Domowe obiady

Trzy szczyty

Ciasto parzone jest uważane za jedno z najtrudniejszych do przygotowania. Z przepisem Krzysztofa Ilnickiego, gwarantujemy, że każdy będzie w stanie je przygotować.

Ciasto parzone

125g woda
125g mleko
125 maso
5g sól
10g cukier
150g mąka
250g jaja

Piekarnik nagrzać do 190 stopni z termoobiegiem

• Zagotować w garnku pierwsze 5 składników (woda, mleko, masło, sól, cukier).
• Zmniejszyć ogień pod garnkiem
• Dodać całą mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka - ok. 1 minuty
• Przełożyć masę do misy miksera i wystudzić do 50 stopni.
• Odważyć jajka i wymieszać ze sobą
• Dodawać jajka porcjami do przestudzonego ciasta i dokładnie mieszać mikserem aż ciasto wchłonie całe jajka
• Przełożyć ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką
• Odrysować trzy przylegające okręgi na papierze do pieczenia
• Papier odwrócić i ułożyć na blaszce
• Wyszprycować ciasto na papier w 3 rzędach
• Piec do złotego koloru OK. 40-50 minut
• NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA
• upieczone ptysie odstawić do ostudzenia

W czasie pieczenia przygotować krem

Krem

500g serek śmietankowy
50g cukier puder
1szt skórka z 1 cytryny
400 śmietana 36%

• Wymieszać ręcznym mikserem serek z cukrem i skórką cytrynową.
• Dodać śmietanę i ubić ręcznym mikserem na wolnych obrotach do sztywności. Uważać aby nie zważyć kremu.
• Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką i włożyć do lodówki.

Montaż

• Wybrać najładniejsze ptysiowe góry.
• Napełnić dokładnie od dołu kremem.
• Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować owocami wg uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wielowarzywna

Dla wielbicieli sałatek polecam sałatkę wielowarzywna przygotowana w kilka ch...

Odsłon: 16

15 min
0
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Proponuję najprostszą surówkę z kapusty kiszonej z marchewką, która nada się...

Odsłon: 208

15 min
10
Desery Babka na soku pomidorowym

Jeśli chcemy dodać coś nowego do menu świątecznego, to warto to wypróbować pr...

Odsłon: 63

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Kawa ziarnista, mielona albo rozpuszczalna - dobra kawa zawsze pod ręką

Dobra kawa to coś od czego wiele osób na całym świecie zaczyna każdy dzień. Należy tutaj oczywiście sobie zawsze zadać pytanie: jaka kawa do ekspre...

0
Informacje Jem zamiast płatków owsianych na śniadanie. Centymetrów w brzuchu coraz mniej

Ze względu na wartości odżywcze, ale też właściwości amarantusa wiele osób zajada się nim zamiast owsianki na śniadanie. Świetnie uzupełnia niedobo...

0
Informacje Kupujesz jajka "0" ekologiczne? Znany dietetyk wyjaśnia, czy warto za nie więcej płacić

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów jaj, które oznaczone są różnymi cyframi, w zależności od tego, czy pochodzą z chowu ściółkowego, klatkowego, z...

3
Ewa gotuje „Ewa gotuje” w ramówce wiosennej 2024!

W sobotę 2 marca o godzinie 10:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję wiosennych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Czym tym razem zaskoczy pro...

1