Ewa_Gotuje

Warto go mieć w domu w zimie. Kordiał wspomaga odporność i nie tylko

Kordiał staropolski, żurawinowy czy może limonkowy? Choć niewiele osób kojarzy tę nazwę, mowa zarówno o bezalkoholowym, owocowym syropie, jak i nalewce z procentami. To nie tylko napój dla smakoszy trunków, ale też wspaniałe wsparcie dla organizmu. Co to jest kordiał i na co pomaga? Odkryj aż 5 przepisów!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest kordiał?

Dziś kordiał to nazwa zarówno dla bezalkoholowych syropów do drinków, jak i różnego rodzaju trunków. Kiedyś jednak kordiałem określano staropolską nalewkę. Między XVI a XX wiekiem był to wysokoprocentowy, szlachetny alkohol o ziołowo-korzennym aromacie, wykazujący cenne właściwości zdrowotne. Do dziś przyrządza się go ze specjalnych owoców i przypraw, aby rozgrzewał w mroźne dni i wspierał organizm w walce z przeziębieniem. Dowiedz się, jak zrobić kordiał i na co właściwie pomaga.

Sprawdź także: Ta potrawa królowała w menu Ireny Santor. Jak przygotować ulubione danie piosenkarki?

Z jakich owoców zrobić kordiał?

Kordiał robi się z owoców, ziół i przypraw, z lub bez dodatku alkoholu. Staropolską, rozgrzewającą nalewkę najlepiej przygotować z pomarańczy, malin, grejpfrutów, cytryny, pigwy, czarnej porzeczki, czarnego bzu, żurawiny albo brzoskwiń. Warto dodać do niego też odrobinę cynamonu, wanilii, imbiru, kurkumy i goździków albo ziół (np. kolendry, mięty, szafranu), które dodadzą pięknego aromatu. Smak zbalansuje jeszcze miód i dodatek soku z cytryny. W wersji alkoholowej wszystkie składniki łączy się ze spirytusem.

Jak zrobić kordiał?

Skoro wiesz już, co to jest kordiał, warto przejść do jego przygotowania. Z jakich owoców najlepiej zrobić kordiał? W zimie postaw na żurawinę lub pomarańczę, koniecznie z dodatkiem korzennych przypraw. Latem rozkoszuj się nalewką z czarnego bzu lub porzeczki. Poniżej znajdziesz przepisy na to, jak zrobić kordiał i to w kilku różnych wersjach. 

1. Kordiał staropolski

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Chcesz wypróbować przepis na staropolski kordiał? To chyba najbardziej złożona receptura, ale z pewnością sobie z nią poradzisz. Zaopatrz się w następujące składniki:

Składniki

  • 1 kg brzoskwini,
  • 1 kg malin,
  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 3 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • skórki pomarańczy,
  • 250 ml miodu,
  • 500 ml wody,
  • 200 ml syropu malinowego,
  • laska wanilii,
  • laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • litr spirytusu.

Na początku obierz brzoskwinie ze skórki i pokrój na mniejsze cząstki. Przygotuj kilkulitrowy słój i wrzuć wszystkie owoce na dno, a następnie zasyp je cukrem. Zamknij naczynie i odstaw w raczej ciepłe miejsce. Przez kilka dni wstrząsaj codziennie słojem, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści.

Gdy to nastąpi, otwórz szklany pojemnik i wkrusz goździki, dodaj wanilię, cynamon oraz skórkę pomarańczy (według uznania). Zalej spirytusem, syropem malinowym, sokiem z cytryn, miodem i wodą. Delikatnie przemieszaj i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce, minimalnie na miesiąc. 

Po tym czasie odcedź powstały płyn do czystych, wyparzonych szklanych butelek. Szczelnie zakręć i odstaw na trzy miesiące w chłodne i zacienione miejsce. Dopiero wówczas staropolski kordiał jest gotowy do spożycia.

2. Kordiał żurawinowy

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Kordian żurawinowy to wspaniały trunek na zimę. Możesz go podarować bliskim także pod choinkę, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też, spożywany w rozsądnych porcjach, działa zbawiennie na nasz organizm. Jak zrobić kordiał z żurawiny? To nic trudnego. Rozpocznij od przygotowania odpowiednich składników:

Składniki

  • 500 gramów żurawiny,
  • 500 ml spirytusu,
  • cukier,
  • woda.

Owoce wsyp do dużego słoju. Zasyp je cukrem, zakręć naczynie i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Pamiętaj o codziennym wstrząsaniu słoju. Następnie odcedź powstały płyn do szklanej butelki, a żurawinę zalej spirytusem. Odłóż na dwa, trzy tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie odlej alkohol do wcześniej wspomnianej butelki i przemieszaj połączone trunki. Owoce przepłucz jeszcze wodą i tę również zlej do butelki. Zakręć ją i odłóż na kilka tygodni w chłodne miejsce, aby smaki kordiału żurawinowego się przegryzły. 

3. Kordiał wiśniowy

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Jeśli po zbiorach zostanie ci całkiem sporo wiśni, postaw na kordiał właśnie z tych owoców. Przygotowuje się go naprawdę prosto, a będzie wspaniałym prezentem dla twoich bliskich. Zaopatrz się tylko w cztery składniki:

Składniki

  • pół kilograma wiśni,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • 200 ml wody.

