Spis treści:
- Co to jest kordiał?
- Z jakich owoców zrobić kordiał?
- Jak zrobić kordiał?
- Na co pomaga kordiał?
- Jak pić kordiał?
Co to jest kordiał?
Dziś kordiał to nazwa zarówno dla bezalkoholowych syropów do drinków, jak i różnego rodzaju trunków. Kiedyś jednak kordiałem określano staropolską nalewkę. Między XVI a XX wiekiem był to wysokoprocentowy, szlachetny alkohol o ziołowo-korzennym aromacie, wykazujący cenne właściwości zdrowotne. Do dziś przyrządza się go ze specjalnych owoców i przypraw, aby rozgrzewał w mroźne dni i wspierał organizm w walce z przeziębieniem. Dowiedz się, jak zrobić kordiał i na co właściwie pomaga.
Sprawdź także: Ta potrawa królowała w menu Ireny Santor. Jak przygotować ulubione danie piosenkarki?

Z jakich owoców zrobić kordiał?
Kordiał robi się z owoców, ziół i przypraw, z lub bez dodatku alkoholu. Staropolską, rozgrzewającą nalewkę najlepiej przygotować z pomarańczy, malin, grejpfrutów, cytryny, pigwy, czarnej porzeczki, czarnego bzu, żurawiny albo brzoskwiń. Warto dodać do niego też odrobinę cynamonu, wanilii, imbiru, kurkumy i goździków albo ziół (np. kolendry, mięty, szafranu), które dodadzą pięknego aromatu. Smak zbalansuje jeszcze miód i dodatek soku z cytryny. W wersji alkoholowej wszystkie składniki łączy się ze spirytusem.
Jak zrobić kordiał?
Skoro wiesz już, co to jest kordiał, warto przejść do jego przygotowania. Z jakich owoców najlepiej zrobić kordiał? W zimie postaw na żurawinę lub pomarańczę, koniecznie z dodatkiem korzennych przypraw. Latem rozkoszuj się nalewką z czarnego bzu lub porzeczki. Poniżej znajdziesz przepisy na to, jak zrobić kordiał i to w kilku różnych wersjach.
1. Kordiał staropolski

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
Chcesz wypróbować przepis na staropolski kordiał? To chyba najbardziej złożona receptura, ale z pewnością sobie z nią poradzisz. Zaopatrz się w następujące składniki:
Składniki
- 1 kg brzoskwini,
- 1 kg malin,
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 3 kg cukru,
- sok wyciśnięty z 3 cytryn,
- skórki pomarańczy,
- 250 ml miodu,
- 500 ml wody,
- 200 ml syropu malinowego,
- laska wanilii,
- laska cynamonu,
- 3 goździki,
- litr spirytusu.
Na początku obierz brzoskwinie ze skórki i pokrój na mniejsze cząstki. Przygotuj kilkulitrowy słój i wrzuć wszystkie owoce na dno, a następnie zasyp je cukrem. Zamknij naczynie i odstaw w raczej ciepłe miejsce. Przez kilka dni wstrząsaj codziennie słojem, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści.
Gdy to nastąpi, otwórz szklany pojemnik i wkrusz goździki, dodaj wanilię, cynamon oraz skórkę pomarańczy (według uznania). Zalej spirytusem, syropem malinowym, sokiem z cytryn, miodem i wodą. Delikatnie przemieszaj i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce, minimalnie na miesiąc.
Po tym czasie odcedź powstały płyn do czystych, wyparzonych szklanych butelek. Szczelnie zakręć i odstaw na trzy miesiące w chłodne i zacienione miejsce. Dopiero wówczas staropolski kordiał jest gotowy do spożycia.
2. Kordiał żurawinowy

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
Kordian żurawinowy to wspaniały trunek na zimę. Możesz go podarować bliskim także pod choinkę, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też, spożywany w rozsądnych porcjach, działa zbawiennie na nasz organizm. Jak zrobić kordiał z żurawiny? To nic trudnego. Rozpocznij od przygotowania odpowiednich składników:
Składniki
- 500 gramów żurawiny,
- 500 ml spirytusu,
- cukier,
- woda.
Owoce wsyp do dużego słoju. Zasyp je cukrem, zakręć naczynie i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Pamiętaj o codziennym wstrząsaniu słoju. Następnie odcedź powstały płyn do szklanej butelki, a żurawinę zalej spirytusem. Odłóż na dwa, trzy tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie odlej alkohol do wcześniej wspomnianej butelki i przemieszaj połączone trunki. Owoce przepłucz jeszcze wodą i tę również zlej do butelki. Zakręć ją i odłóż na kilka tygodni w chłodne miejsce, aby smaki kordiału żurawinowego się przegryzły.
3. Kordiał wiśniowy

