Sezon na dynię

IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej - ŁÓDŹ 2010 Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano? Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej "Viva Flamenco".

Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowywać będą dania i drinki rodem z gorącej Hiszpanii, Meksyku i Indii.
- Będzie można spróbować doskonałych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej, serwowanych w różnych częściach świata - mówi Michał Kaźmierczak, rzecznik festiwalu. - Będzie serwowana tortilla, paella i popularne drinki począwszy od sangrii i andaluzyjskiego Tinto de Verano, skończywszy na kubańskim Mojito.

W tym roku organizatorzy postawili sobie za cel również promocję ognistej kuchni meksykańskiej. Łącząca tradycyjne przepisy hiszpańskich konkwistadorów i kulinarne upodobania lokalnych plemion ameryki łacińskiej, ta sztuka gotowania od lat budzi zainteresowanie wśród miłośników dobrego jedzenia.

- Mówi się, że kuchnia Meksyku to kuchnia biednego kraju, paradoksalnie jednak wniosła ogromny wkład w to, co dziś możemy spotkać na stołach - tłumaczy Marta Banaszek, manager restauracji The Mexican. - Z regionu Ameryki Łacińskiej pochodzą m.in. pomidory, kukurydza, vanilia i czekolada. Z okolic Meksyku pochodzi też sławna papryka chilli zwana pieprzem biedaków. Meksykanie wykorzystywali ją jako substytut wyjątkowo drogich niegdyś czarnych ziaren.

W tym roku w ramach festiwalowych potraw będzie można spróbować m.in. pysznej enchilady, buritos i klasycznych tacos, czyli kukurydzianych tortilli nadziewanych fasolą pinto, sosami salsa ranchera i gucamole, czyli mieszanką avocado, soli, czosnku i cytryny alepo.
Nie zabraknie też akcentów orientalnych. W tym roku, po raz pierwszy udział w festiwalu weźmie restauracja Ganesh, która zaprezentuje kuchnię ojczyzny Cyganów - twórców kultury flamenco.


Poza restauracjami organizatorzy zapraszają również 25 lipca na rynek Manufaktury gdzie podczas Grande Finale festiwalu na oczach publiczności będzie przyrządzana hiszpańska paella i meksykańska fajita, których to smakowitości będzie można oczywiście na końcu skosztować.

Festiwal kulinarny potrwa do 25 lipca w restauracjach: "The Mexican", "Costa del Mar", "Ganesh", "Lili", "Kamea" oraz klubach: Piotrkowska 97, "Foto Studio 102", Klub Galeria "Carte Blanche" a także w cukierni "Kup Ciacho".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
>60 min
19
Dania główne Duszona łopatka do obiadu

Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...

Odsłon: 5875

60 min
19
Desery Rogaliki pistacjowe

Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...

Odsłon: 8849

30 min
18

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone znika w kilka minut z talerzy, więc tr...

Odsłon: 36099

30 min
58