Najlepsze przepisy na dania z dyni

Wielkie emocje w piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"

W kolejnym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!”, wraz z uczestnikami programu, spróbujemy upiec popularne ciasteczka oraz przygotować wyjątkowe kosze piknikowe.

W ubiegłym tygodniu, zmagania o tytuł domowego mistrza wypieków upłynęły pod znakiem potyczek z ciastem drożdżowym. Sędziowie postawili przed uczestnikami trudne zadanie przygotowania wyjątkowo apetycznych bułeczek i chlebów. Zadbali również o to, aby nie było zbyt łatwo, wprowadzając do turniejowych wypieków kilka zaskakujących urozmaiceń.

Jeśli do tej pory myśleliście, że „Bake Off..." to jedynie starcie cukierników, pierwsza konkurencja czwartego odcinka z pewnością wyprowadziła was z błędu. Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi, które tradycyjnie gotuje się na parze. Zrobienie od podstaw krewetkowego nadzienia nie było łatwe, jednak prawdziwym wyzwaniem stało się odpowiednie uparowanie bułeczek, tak aby ciasto było w pełni ugotowane i sprężyste.

Motywem przewodnim drugiej konkurencji były tzw. „odrywane wypieki" - zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Zadanie stało się najprawdziwszym popisem kreatywności uczestników. Jedni z nich postawili na nowoczesność, inni z kolei odszukali w swej pamięci stare, rodzinne przepisy, którymi zdecydowali podzielić się z widzami. Niestety, nie wszystkim zawodnikom udało się uniknąć wpadek. Zdaniem jurorów najsłabszy wypiek zaprezentował Stanisław Romek, który musiał pożegnać się z programem.

Co wydarzy się w piątym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosi uczestników o przygotowanie oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką pomarańczową. Chociaż ich smak doskonale zna każdy Polak, zrobienie tego smakołyku od podstaw stanowi nie lada wyzwanie, z którym poradzą sobie tylko nieliczni.

W drugiej konkurencji zawodnicy będą mieli za zadanie przygotować wiosenne kosze piknikowe, pełne słonych i słodkich przekąsek, które bez trudu można zjeść w plenerze. Niestety, wiele wskazuje na to, że faworyt naszych użytkowników - charyzmatyczny brodacz, Marcin Frankowski - wpadnie w niemałe tarapaty. Czy poradzi sobie z problemami w kuchni? A może jurorzy złamią serca tysięcy Polaków i usuną go z programu? Przekonajcie się już dzisiaj o 21:50.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane z dynią i żurawiną

Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszo...

Odsłon: 68

60 min
5
15 min
7
Przekąski Placek z nadzieniem

Placek z ciasta naleśnikowego sam w sobie jest pyszny, a co będzie jak jeszcz...

Odsłon: 404

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16