Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej - ŁÓDŹ 2010 Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano? Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej "Viva Flamenco".

Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowywać będą dania i drinki rodem z gorącej Hiszpanii, Meksyku i Indii.
- Będzie można spróbować doskonałych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej, serwowanych w różnych częściach świata - mówi Michał Kaźmierczak, rzecznik festiwalu. - Będzie serwowana tortilla, paella i popularne drinki począwszy od sangrii i andaluzyjskiego Tinto de Verano, skończywszy na kubańskim Mojito.

W tym roku organizatorzy postawili sobie za cel również promocję ognistej kuchni meksykańskiej. Łącząca tradycyjne przepisy hiszpańskich konkwistadorów i kulinarne upodobania lokalnych plemion ameryki łacińskiej, ta sztuka gotowania od lat budzi zainteresowanie wśród miłośników dobrego jedzenia.

- Mówi się, że kuchnia Meksyku to kuchnia biednego kraju, paradoksalnie jednak wniosła ogromny wkład w to, co dziś możemy spotkać na stołach - tłumaczy Marta Banaszek, manager restauracji The Mexican. - Z regionu Ameryki Łacińskiej pochodzą m.in. pomidory, kukurydza, vanilia i czekolada. Z okolic Meksyku pochodzi też sławna papryka chilli zwana pieprzem biedaków. Meksykanie wykorzystywali ją jako substytut wyjątkowo drogich niegdyś czarnych ziaren.

W tym roku w ramach festiwalowych potraw będzie można spróbować m.in. pysznej enchilady, buritos i klasycznych tacos, czyli kukurydzianych tortilli nadziewanych fasolą pinto, sosami salsa ranchera i gucamole, czyli mieszanką avocado, soli, czosnku i cytryny alepo.
Nie zabraknie też akcentów orientalnych. W tym roku, po raz pierwszy udział w festiwalu weźmie restauracja Ganesh, która zaprezentuje kuchnię ojczyzny Cyganów - twórców kultury flamenco.


Poza restauracjami organizatorzy zapraszają również 25 lipca na rynek Manufaktury gdzie podczas Grande Finale festiwalu na oczach publiczności będzie przyrządzana hiszpańska paella i meksykańska fajita, których to smakowitości będzie można oczywiście na końcu skosztować.

Festiwal kulinarny potrwa do 25 lipca w restauracjach: "The Mexican", "Costa del Mar", "Ganesh", "Lili", "Kamea" oraz klubach: Piotrkowska 97, "Foto Studio 102", Klub Galeria "Carte Blanche" a także w cukierni "Kup Ciacho".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jajeczna z groszkiem

Prosta, małoskładnikowa i budżetowa sałatka jajeczna z groszkiem, przebój moi...

Odsłon: 13

15 min
1
30 min
1
Przekąski Chrzanowe jajka

Wielkanoc to czas jajek podawanych na dziesiątki sposobów. Niewątpliwym przys...

Odsłon: 1606

30 min
2
Sałatki Sałatka krabowa

Sałatka z paluszkami krabowymi to lekka, subtelna w smaku przystawka o subtel...

Odsłon: 29

15 min
1
Desery Krem pistacjowy

Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...

Odsłon: 2858

30 min
4
15 min
3