Najlepsze przepisy na dania z dyni

Top 10 najlepszych produktów prosto z Polski

Superfoods to tzw. superprodukty pełne wartościowych składników odżywczych. Choć modę zapoczątkowały sprowadzane z odległych zakątków m.in. nasiona chia i jagody goji to warto wiedzieć, że wiele podobnej, a nawet lepszej żywności mamy w Polsce od wieków.

Fot. materiały prasowe

- Polskie superfoods to warzywa, owoce, zioła i nasiona bogate w witaminy, minerały, często również z dużą zawartością błonnika, których regularne spożywanie na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm.
Są niedrogie i bardzo smaczne. Możemy je wykorzystać np. do sałatek, dań na ciepło, czy na ich bazie przygotować koktajle. Pamiętajmy, że warzywa i owoce najlepiej jadać na surowo lub poddawać niewielkiej obróbce termicznej, czyli gotować na parze do 5 minut. - podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Buraki

Buraki to przede wszystkim doskonale źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Pozwalają obniżyć ciśnienie krwi i mają właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka, z dodatkiem cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Natomiast na wzmocnienie układu odpornościowego dietetyk poleca zakwas buraczany:
- Zakwas buraczany jest bardzo prosty w przygotowaniu: 1 kg grubo pokrojonych buraków wkładamy
do kamionkowego garnka lub bardzo dużego słoja, dodajemy przynajmniej 1 główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody)
i zostawiamy na 5-7 dni w ciepłym miejscu. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, a ukiszone buraki, możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zrobić z nich sałatkę
np. z dodatkiem sera koziego lub fety, jabłek i rukoli. Zakwas prócz kwasu foliowego i żelaza zawiera również witaminy A, E i K. - mówi Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Cebula i czosnek

Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Warto dodawać je do wszystkich zup, surówek i sałatek.
- Syrop z cebuli, czosnku i miodu pomaga zwalczyć przeziębienie, kaszel i katar, a także ma właściwości moczopędne oraz antygrzybiczne. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy w miseczce wymieszać posiekane 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu i odstawić na ok. 5 godzin, by puścił sok. Potem przecedzamy przez gazę do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 10 dni. Pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Ze względu na swoje właściwości wykrztuśne syropu nie powinno się stosować na noc. - poleca Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Jabłka, jagody i maliny

Dietetyk zachęca do regularnego spożywania jabłek, jagód i malin, które są zdecydowanie tańsze niż egzotycznie brzmiące jagody goi ,czy acai, a wcale nie ustępują zawartością składników odżywczych.
Owoce to przede wszystkim świetne źródło witaminy C i błonnika, ale nie tylko. Jagody mają dużą zawartość antocyjanów, witamin z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź. Świetnie zwalczają wolne rodniki, chronią serce, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, mają właściwości przeciwnowotworowe i wspierają pamięć. Pomogą także przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych.
Jabłka są źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, E, D i K.
Maliny natomiast zawierają m.in. witaminy E, B1, B2, B6, potas, wapń, magnez oraz żelazo.

Kapusta i brokuły

Kapusta to świetne źródło witaminy C i witamin z grupy B, a brokuły to dobre źródło wapnia. Oba warzywa zawierają także potas, fosfor, magnez i żelazo. Sok z kapusty chroni przed chorobą nowotworową żołądka
i dwunastnicy oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Ponadto wzmacnia odporność i dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

Kasza jaglana i gryczana

Gryka i proso zawierają wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika. Dodatkowo kasza jaglana ma także żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę i krzem. Obie można jadać zarówno na słono, jak i na słodko.
- Ugotowaną kaszę gryczaną w wersji na słodko polecam podać z podduszonymi śliwkami. Składniki miksujemy z odrobiną miodu oraz cynamonu i podajemy w formie puddingu. W wersji na słono dobrze smakuje np. w formie sałatki z kiszonym burakiem i ogórkiem. Kasza jaglana ma zaś bardzo neutralny smak więc pasują do niej niemal wszystkie owoce zarówno świeże jak i suszone, a także orzechy. W wersji wytrawnej dobrym połączeniem o tej porze roku są np. podduszony jarmuż, cebula i marchew.
- podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Siemię lniane

Siemię lniane może śmiało konkurować z nasionami szałwii hiszpańskiej (chia). To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika a także wapnia. Dzięki zawartości kwasów ALA obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także przeciwdziała nowotworom, chorobom serca, stanom zapalnym oraz obniża poziom cukru we krwi. Ponadto korzystnie wpływa na pracę jelit. Odpowiednia dawka siemienia lnianego
to 2 łyżki dziennie. Tę porcję można gotować przez 15 minut w 0,5 litra wody i wypić po przestudzeniu lub zalać wspomnianą porcją przegotowanej wody i odstawić na noc. Taki kisiel z siemienia lnianego najlepiej wypijać rano.
- Przypominam, że przy produktach bogatych w błonnik jak siemię lniane, owoce czy kasze powinniśmy jednoczenie zwiększyć ilość przyjmowanych płynów. Polecam szczególnie wodę, napary ziołowe oraz zieloną i białą herbatę. - podsumowuje Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 144

30 min
9
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 33

>60 min
1
60 min
1
Sałatki Sałatka z tuńczykiem i jabłkami

Sałatka z tuńczykiem i jabłkami to fantastyczna sałatka na każdą okazję, któr...

Odsłon: 773

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

1
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2