Ciekawą propozycją jest babka z dodatkiem oliwy z oliwek. Dobrym wyborem będzie Gallo Clássico, oliwa o doskonale zbalansowanej kompozycji smaków i aromatów, która idealnie podkreśla harmonię i wyrazistość potraw. W szczególności jej owocowy i delikatnie słodki charakter doskonale pasuje do smaku i aromatu ciast, dodając niepowtarzalnej głębi. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek babka nabierze również wilgotnej i chrupiącej konsystencji.
Składniki na babkę wielkanocną z oliwą
Przejdźmy zatem do przepisu. Jakie produkty muszą znaleźć się w naszym koszyku podczas przedświątecznych zakupów, byśmy mogli przygotować wilgotną babkę wielkanocną?
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Clássico
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jak przygotować babkę wielkanocną?
Tajemnicę idealnej konsystencji wypieku stanowi wysokiej jakości oliwa z oliwek /fot. Martyna Taras Filmsee
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski i mieszamy. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej mleko, oliwę z oliwek Gallo Clássico, otartą skórkę pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszając je łyżką, by dobrze się połączyły. Następnie wlewamy ciasto do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnijmy się, że ciasto wypełnia ją równomiernie. W końcu umieszczamy formę z ciastem w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy wierzch babki będzie złotobrązowy i sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, aby ostygła. Następnie ostrożnie wyjmujemy ją z formy i studzimy na kratce. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!