Sprawdzone przepisy na Sylwestra

W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem?

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 33 g mąki pszennej typ 450
  • 58 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g białka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła

Metoda
Przesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w temperaturze 175℃. Zamrozić.

HERBATNIK FRANCUSKI

  • 120 g masła
  • 100 g cukru kryształ
  • 1 g soli
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 45 g żółtka

Metoda
Połączyć wszystkie składniki, rozdrabniając je rękami. Wycisnąć lub rozwałkować dysk o rozmiarze mniejszym niż rant tortu i upiec w temperaturze 170℃.

ROCHER

  • 300 g prażonych i siekanych orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 150 g czekolady mleczna
  • 50 g czekolady gorzka

Metoda
Rozpuścić masło i czekolady. Połączyć. Dodać orzechy. Zanurzyć w masie zamrożony biszkopt. Natychmiast przykleić go do odpieczonego herbatnika francuskiego. Odłożyć do lodówki.

CRÈME MOUSSELINE

  • lawenda suszona
  • 175 g mleka 3,2%
  • 40 g żółtka
  • 20 g cukru kryształ
  • 5,5 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g czekolady mleczna
  • 70 g masła

Metoda
Podgrzać mleko z lawendą. Gdy nabierze smaku, przecedzić. Zagotować. Osobno wymieszać żółtko z cukrem i skrobią. Połączyć z mlekiem lawendowym i zagotować. Dodać czekoladę i masło. Wystudzić tak, aby nie zrobił się kożuch. Przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki.

GALARETKA OWOCOWA

  • 90 g purée z malin
  • 40 g cukru kryształ
  • 20 g wody
  • 40 g masy żelatynowej
  • 160 g purée z leśnych owoców

Metoda
Podgrzewać pierwsze 4 składniki aż do rozpuszczenia masy żelatynowej i cukru. Następnie dodać zimne purée z leśnych owoców. Wylać do silikonowej formy i zamrozić.

MUS ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

  • 250 g mleka 3,2%
  • 70 g żółtka
  • 60 g masy żelatynowej
  • 290 g czekolady mlecznej mleczna
  • 90 g czekolady gorzkiej gorzka
  • 150 g pasty z orzechów laskowych
  • 550 g śmietanki 36%

Metoda
Przygotować krem angielski. Dodać masę żelatynową. Połączyć z czekoladami. Następnie dodać pastę. Osobno ubić śmietankę i połączyć z musem czekoladowo-orzechowym.

MONTAŻ

Zbudować tort.
Wyłożyć bok tortu folią rantową i ustawić na macie silikonowej na blasze.
Wyłożyć do rantu herbatnik francuski z biszkoptem w rocher. Wyszprycować warstwą crème mousseline. Wylać warstwę musu orzechowego. Wyłożyć 3 większe okręgi z galaretki. Uzupełnić rant musem orzechowym. Tort zamrozić szokowo. Przygotować glazurę.

GLAZURA

  • 75 g wody
  • 150 g cukru kryształ
  • 100 g śmietanki 36%
  • 150 g syropu glukozowego
  • 55 g masy żelatynowej
  • 140 g czekolady mlecznej mleczna

Metoda
Zagotować trzy pierwsze składniki. Następnie dodać pozostałe. Zblendować. Gdy glazura osiągnie temperaturę 27℃, polać zamrożony tort.
Wierzch tortu ozdobić najmniejszym ringiem z galaretki i świeżymi owocami.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Desery Brownie (wersja klasyczna)

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...

Odsłon: 713

15 min
10
60 min
7
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3