Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

Ostatnimi czasy karierę robi określenie „ujemne kalorie". Czy istnieje coś takiego? Czy jedząc konkretne produkty jesteśmy w stanie tylko chudnąć i spalać wszystko, co przyjmujemy? W artykule poniżej znajdziecie odpowiedzi na te pytania!

W artykułach o odchudzaniu ujemne kalorie zawiera np. seler naciowy. / fot. 123RF.COM

 

Co to jest „ujemna kaloria"?

 

Nie istnieje nic takiego, co można byłoby nazwać ujemną kalorią. Tę nazwę traktuje się dość luźno. W skrócie chodzi o to, że w czasie jedzenia i trawienia produktu mielibyśmy spalać więcej kalorii niż ten produkt zawiera. Niestety, takie działanie jest fizjologicznie niemożliwe. Przynajmniej w większości przypadków.


Tak naprawdę „ujemne kalorie" zawiera tylko szklanka bardzo zimnej wody, gdyż sama nie ma kalorii, a organizm spala ich odrobinę - konkretnie około 9 kcal - aby sprowadzić temperaturę napoju do temperatury ciała. Pod warunkiem, oczywiście, że temperatura wody zbliża się do 0 st. C.


W takim tempie, jeśli pilibyśmy codziennie jedną szklankę lodowatej wody, nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku. Pamiętajmy, że picie wody jest zdrowe, ale do pewnej granicy. Optymalna ilość wypijanej dziennie wody to około 1,5 litra. Nadmierne „nawadnianie", szczególnie lodowatą wodą, jest niezdrowe.


Wszystkie inne produkty mają określoną liczbę kalorii, z których w czasie jedzenia i trawienia spalamy tylko część - maksymalnie 20-30 proc.


Jak się zbliżyć do ideału?


Aby dostarczać sobie jak najmniej kalorii, a część z nich spalać od razu podczas jedzenia i trawienia, warto zwrócić uwagę na surowe warzywa i owoce, chude mięso i chudy nabiał. Produkty zawierające dużo białka (czyli właśnie mięso i nabiał) pozwalają spalić aż do 30 proc. kalorii, których dostarczają. Do „prawdziwych" ujemnych kalorii jest im jednak daleko.

 

Warzywa i owoce, które pozwalają spalić sporą część (czyli maksymalnie kilka procent) pochłanianych kalorii to:


- seler naciowy,
- cytryna,
- limonka,
- jabłko,
- brokuły,
- kapusta,
- sałata.


Spójrzmy na liczby. Średniej wielkości łodyżka selera naciowego to około 6 kcal, a w czasie jej trawienia spala się około 0,5 kalorii. Gdybyśmy w tym czasie spalali jakieś 12 razy więcej kalorii, seler naciowy mógłby zawierać „zerowe kalorie". A potrzebowalibyśmy jeszcze więcej, aby osiągnąć mityczne ujemne kalorie.

 

Te potrawy spalają tłuszcz. Kliknij!
produkty spalające tłuszcz

 

Źródło:
Marion Nestle, Malden C. Nesheim
„Why Calories Count: From Science to Politics"

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

 

Tłuszcz spalający kalorie
Spalacze kalorii
Licz z nami kalorie
Czy jabłka tuczą?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Domowa wiejska kiełbasa podpiekana

Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...

Odsłon: 804

>60 min
11
>60 min
14
30 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Sposoby na idealny biszkopt - wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawd...

10
Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

10
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

9
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

17