Tylko 2 składniki. Nie zawiera kofeiny, wspomaga serce i odchudzanie

Gryka kojarzy się przede wszystkim z kaszą gryczaną. Tymczasem można ją wykorzystać też do przygotowania herbaty gryczanej, czyli soba cha. Jej właściwości są bardzo korzystne dla zdrowia, a przyrządzanie napoju wcale nie sprawi trudności. Przekonaj się, dlaczego warto ją pić.

Dlaczego warto pić herbatę gryczaną? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie jest zastosowanie gryki? W pierwszej chwili myślimy o kuchni - do drugiego dania, sałatki czy zupy używamy kaszy gryczanej. Ziarna gryki wykorzystuje się też do wypieków (np. chlebów), ale też naleśników czy placuszków. Z kwiatów gryki pozyskiwany jest z kolei miód gryczany, stosowany w kosmetyce. Roślina wykazuje też właściwości prozdrowotne, więc wykorzystuje się ją w naturalnym lecznictwie, np. w formie herbatki gryczanej. Dowiedz się, co to jest, jak działa i jak ją przygotować?

Co to jest herbata gryczana?

Herbata gryczana, inaczej soba cha, wywodzi się z Chin. Choć w Polsce produkowana jest tylko gryka zwyczajna, to napój produkuje się z nasion innego gatunku gryki, czyli gryki tatarki. To właśnie w Azji, gdzie ta odmiana rośliny występuje naturalnie, herbata cieszy się największą popularnością. Napar z gryki jest przejrzysty i ma jasnożółty odcień. Jest lekko gorzkawy, o posmaku orzechowo-czekoladowym.

Zobacz: Kotlety z kaszy jaglanej

Herbata gryczana - właściwości

Grykę stosuje się w lecznictwie ze względu na prozdrowotne właściwości. Roślina wykazuje działanie antyoksydacyjne (ze względu na zawartość rutyny i witeksyny), dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia. Co więcej, obniża poziom glukozy i cholesterolu w organizmie. Wspiera poprawę funkcji metabolicznych, w tym m.in. insulinooporność czy zespół policystycznych jajników.

Napar, przyrządzany z nasion gryki, przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu (ponieważ zawiera wartościowy błonnik pokarmowy). Picie herbaty gryczanej jest skuteczną metodą walki ze stresem. Napój chroni układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie do zielonej herbaty, dodatkowo nie zawiera kofeiny. Dzięki przeciwutleniaczom poprawia też przepływ krwi i zapobiega żylakom, gromadzeniu się wody w organizmie oraz obrzękom nóg.

Dlaczego warto pić herbatę gryczaną? Jest ona również bogata w białko roślinne, które usprawnia proces trawienia, redukuje uporczywe zaparcia i pobudza pracę jelit. W soba cha znajdują się też witaminy z grupy B i cenne minerały, m.in. magnez, potas, selen, wanad i wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Jak zrobić herbatę gryczaną?

Można kupić gotową herbatę gryczaną w sklepie. Wówczas saszetkę przełóż po prostu do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw na wskazany przez producenta czas. Za kilkadziesiąt torebek zapłacisz ok. 14 złotych. Podobną cenę ma 100 g herbaty sypanej. Wtedy potrzebny będzie ci zaparzacz (wsyp jedną łyżeczkę).

Możesz też kupić mielone łuski gryki, gdzie opakowanie 400 g kosztuje ok. 11 złotych. Łyżkę zmielonych łusek przesyp do naczynia i zalej szklanką wrzątku. Odstaw następnie na 15 minut, aby herbatka się zaparzyła. Odcedź przed spożyciem. 

Trzecim sposobem na przygotowanie naparu jest kupienie oczyszczonych i surowych ziaren gryki czarnej tatarskiej. Wsyp 200 g na patelnię (ziarna muszą całkowicie pokrywać dno) i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając. Jeśli zależy ci na lekkiej herbacie - rób to krótko, a gdy na mocnej herbacie, trzymaj, aż gryka zrobi się ciemnobrązowa. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia i następnie przesiej. Łyżeczkę odsyp do szklanki i zalej wrzątkiem, a resztę przechowuj na później w szklanym słoju.

Jak pić herbatę gryczaną? Nie przekraczaj dwóch - trzech szklanek dziennie (po miesiącu spożywania napoju w takich porcjach, zrób kilkutygodniową przerwę). Soba cha nie zawiera kofeiny, więc możesz ją pić nawet przed snem

Herbata gryczana - przeciwwskazania

Soba cha pozbawiona jest kofeiny, więc mogą ją spożywać osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące. Natomiast istnieją też przeciwwskazania do picia herbaty gryczanej. Nie powinny po nią sięgać osoby z wysokim stopniem krzepnięcia krwi. Napar nie jest też zalecany wszystkim zmagającym się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego, gdy ich dolegliwości się zaostrzają. 

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3