Boże Narodzenie na słono

Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin.

Biszkopt czekoladowy

165 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
50 g kakao
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
6 jaj
100 ml oleju
5 łyżek wody

Polewa czekoladowa

100 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej
100 g masła

Krem śmietankowy

700 ml śmietanki 30%
150 g cukru pudru
8 g żelatyny
40 ml wody do namoczenia żelatyny

Dżem malinowy

500 g świeżych malin
15 g środka żelującego
200 g cukru

Samochodziki

masa plastyczna cukrowa w kolorach: biały, czerwony i zielony
pisaki do dekorowania w kolorach: biały, żółty i czarny

Biszkopt czekoladowy

Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami oraz olejem, delikatnie mieszać rózgą. Na koniec dodać wodę. Do przygotowanej blachy wlać masę, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem. Piec 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Polewa czekoladowa

Śmietankę zagotować, następnie dodać czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać z miękkim masłem.

Krem śmietankowy

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder i wymieszać. Do namoczonej i rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę śmietanki i wymieszać. Całość połączyć z pozostałą śmietaną.

Dżem malinowy

Maliny wymieszać ze środkiem żelującym i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier i ponownie zagotować. Trzymać na małym ogniu przez dwie minuty, następnie zestawić z ognia i mieszać, póki nie zniknie piana. Odstawić do ostudzenia.

Samochodziki

Uformować z masy lukrowej samochodziki i udekorować pisakami.

Montaż

Biszkopt przekroić na pół i wyciąć z niego koła o średnicy pucharków. Na dno pucharka położyć jedno kółko z biszkoptu i posmarować je dżemem malinowym, na to nałożyć krem śmietanowy. Kolejne kółko z biszkoptu posmarować od spodu dżemem i położyć na krem śmietanowy. Górę biszkoptu oblać polewą czekoladową. Całość włożyć do lodówki na godzinę.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 11077

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4901

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15