Torcik walentynkowy - prosty smakołyk dla ukochanego

Święto zakochanych tuż, tuż, a jak wiadomo przez żołądek do serca. Torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin to pyszny sposób na pyszne chwile we dwoje i klimatyczną, kulinarną aranżację.

Fot. materiały prasowe

Składniki na biszkopt:
• 3 jajka L
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
• 3 łyżki mąki pszennej
• 8 łyżek wiórków kokosowych KRESTO
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• szczypta soli
Składniki na żel malinowy:
• 300 g mrożonych malin
• 2 opakowania galaretki malinowej
Składniki na mus czekoladowy:
• 250 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2 czekolady gorzkie
• 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
• 2 opakowania malin liofilizowanych KRESTO
• 1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego
• 5 łyżek jogurtu greckiego
Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik na 160*C. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka, a gdy już będą mocno spienione, zacznij stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, najlepiej łyżką, do połączenia składników.
3. Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.
4. Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.
5. Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli postaw miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
6. Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao. Wymieszaj.
7. Zimny biszkopt nawilż śmietanką lub likierem kokosowym. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.
8. Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.
9. Po tym czasie galaretka powinna stężeć. Wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.
10. Zdejmij obręcz, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami KRESTO.
11. Deser podawaj schłodzony.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Desery Babka tulipan

Babka Tulipan to ciasto, które masz ochotę przekroić jeszcze zanim się upiecz...

Odsłon: 1455

60 min
7
Przekąski Wielkanocne kurczaki

Oryginalna serowa przystawka w postaci wielkanocnych kurczaków może ozdobić k...

Odsłon: 1668

60 min
7
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Czy można jeść słodycze, będąc na diecie ketogenicznej?

W diecie keto składnik, który staje się głównym źródłem energii, stanowią tłuszcze. Z tego też względu, większość osób całkowicie rezygnuje ze spoż...

0
Wideo Koktajl Ba-nanas

Pyszny owocowy koktajl to świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Zmiksuj banany, ananas i brzoskwinie i ciesz się niepowtarzalnym sma...

1
Informacje Jak oddzielić białko od żółtka? Już nigdy nie będziesz mieć z tym problemów

Wiele przepisów z użyciem jajek wymaga precyzyjnego oddzielenie białka od żółtka. Dokładność w tej kwestii jest szczególnie istotna w przypadku des...

3
Wideo Jabłkowo-gruszkowe smoothie, czyli polskie smaki

Domowe soki, smoothie lub koktajle to doskonały pomysł na zdrową przekąskę, lub deser. Nie tylko świetnie smakują, ale i dostarczą ci mnóstwa witam...

0