Wieczór specjalny z programami Anthony'ego Bourdaina w Kuchni+

To postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany pisarz, publicysta, celebryta i podróżnik kulinarny. Niezwykle barwny i wyrazisty, ale też otwarty na nowe miejsca, smaki i ludzi.

Fot. materiały prasowe

Jego życie było inspiracją, a jego strata - ogromnym żalem.16 czerwca od godz. 20:30 Kuchnia+ wyemituje specjalny maraton poświęcony pamięci Anthony'ego Bourdaina.

Pierwsze w cyklu zostaną wyemitowane odcinki siódmej serii „Anthony Bourdain: bez rezerwacji" - zarejestrowanej przez kamery 10-sezonowej podróży kucharza po najbardziej intrygujących miejscach na świecie. Bourdain bez wahania próbował lokalnych przysmaków i specjałów, przygotowywanych w ulicznych budkach. Sam, jako turysta, nie miałby szans na dotarcie do miejsc, do których poprowadzili go miejscowi przewodnicy. To dzięki nim wiele dowiedział się o kulturze krajów, które odwiedził, o żyjących tam ludziach i przede wszystkim - o ich zwyczajach kulinarnych.

Każda, nawet krótka podróż staje się niezapomnianą przygodą. Czy da się poznać i "poczuć" miasto, mając na to zaledwie od 24 do 48 godzin? Zwłaszcza nie korzystając przy tym z utartych szlaków ani popularnych przewodników turystycznych? W programie „Postój z Anthonym Bourdainem" podróżnik zdradza, co warto odwiedzić, co jeść, ale także co sobie podarować. Radzi jak najlepiej spędzić ten krótki czas i dotrzeć do istoty danego miejsca. W cyklu pojawią się odcinki drugiego sezonu programu.

W ramach wieczoru specjalnego stacja wyemituje także dwa odcinki 9 sezonu „Anthony Bourdain: miejsca nieznane" - najbardziej nagradzanego programu Amerykanina. W każdym odcinku produkcji prowadzący odwiedzał inne miejsce, w którym nie tylko poznawał lokalną kulturę, ale też uwarunkowania społeczne, a czasami nawet polityczne. Jego nadrzędnym celem było jednak przetestowanie unikalnych smaków i aromatów miejscowego jedzenia.

Źródło: materiały prasowe/Kuchnia+

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 447

30 min
6

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

4
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4