IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej - ŁÓDŹ 2010 Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano? Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej "Viva Flamenco".
REKLAMA
Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowywać będą dania i drinki rodem z gorącej Hiszpanii, Meksyku i Indii.
- Będzie można spróbować doskonałych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej, serwowanych w różnych częściach świata - mówi Michał Kaźmierczak, rzecznik festiwalu. - Będzie serwowana tortilla, paella i popularne drinki począwszy od sangrii i andaluzyjskiego Tinto de Verano, skończywszy na kubańskim Mojito.
W tym roku organizatorzy postawili sobie za cel również promocję ognistej kuchni meksykańskiej. Łącząca tradycyjne przepisy hiszpańskich konkwistadorów i kulinarne upodobania lokalnych plemion ameryki łacińskiej, ta sztuka gotowania od lat budzi zainteresowanie wśród miłośników dobrego jedzenia.
- Mówi się, że kuchnia Meksyku to kuchnia biednego kraju, paradoksalnie jednak wniosła ogromny wkład w to, co dziś możemy spotkać na stołach - tłumaczy Marta Banaszek, manager restauracji The Mexican. - Z regionu Ameryki Łacińskiej pochodzą m.in. pomidory, kukurydza, vanilia i czekolada. Z okolic Meksyku pochodzi też sławna papryka chilli zwana pieprzem biedaków. Meksykanie wykorzystywali ją jako substytut wyjątkowo drogich niegdyś czarnych ziaren.
W tym roku w ramach festiwalowych potraw będzie można spróbować m.in. pysznej enchilady, buritos i klasycznych tacos, czyli kukurydzianych tortilli nadziewanych fasolą pinto, sosami salsa ranchera i gucamole, czyli mieszanką avocado, soli, czosnku i cytryny alepo.
Nie zabraknie też akcentów orientalnych. W tym roku, po raz pierwszy udział w festiwalu weźmie restauracja Ganesh, która zaprezentuje kuchnię ojczyzny Cyganów - twórców kultury flamenco.
Poza restauracjami organizatorzy zapraszają również 25 lipca na rynek Manufaktury gdzie podczas Grande Finale festiwalu na oczach publiczności będzie przyrządzana hiszpańska paella i meksykańska fajita, których to smakowitości będzie można oczywiście na końcu skosztować.
Festiwal kulinarny potrwa do 25 lipca w restauracjach: "The Mexican", "Costa del Mar", "Ganesh", "Lili", "Kamea" oraz klubach: Piotrkowska 97, "Foto Studio 102", Klub Galeria "Carte Blanche" a także w cukierni "Kup Ciacho".
- Będzie można spróbować doskonałych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej, serwowanych w różnych częściach świata - mówi Michał Kaźmierczak, rzecznik festiwalu. - Będzie serwowana tortilla, paella i popularne drinki począwszy od sangrii i andaluzyjskiego Tinto de Verano, skończywszy na kubańskim Mojito.
W tym roku organizatorzy postawili sobie za cel również promocję ognistej kuchni meksykańskiej. Łącząca tradycyjne przepisy hiszpańskich konkwistadorów i kulinarne upodobania lokalnych plemion ameryki łacińskiej, ta sztuka gotowania od lat budzi zainteresowanie wśród miłośników dobrego jedzenia.
- Mówi się, że kuchnia Meksyku to kuchnia biednego kraju, paradoksalnie jednak wniosła ogromny wkład w to, co dziś możemy spotkać na stołach - tłumaczy Marta Banaszek, manager restauracji The Mexican. - Z regionu Ameryki Łacińskiej pochodzą m.in. pomidory, kukurydza, vanilia i czekolada. Z okolic Meksyku pochodzi też sławna papryka chilli zwana pieprzem biedaków. Meksykanie wykorzystywali ją jako substytut wyjątkowo drogich niegdyś czarnych ziaren.
W tym roku w ramach festiwalowych potraw będzie można spróbować m.in. pysznej enchilady, buritos i klasycznych tacos, czyli kukurydzianych tortilli nadziewanych fasolą pinto, sosami salsa ranchera i gucamole, czyli mieszanką avocado, soli, czosnku i cytryny alepo.
Nie zabraknie też akcentów orientalnych. W tym roku, po raz pierwszy udział w festiwalu weźmie restauracja Ganesh, która zaprezentuje kuchnię ojczyzny Cyganów - twórców kultury flamenco.
Poza restauracjami organizatorzy zapraszają również 25 lipca na rynek Manufaktury gdzie podczas Grande Finale festiwalu na oczach publiczności będzie przyrządzana hiszpańska paella i meksykańska fajita, których to smakowitości będzie można oczywiście na końcu skosztować.
Festiwal kulinarny potrwa do 25 lipca w restauracjach: "The Mexican", "Costa del Mar", "Ganesh", "Lili", "Kamea" oraz klubach: Piotrkowska 97, "Foto Studio 102", Klub Galeria "Carte Blanche" a także w cukierni "Kup Ciacho".
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasta
Domek z piernika
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 387
9
Sałatki
Najlepsza sałatka do pracy
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 14592
21
REKLAMA