Najlepsze przepisy na ogórki

Tort dla najbliższych Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami.

Ciasto jogurtowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju

Nadzienie z jabłek
5-6 jabłek
½ szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki agaru

Ptysie
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mąki
2 duże jaja (lub 3 małe)
15 g cukru pudru (do dekoracji)

Krem budyniowy:
2-3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
0,6 l mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła

Ganache:
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady 60%

Ciasto jogurtowe
Jaja, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej zmiksować. Masę wlać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 40-50 minut.

Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać. Połowę pokroić w kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z limonki. Doprawić cynamonem, gotować przez chwilę. Następnie dodać agar, dokładnie wymieszać i zagotować.

Ptysie
Do garnka wlać wodę i mleko, dodać masło, sól oraz cukier - zagotować. Wsypać mąkę i mieszać aż masa będzie odstawać od garnka. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ptysie (rozmiar orzecha włoskiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C, aż do momentu zarumienienia się ciastek.

Krem budyniowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w misce. Dodać mąki, cukier puder i 100 ml zimnego mleka - wymieszać. Pół litra mleka zagotować, a następnie przelać do masy - dokładnie połączyć wszystkie składniki. Całość przełożyć do garnka, dodać ekstrakt waniliowy i gotować przez 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło, a następnie dodawać partiami ostudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Ganache
Śmietanę podgrzać (nie zagotować). Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

Złożenie ciasta
Ptysie przełożyć kremem budyniowym. Posmarować także ich boki i wierzch. Posypać cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę. Nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugim blatem. Nałożyć warstwę kremu budyniowego. Całość przykryć ostatnim blatem. Resztą kremu budyniowego posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po ostudzeniu tort polać ganache czekoladowym. Na wierzchu ułożyć ptysie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24991

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1892

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 121

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26