Uczta Smaków - Tradycyjne dania kuchni polskiej

Tych produktów nie wolno odgrzewać. Wśród nich ulubione warzywo Polaków!

W dobie szalejącej inflacji oraz stale rosnących cen żywności, wiele osób zaczęło przykładać większą wagę do tego, aby nie marnować jedzenia. Jeśli zdarzy ci się ugotować zbyt dużą porcję obiadu, warto odłożyć ją do lodówki, tak by następnego dnia mieć gotowy posiłek. Niestety okazuje się, że nie wszystkie artykuły spożywcze się do tego nadają. Sprawdź, jakich produktów nie wolno odgrzewać.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy brakuje ci czasu na gotowanie, najlepszym sposobem na szybki obiad wydaje się odgrzanie resztek z poprzedniego dnia. Eksperci do spraw żywności ostrzegają jednak, że w niektórych przypadkach jedzenie poddane ponownej obróbce termicznej, może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie. Jakich produktów nie wolno odgrzewać? Okazuje się, że lista artykułów spożywczych, które nie nadają się do podgrzewania, jest naprawdę długa.

Sprawdź także: Czego nie łączyć z ziemniakami? Ta „para” zrobi rewolucję w jelitach

Czy odgrzewane jedzenie może być szkodliwe?

Nieodpowiednio przechowywana oraz przygotowana żywność może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Zjedzenie odgrzewanych produktów, które zbyt długo leżakowały w lodówce, może skończyć się zatruciem pokarmowym. Wiele osób pozostawia resztki jedzenie na blacie kuchennym, po czym dopiero po kilku godzinach decyduje się na przełożenie ich do pojemnika i schowanie ich do lodówki! To błąd! Wystarczy zaledwie kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby w żywności rozpoczęły się procesy psucia i rozwoju drobnoustrojów. Te ostatnie mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości takie jak: wymioty, biegunka oraz ból brzucha.

Co gorsza, w ugotowanej żywności, pozostawionej w dogodnych dla bakterii warunkach, które z reguły panują w naszych kuchniach – ciepło i wilgoć – mogą pojawiać się toksyny i związki rakotwórcze.

Jakich produktów nie wolno odgrzewać?

Wiele osób uważa, że niemal każde danie można podgrzać w mikrofalówce lub ponownie podsmażyć na patelni. Okazuje się jednak, że wiele produktów absolutnie się do tego nie nadaje. Nie chodzi tu tylko o utratę walorów smakowych, ale i niebezpieczne substancje, które mogą wytwarzać się w odgrzewanej żywności.

Ziemniaki

Niewątpliwie do najpopularniejszych warzyw w codziennym menu Polaków należą ziemniaki. Może je piec, smażyć, zrobić z nich placki ziemniaczane oraz oczywiście ugotować w osolonej wodzie. Często zdarza się, że to właśnie ziemniaki zostają nam po obiedzie. Wiele osób wrzuca je na kilka minut do kuchenki mikrofalowej lub podsmaża na patelni i w ten sposób zajada na drugi dzień. Jak wiadomo, nie są one wtedy tak smaczne, jak te świeżo ugotowane. Tracą swoją konsystencję oraz sporo wartości odżywczych. Co więcej, w odgrzewanych ziemniakach mogą rozwinąć się niebezpieczne bakterie jadu kiełbasianego! Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie takiej ilości ziemniaków, by zjeść je od razu.  

Jajka

Żadna rodzinna impreza nie może obyć się bez gotowanych jajek z majonezem, które często zostają na drugi dzień. Ugotowanych lub smażonych jajek absolutnie nie należy podgrzewać, ponieważ mogą w nich zagnieździć się niebezpieczne bakterie, np. salmonella.

