Co to jest vegemite? Pasta, którą smaruje się kanapki, zyskuje coraz większą popularność w internecie. Niewiele osób wie jednak, z czego się składa i jak ją jeść. Poznaj najlepsze połączenia i odkryj, dlaczego świat zachwycił się tym australijskim smakołykiem.

Co to jest vegemite? Australijska pasta robi furorę w internecie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Australijski przysmak podbija szturmem internetowe kanały społecznościowe. Twórcy prześcigają się w wyjaśnianiu, co to jest vegemite. Pokazują w swoich filmikach, jak jeść tę pastę i z czym smakuje najlepiej. Jeśli jeszcze wcześniej nie trafiłeś na ten produkt, dowiedz się, czy warto go stosować.

Sprawdź także: Zagadka na spostrzegawczość. Prawdziwy bystrzak szybko wypatrzy inną śliwkę

Co to jest vegemite?

Może słyszałeś już nazwę, ale wciąż nie wiesz, co to jest vegemite? To popularna w Australii i Nowej Zelandii wegańska pasta produkowana z wyciągu z drożdży z dodatkiem warzyw i soli. Nie zawiera cukru i ma mało kalorii. Jest bardzo gęsta, klejąca, o brązowym kolorze. W różnych regionach świata można ją kupić w słoiku, tubce lub butelce. W Polsce najlepiej kupić ją przez internet.

Produkt spożywczy wymyślono w pierwszej połowie XX wieku. Dr Cyril Callister, australijski chemik, w 1923 roku opracował dla przedsiębiorcy Freda Walkera zupełnie nową recepturę. Co ciekawe, zbliżona pasta - marmite - w Europie powstała już w XIX wieku. Australijczycy pokochali vegemite, który nazwali w ten sposób, aby podkreślić warzywny, naturalny dodatek do drożdży.

Pasta ma smak umami, czyli najbardziej zbliżony do smaku mięsa lub grzybów. Główną zaletą vegemite jest zawartość witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego). Dzięki temu wspomaga metabolizm (odchudzanie) i działanie układu pokarmowego (usprawnia trawienie) oraz nerwowego (redukuje zmęczenie). 

Jak jeść vegemite?

Do czego stosować vegemite? Pasta drożdżowa najczęściej używana jest jako smarowidło do kanapek lub tostów (pokrywa się je naprawdę cienką warstwą). Bardziej wprawieni kucharze dodają ją również do potraw podczas gotowania. Używają jej zupełnie jak Polacy maggi - aby doprawić zupy, sosy czy mięsa.

Jak jeść vegemite? Na grzance z drożdżową pastą połóż jeszcze awokado, pomidor, sałatę, ser lub cebulę - świetnie uzupełniają jej smak. Dopraw łyżeczką zupę lub sos pomidorowy albo mięso na burgera czy gulasz - australijski smakołyk nada im kompletnie nowy aromat. Vegemite świetnie sprawdzi się też do spaghetti, jeśli znudziła ci się tradycyjna wersja. 



Źródło: Smaker.pl, australiastudy.pl, sklep.kuchnieswiata.com.pl, jestpieknie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »

Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 5741

15 min
8
Desery Niesernik z dyni

To oficjalnie mogę napisać, że mój eksperyment zakończył się sukcesem. Trudno...

Odsłon: 121

>60 min
6
Śniadania Pasztet domowy

Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być ja...

Odsłon: 194

30 min
6
60 min
15
Przekąski Przekąska z chleba tostowego

Jeżeli zostanie Wam chleb tostowy polecam przygotować prostą , smaczną i szyb...

Odsłon: 1510

15 min
6