Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Święto zakochanych tuż, tuż, a jak wiadomo przez żołądek do serca. Torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin to pyszny sposób na pyszne chwile we dwoje i klimatyczną, kulinarną aranżację.

Fot. materiały prasowe

Składniki na biszkopt:
• 3 jajka L
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
• 3 łyżki mąki pszennej
• 8 łyżek wiórków kokosowych KRESTO
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• szczypta soli
Składniki na żel malinowy:
• 300 g mrożonych malin
• 2 opakowania galaretki malinowej
Składniki na mus czekoladowy:
• 250 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2 czekolady gorzkie
• 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
• 2 opakowania malin liofilizowanych KRESTO
• 1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego
• 5 łyżek jogurtu greckiego
Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik na 160*C. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka, a gdy już będą mocno spienione, zacznij stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, najlepiej łyżką, do połączenia składników.
3. Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.
4. Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.
5. Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli postaw miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
6. Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao. Wymieszaj.
7. Zimny biszkopt nawilż śmietanką lub likierem kokosowym. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.
8. Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.
9. Po tym czasie galaretka powinna stężeć. Wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.
10. Zdejmij obręcz, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami KRESTO.
11. Deser podawaj schłodzony.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 308

>60 min
7
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 44

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

2
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0