Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dużych jaj
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
Konfitura z owoców leśnych
½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody
150 g cukru
kilka listków mięty
Masa
850 ml śmietany 30%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
musli czekoladowe do dekoracji
owoce do dekoracji
Dekoracja
masa marcepanowa w kolorach: niebieskim, czerwonym i żółtym
pisaki cukrowe brązowe
Ciasto
Piekarnik nagrzać do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito do miseczki. Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, powoli dosypać cukier. Ubijać około 3 minut. Dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Zmienić obroty na małe i cienką strużką dolać olej. Suche składniki dodawać stopniowo, nadal powoli mieszając. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (około 36cm na 24 cm) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut.
Konfitura z owoców leśnych
Owoce oczyścić z szypułek, dokładnie opłukać, odcedzić na sicie, wrzucić do dużego garnka i zasypać cukrem. Na chwilę odstawić, by zaczęły puszczać sok. Zagotować na dużym ogniu. Po pięciu minutach zmniejszyć ogień i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dorzucić posiekane liście mięty i jeszcze przez chwilę gotować.
Masa
Do śmietany dodać łyżkę soku z cytryny i ubić na sztywno. Wsypać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić z pozostałą łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody i zostawić do napęcznienia na około 3 minuty. Po tym czasie rozpuścić żelatynę nad parą wodną lub w mikrofalówce (uważać, aby całość się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące). Dodać ją do śmietany i bardzo krótko miksować. Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną posmarować konfiturą, na to wyłożyć ubitą śmietanę. Wyrównać i przycisnąć drugim biszkoptem. Włożyć do lodówki.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, stopniowo dodawać śmietankę. Gotową polewę wylać na biszkopt i posypać musli i owocami.
Dekoracja
Samochodziki ulepić z masy marcepanowej, ozdobić pisakiem cukrowym. Schłodzić w lodówce, następnie nabić na patyczki i wbić w gotową porcję ciasta.