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
Jeśli po zbiorach zostanie ci całkiem sporo wiśni, postaw na kordiał właśnie z tych owoców. Przygotowuje się go naprawdę prosto, a będzie wspaniałym prezentem dla twoich bliskich. Zaopatrz się tylko w cztery składniki:
Składniki
- pół kilograma wiśni,
- 500 ml spirytusu,
- 500 g cukru,
- 200 ml wody.
Na początku umyj dokładnie wiśnie, obierz z ogonków i umieść na dnie kilkulitrowego słoja. Zalej je spirytusem i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Każdego dnia wstrząsaj naczyniem. Następnie, gdy cukier całkowicie się rozpuści, odcedź spirytus do oddzielnej szklanej butelki, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem. Zakręć i odłóż na ok. trzy tygodnie. Pamiętaj jednak, aby codziennie wstrząsać słoikiem.
Po tym czasie przelej powstały płyn do butelki z odlanym wcześniej spirytusem. Wiśnie zalej wodą, porządnie nimi wstrząśnij i płyn odcedź także do wspomnianej butelki. Zamknij i przemieszaj delikatnie, aby smaki się połączyły. Kordiał wiśniowy można pić od razu, ale zdecydowanie lepiej smakuje, jeśli chwilę odczeka w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
4. Kordiał z czarnego bzu

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
Kordiał z czarnego bzu to jeden z najpopularniejszych jego rodzajów. Jest nie tylko niezwykle aromatyczny, ale też prozdrowotny. Można go również przygotować w wersji bezalkoholowej. Tutaj po prostu zagotuj kilogram cukru z litrem wody i dopraw go kwiatami czarnego bzu. Wlej również sok z kilku limonek i cytryn, żeby zrównoważyć smaki.
Jeśli zależy ci na alkoholowej nalewce z czarnego bzu, to przygotuj tylko cztery składniki:
Składniki
- kilogram owoców czarnego bzu,
- litr spirytusu,
- pół kilograma cukru,
- 500 ml wody.
Na początku owoce czarnego bzu umieść w odpowiednio dużym słoju i zasyp cukrem. Zakręć i odstaw na co najmniej tydzień. Potrząsaj każdego dnia, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie odsącz płyn do osobnej butelki, a owoce zalej spirytusem. Zamknięty słój odstaw na dwa, trzy tygodnie. Następnie odlej alkohol do wcześniej wspomnianej butelki. Owoce przepłucz jeszcze wodą i również odlej do butelki. Tę zamknij szczelnie, przemieszaj i odłóż w chłodne, zaciemnione miejsce na kilka tygodni. Kordiał z czarnego bzu gotowy!
5. Kordiał limonkowy

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel
To bardzo popularny, bezalkoholowy dodatek w świecie barmańskim, który dolewa się do wielu drinków. Możesz przygotować go na dwa sposoby - na ciepło lub zimno.
Kordiał limonkowy na zimno przyrządzisz tylko z trzech składników, czyli: pięciu limonek, 200 ml wody i 150 gramów cukru. Potrzebny będzie też blender ręczny lub kielichowy. Na początku wyparz owoce i przekrój je na połówki. Włóż do garnka lub kielicha blendera, zasyp cukrem i zalej wodą. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Odcedź płyn do szklanej butelki, a następnie włóż ją do lodówki.
Do przygotowania kordiału limonkowego na ciepło niezbędne będą dwie szklanki cukru, dwie szklanki wody i ok. 25 sparzonych skórek z limonek. Przygotuj garnek, wlej do niego wodę i zagotuj ją. Następnie do wrzątku wsyp cukier i skórki cytrusów. Przemieszaj i gotuj całość do pięciu minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać powstający kordiał limonkowy. Zanim wystygnie, przelej do szklanej butelki, zamknij ją i po chwilowym ostygnięciu - przełóż do lodówki.
Na co pomaga kordiał?
Właściwości prozdrowotne kordiału zależą oczywiście od tego, z czego został przygotowany. Na co pomaga kordiał staropolski? Przede wszystkim wzmacnia odporność i dobrze rozgrzewa w mroźne dni. Przyprawy korzenne przyspieszają spalanie tłuszczu i usprawniają ogólną pracę organizmu, w tym układu krążenia. Miód wspomaga z kolei leczenie infekcji i pomaga obniżyć ciśnienie.
Kordiał żurawinowy wspiera układ moczowy i odpornościowy, ten przyrządzony z czarnego bzu - pomaga w prawidłowej pracy serca, a wiśniowy dostarcza organizmowi sporą dawkę przeciwutleniaczy. Te hamują procesy starzenia się, odżywiają skórę i wykazują działanie antynowotworowe.
Kordiał limonkowy, bez dodatku alkoholu, to porządna porcja witaminy C, która usprawnia pracę układu odpornościowego. Cytrusy mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działają moczopędnie i świetnie wymiatają toksyny z organizmu.
Jak pić kordiał?
Pamiętaj, że szczególnie napój w wersji alkoholowej trzeba dawkować. Jak pić kordiał? Sięgaj po nie więcej niż po 100 ml nalewki dziennie, jednak w zupełności wystarczy kieliszek dla rozgrzania organizmu. Gdy sięgasz po bezalkoholową wersję, najlepiej dodać ją do przygotowanego drinka lub koktajlu. Wtedy uważaj tylko na przyprawy, niektórych z nich (np. imbiru, kurkumy, goździków) nie wolno spożywać w zbyt dużych porcjach. Podejdź do tematu rozsądnie i odpowiedzialnie.
Zobacz także:
Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Aż rozpływa się w ustach »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Po tym poznasz silny niedobór. Więcej zmarszczek i siwe włosy to nie wszystko »