Ciasta na Boże Narodzenie

Święto zakochanych tuż, tuż, a jak wiadomo przez żołądek do serca. Torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin to pyszny sposób na pyszne chwile we dwoje i klimatyczną, kulinarną aranżację.

Fot. materiały prasowe

Składniki na biszkopt:
• 3 jajka L
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
• 3 łyżki mąki pszennej
• 8 łyżek wiórków kokosowych KRESTO
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• szczypta soli
Składniki na żel malinowy:
• 300 g mrożonych malin
• 2 opakowania galaretki malinowej
Składniki na mus czekoladowy:
• 250 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2 czekolady gorzkie
• 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
• 2 opakowania malin liofilizowanych KRESTO
• 1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego
• 5 łyżek jogurtu greckiego
Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik na 160*C. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka, a gdy już będą mocno spienione, zacznij stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, najlepiej łyżką, do połączenia składników.
3. Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.
4. Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.
5. Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli postaw miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
6. Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao. Wymieszaj.
7. Zimny biszkopt nawilż śmietanką lub likierem kokosowym. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.
8. Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.
9. Po tym czasie galaretka powinna stężeć. Wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.
10. Zdejmij obręcz, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami KRESTO.
11. Deser podawaj schłodzony.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Piernik bez miodu

To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wyk...

Odsłon: 303

60 min
3
60 min
2
Dodatki Pok choi z chili

Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...

Odsłon: 38

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Orientalny krem z kalafiora, gniazda ziemniaczane z wołowiną, sernik dyniowy

W najnowszym, 528. odcunki programu "Ewa gotuje" w kuchni prowadzącej pojawią się goście. W towarzystwie sióstr Krawczyńskich, znanych pod pseudoni...

0
Informacje Jak Zdobywać Obserwacje na Instagramie w 2025 – Sprawdzone Strategie i Bezpieczne Metody

Instagram w 2025 roku pozostaje jedną z najważniejszych platform społecznościowych, zarówno dla osób prywatnych, jak i firm. Liczba obserwujących n...

10
Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

34