Mięso kurczaka

Od jajka przechodzimy do kury. Okazuje się, że jedzenie odgrzanego drobiu, a dokładnie mięsa z kurczaka nie jest korzystne dla naszego układu pokarmowego. Kurczak po pierwszej obróbce termicznej będzie stanowił element lekkiego i łatwo przyswajalnego posiłku. Warto wiedzieć, że ponownie podgrzane mięso zmienia strukturę białek, przez co będzie ciężkostrawne – może wywołać nawet ból brzucha. Dlatego, zamiast podgrzewać pierś z kurczaka, zjedz ją od razu po ugotowaniu lub smażeniu, w ostateczności możesz zdecydować się na spożycie mięsa na zimno. Jeżeli chcesz odgrzać kurczaka, warto pamiętać o tym, by robić to w temperaturze przekraczającej 80 stopni, dzięki czemu pozbędziesz się szkodliwych bakterii.

Grzyby leśne

Jesień i zima to czas, kiedy zajadamy się daniami z grzybami. Oczywiście najsmaczniejsze są te świeże, chociaż i suszone znajdą miejsce w wielu potrawach. Warto pamiętać o tym, by po ugotowaniu czy smażeniu od razu zjeść grzybowy posiłek, tak by uniknąć jego ponownego podgrzewania. Okazuje się bowiem, że odgrzewane grzyby mogę być bardziej ciężkostrawne, co skończyć się może dolegliwościami układu pokarmowego.  

Ryż

Nie gotuj ryżu na zapas! Okazuje się, że w ponownie odgrzanym ryżu mogą gnieździć się zarodniki bakterii, które pod wpływem temperatury zaczną się namnażać. Spożycie go może skutkować przykrym zatruciem pokarmowym, biegunką i wymiotami.

Mleko

Młode mamy powinny pamiętać o tym, by absolutnie nie podgrzewać ponownie mleka modyfikowanego lub mleka ściągniętego laktatorem. Odgrzewane mleko może mieć właściwości rakotwórcze.

Tych ugotowanych warzyw nie wolno ponownie podgrzewać!

 Makaron ze szpinakiem to jedno z twoich ulubionych dań? Jeśli tak, to pamiętaj, by zjadać go od razu po ugotowaniu. Okazuje się, że ponowne odgrzewanie niektórych warzyw, w tym szpinaku może niekorzystnie wpływać na zdrowie – wytwarzając toksyczne i rakotwórcze związki. Tyczy się to również takich warzyw jak: burak, seler czy rzepa. Po ponownym podgrzaniu obecne w nich azotany, które nie są szkodliwe dla organizmu, zamieniają się w niebezpieczne azotyny – które są związkami rakotwórczymi.  

Zobacz także:

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Tradycyjny polski sos do ryby

Tradycyjny staropolski sos, często zwany szarym, do ryb. Długo się obawiałam...

Odsłon: 129

15 min
3
Zupy Zupa z ryżem

Delikatna i smaczna zupa z ryżem nazywana przez domowników ryżajką, gotowana...

Odsłon: 695

30 min
10
Desery Piernik na kefirze

W te święta zaskocz swoich bliskich niebanalną wersją piernika! Ciasto to będ...

Odsłon: 18103

60 min
29
Desery Ciasto Śnieżynka

Ciasto śnieżynka, jest inspirowane popularnym, włoskim deserem świątecznym o...

Odsłon: 5946

>60 min
13
>60 min
7
30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić zakwas? To podstawa wigilijnego barszczu

Trudno wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego ro...

23
Informacje Czy warto gotować z Michelem? Recenzja internetowego kursu kulinarnego

Michel Moran zaprasza wszystkich do zapoznania się z jego autorskim kursem kulinarnym, będącym podsumowaniem 40-letniego doświadczenia w gotowaniu....

0
Informacje Jak przygotować święta i nie wydać fortuny? Praktyczny poradnik dla każdego

Czy można przyrządzić przysmaki na święta Bożego Narodzenia, nie wydając fortuny, szczególnie w dzisiejszych czasach szalejącej inflacji? Okazuje s...

0
Informacje Tak chudnie Michniewicz, Lewandowska i Kardashian. Strategia liczy się też w kuchni

Trener polskiej reprezentacji w piłce nożnej - Czesław Michniewicz - przechodzi metamorfozę na oczach widzów. Wielu fanów obserwuje, że selekcjoner...

12