Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami.

Ciasto jogurtowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju

Nadzienie z jabłek
5-6 jabłek
½ szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki agaru

Ptysie
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mąki
2 duże jaja (lub 3 małe)
15 g cukru pudru (do dekoracji)

Krem budyniowy:
2-3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
0,6 l mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła

Ganache:
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady 60%

Ciasto jogurtowe
Jaja, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej zmiksować. Masę wlać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 40-50 minut.

Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać. Połowę pokroić w kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z limonki. Doprawić cynamonem, gotować przez chwilę. Następnie dodać agar, dokładnie wymieszać i zagotować.

Ptysie
Do garnka wlać wodę i mleko, dodać masło, sól oraz cukier - zagotować. Wsypać mąkę i mieszać aż masa będzie odstawać od garnka. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ptysie (rozmiar orzecha włoskiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C, aż do momentu zarumienienia się ciastek.

Krem budyniowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w misce. Dodać mąki, cukier puder i 100 ml zimnego mleka - wymieszać. Pół litra mleka zagotować, a następnie przelać do masy - dokładnie połączyć wszystkie składniki. Całość przełożyć do garnka, dodać ekstrakt waniliowy i gotować przez 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło, a następnie dodawać partiami ostudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Ganache
Śmietanę podgrzać (nie zagotować). Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

Złożenie ciasta
Ptysie przełożyć kremem budyniowym. Posmarować także ich boki i wierzch. Posypać cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę. Nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugim blatem. Nałożyć warstwę kremu budyniowego. Całość przykryć ostatnim blatem. Resztą kremu budyniowego posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po ostudzeniu tort polać ganache czekoladowym. Na wierzchu ułożyć ptysie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Czekoladowa Chmurka

Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...

Odsłon: 525

60 min
1
Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 39

30 min
0
30 min
1
30 min
1
Przekąski Paszteciki imprezowe

Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...

Odsłon: 91

60 min
5
Dania główne Bigos hultajski

Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....

Odsłon: 113

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Szukasz pomysłów na słodkie specjały, które przyrządzisz szybciej niż ciasta? Postaw na desery w pucharkach, które są proste w przygotowaniu, a do...

1
Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

1
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4