Na początku umyj dokładnie wiśnie, obierz z ogonków i umieść na dnie kilkulitrowego słoja. Zalej je spirytusem i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Każdego dnia wstrząsaj naczyniem. Następnie, gdy cukier całkowicie się rozpuści, odcedź spirytus do oddzielnej szklanej butelki, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem. Zakręć i odłóż na ok. trzy tygodnie. Pamiętaj jednak, aby codziennie wstrząsać słoikiem. 

Po tym czasie przelej powstały płyn do butelki z odlanym wcześniej spirytusem. Wiśnie zalej wodą, porządnie nimi wstrząśnij i płyn odcedź także do wspomnianej butelki. Zamknij i przemieszaj delikatnie, aby smaki się połączyły. Kordiał wiśniowy można pić od razu, ale zdecydowanie lepiej smakuje, jeśli chwilę odczeka w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

4. Kordiał z czarnego bzu

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Kordiał z czarnego bzu to jeden z najpopularniejszych jego rodzajów. Jest nie tylko niezwykle aromatyczny, ale też prozdrowotny. Można go również przygotować w wersji bezalkoholowej. Tutaj po prostu zagotuj kilogram cukru z litrem wody i dopraw go kwiatami czarnego bzu. Wlej również sok z kilku limonek i cytryn, żeby zrównoważyć smaki. 

Jeśli zależy ci na alkoholowej nalewce z czarnego bzu, to przygotuj tylko cztery składniki:

Składniki

  • kilogram owoców czarnego bzu,
  • litr spirytusu,
  • pół kilograma cukru,
  • 500 ml wody.

Na początku owoce czarnego bzu umieść w odpowiednio dużym słoju i zasyp cukrem. Zakręć i odstaw na co najmniej tydzień. Potrząsaj każdego dnia, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie odsącz płyn do osobnej butelki, a owoce zalej spirytusem. Zamknięty słój odstaw na dwa, trzy tygodnie. Następnie odlej alkohol do wcześniej wspomnianej butelki. Owoce przepłucz jeszcze wodą i również odlej do butelki. Tę zamknij szczelnie, przemieszaj i odłóż w chłodne, zaciemnione miejsce na kilka tygodni. Kordiał z czarnego bzu gotowy!

5. Kordiał limonkowy

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

To bardzo popularny, bezalkoholowy dodatek w świecie barmańskim, który dolewa się do wielu drinków. Możesz przygotować go na dwa sposoby - na ciepło lub zimno

Kordiał limonkowy na zimno przyrządzisz tylko z trzech składników, czyli: pięciu limonek, 200 ml wody i 150 gramów cukru. Potrzebny będzie też blender ręczny lub kielichowy. Na początku wyparz owoce i przekrój je na połówki. Włóż do garnka lub kielicha blendera, zasyp cukrem i zalej wodą. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Odcedź płyn do szklanej butelki, a następnie włóż ją do lodówki.

Do przygotowania kordiału limonkowego na ciepło niezbędne będą dwie szklanki cukru, dwie szklanki wody i ok. 25 sparzonych skórek z limonek. Przygotuj garnek, wlej do niego wodę i zagotuj ją. Następnie do wrzątku wsyp cukier i skórki cytrusów. Przemieszaj i gotuj całość do pięciu minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać powstający kordiał limonkowy. Zanim wystygnie, przelej do szklanej butelki, zamknij ją i po chwilowym ostygnięciu - przełóż do lodówki.

Na co pomaga kordiał?

Właściwości prozdrowotne kordiału zależą oczywiście od tego, z czego został przygotowany. Na co pomaga kordiał staropolski? Przede wszystkim wzmacnia odporność i dobrze rozgrzewa w mroźne dni. Przyprawy korzenne przyspieszają spalanie tłuszczu i usprawniają ogólną pracę organizmu, w tym układu krążenia. Miód wspomaga z kolei leczenie infekcji i pomaga obniżyć ciśnienie.

Kordiał żurawinowy wspiera układ moczowy i odpornościowy, ten przyrządzony z czarnego bzu - pomaga w prawidłowej pracy serca, a wiśniowy dostarcza organizmowi sporą dawkę przeciwutleniaczy. Te hamują procesy starzenia się, odżywiają skórę i wykazują działanie antynowotworowe.

Kordiał limonkowy, bez dodatku alkoholu, to porządna porcja witaminy C, która usprawnia pracę układu odpornościowego. Cytrusy mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działają moczopędnie i świetnie wymiatają toksyny z organizmu. 

Jak pić kordiał?

Pamiętaj, że szczególnie napój w wersji alkoholowej trzeba dawkować. Jak pić kordiał? Sięgaj po nie więcej niż po 100 ml nalewki dziennie, jednak w zupełności wystarczy kieliszek dla rozgrzania organizmu. Gdy sięgasz po bezalkoholową wersję, najlepiej dodać ją do przygotowanego drinka lub koktajlu. Wtedy uważaj tylko na przyprawy, niektórych z nich (np. imbiru, kurkumy, goździków) nie wolno spożywać w zbyt dużych porcjach. Podejdź do tematu rozsądnie i odpowiedzialnie.

Zobacz także: 

Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Aż rozpływa się w ustach »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Po tym poznasz silny niedobór. Więcej zmarszczek i siwe włosy to nie wszystko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0