Zioła pomogą w odchudzaniu

O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu.

Stopniowo coraz bardziej przekonujemy się do ziół, a z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te niepozorne, których nie posądzilibyśmy o działania wspomagające odchudzanie i oczyszczanie. Ich przewaga nad suplementami diety i różnymi środkami mającymi wspomagać proces odchudzania pochodzi z natury, przez co są znacznie zdrowsze i mniej szkodliwe dla naszego organizmu. Oto zestawienie sześciu ogólnie dostępnych ziół, dzięki którym przyspieszysz swój proces odchudzania, a przy okazji zapobiegniesz niektórym schorzeniom.

Mniszek lekarski

Na pewno każdy widział jego charakterystyczne, żółte kwiaty na łące, lub polanie, ponieważ mniszek rośnie dziko na przydrożach całej Europy, Azji i obu Ameryk. Często pojawia się w naszych ogrodach, a my uważamy go za chwast. Bardzo niesłusznie, ponieważ wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe, oraz obniża poziom glukozy we krwi. Jak pomoże w odchudzaniu? Odwar z korzenia mniszka zadziała pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, a związki czynne tej rośliny są w stanie znormalizować cały proces trawienia.

Często postrzegana przez nas tylko jako chwast, a przez to że potrafi nas "sparzyć", mało kto uznałby tę roślinę za mającą jakieś działanie lecznicze. Tymczasem liście pokrzywy, których tak nie lubimy, mogą nam pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, redukcji stanów zapalnych, a także wspomogą odchudzanie. Napar z suszonych lub świeżych liści pokrzywy pomoże w przemianie materii oraz oczyści układ trawienny. Związki zawarte w pokrzywie pomogą także osobom zmagającym się ze złogami żółciowymi oraz korzystnie wpłyną na pracę trzustki i wątroby.

Zagościła w naszym jadłospisie już kilka dobrych lat temu i bardzo słusznie. Chociaż sama w sobie nie jest lekiem, jednak jej częste picie na pewno pomoże w walce z różnorodnymi schorzeniami i dolegliwościami. Lekarze polecają ją cukrzykom, gdyż chroni przed skokami cukru we krwi. Zmniejsza ryzyko nadciśnienia, a także ogólnie poprawia odporność naszego organizmu. Popularność zyskała jednak głównie dzięki działaniu odchudzającemu. Regularne spożywanie naparu z zielonej herbaty przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie odchudzającej. Ważną kwestią jest odpowiednie zaparzenie herbaty. Temperatura jest uzależniona od rodzaju liści, więc warto zapoznać się z poleceniami producenta, jednak waha się ona w przedziale od 60 do 90 stopni Celsjusza, czas parzenia powinien wynosić maksymalnie 3 minuty.

Jej właściwości wspomagające proces trawienia i pracę układu pokarmowego poznano już w starożytności. Medycyna ludowa stosuje olejek miętowy przy bólach żołądka, niestrawności, kolkach, oraz nudnościach. Obecnie mięta występuje najczęściej w postaci herbatki. Picie takiego naparu może zadziałać także w naszej diecie odchudzającej, mięta ma podobny wpływ na nasz układ pokarmowy co mniszek lekarski - zioło to zwiększa ilość soku żołądkowego, ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów. Ponadto, przywraca ona prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit oraz skutecznie zapobiega wzdęciom.

Wartości tego zioła poznaliśmy głównie w kuchni, gdzie stosujemy go jako aromatyczną przyprawę. Mało kto zdaje sobie sprawę, że nie jest to jedyne przeznaczenie tymianku. Jego właściwości pomagają także w bólu gardła, ale również jest on ziołem pomagającym na dolegliwości układu pokarmowego. Stosowanie naparu z tymianku wspomaga pracę układu pokarmowego, ma pozytywny wpływ na procesy trawienne. Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu tymianku, ponieważ zawarty w zielu tymol to substancja, która stosowana w nadmiarze staje się toksyczna.

Jej zapach oraz smak relaksują, coraz częściej bywa stosowana jako przyprawa. Jak się okazuje uspokajające właściwości tego zioła, mają również zastosowanie w medycynie ludowej, gdzie już dawno stosuje się ją przy chorobach układu pokarmowego. Zawiera ona dużo związków aktywnych, przez co zmniejsza wzdęcia i gazy. Herbatka z melisy wspomaga procesy trawienne, warto ja również pić przy okazji spożywania ciężkostrawnych potraw. Równie ważną zaletą melisy jest jej pobudzanie organizmu do oczyszczania z toksyn.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 574

60 min
7
15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 151

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2