Wanilina i wanilia. Mają coś wspólnego?

Kiedy kupujemy w sklepie cukier wanilinowy, często nie zastanawiamy się, czy ma on cokolwiek wspólnego z prawdziwą wanilią. Otóż ma, ale nie oznacza to, że jest z niej zrobiony.

Myślisz, że w sklepie kupujesz cukier waniliowy?      Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wanilia to tropikalna roślina, której owocami są coraz częściej dostępne w sklepach laski wanilii. Już Aztekowie używali jej - uwaga! - jako rośliny leczniczej, na przykład w przypadkach gorączki.

Wanilina to natomiast substancja, która pojawia się naturalnie w laskach wanilii, jako jedna z substancji zapachowych, a także jest pozyskiwana sztucznie. Ze sztucznej waniliny robi się popularne (i tanie) cukry wanilinowe, które często nazywamy waniliowymi ze względu na podobieństwo zapachu. A tak naprawdę są "podróbką", zaledwie namiastką prawdziwej wanilii.

Prawdziwy cukier waniliowy powinien zawierać co najmniej 27 proc. wanilii. W porównaniu z cukrem wanilinowym jest dużo droższy. W wanilii zapach tworzy kilkaset związków chemicznych, a wśród nich także wanilina. Koszty pozyskania prawdziwej wanilii są dużo wyższe niż waniliny.


Z czego można zrobić wanilinę? Nie zgadniecie!

Wojciech Cejrowski odwiedził jedną z plantacji i przetwórni wanilii. Podróżnik pokazał jak wygląda wstępna obróbka tej drugiej po szafranie najdroższej przyprawy świata. Opowiedział także o wanilinie.  W 2007 roku za najtańsze, sztuczne wyprodukowanie tej substancji Japończycy dostali Nagrodę Antynobla. Z czego ją wyprodukowali? O tym również opowiedział Cejrowski w odcinku swojego programu.

Wanilina z drewna i smoły

Wanilinę początkowo produkowano z eugenolu pozyskiwanego z olejku goździkowego. Później zaczęto wykorzystywać substancję będącą efektem ubocznym produkcji miazgi drzewnej. Obecnie wanilinę na masową skalę produkuje się z gwajakolu pozyskiwanego z rośliny o nazwie gwajakowiec lub z kreozotu, składnika smoły drzewnej.


Prawdziwa wanilia

Coraz częściej można w sklepach znaleźć całe laski wanilii. Są one jednak drogie, ale nie bez powodu.


Na szczęście można zrobić samodzielnie w domu cukier waniliowy. Wystarczy kupić laskę wanilii i zwykły cukier...

 

Zobacz też: Zaskakujące wykorzystanie wanilii przy sprzątaniu kuchni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 31

>60 min
0
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 262

30 min
9
15 min
3
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

324