Wilgotna babka wielkanocna ze skórką pomarańczową

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne wypieki. Jednym z nich jest wilgotna babka wielkanocna ze skórką pomarańczową. Babka to tradycyjne polskie ciasto, które zawsze pojawia się na świątecznym stole obok jajek, cukrowego baranka i żurku. Jej charakterystyczny kształt, delikatna konsystencja i słodki smak cieszą podniebienia domowników i gości.

Wielkanocna babka powinna być jednocześnie wilgotna i krucha /fot. Martyna Taras Filmsee

Artykuł z ekspozycją partnera

Ciekawą propozycją jest babka z dodatkiem oliwy z oliwek. Dobrym wyborem będzie Gallo Clássico, oliwa o doskonale zbalansowanej kompozycji smaków i aromatów, która idealnie podkreśla harmonię i wyrazistość potraw. W szczególności jej owocowy i delikatnie słodki charakter doskonale pasuje do smaku i aromatu ciast, dodając niepowtarzalnej głębi. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek babka nabierze również wilgotnej i chrupiącej konsystencji.

Składniki na babkę wielkanocną z oliwą

Przejdźmy zatem do przepisu. Jakie produkty muszą znaleźć się w naszym koszyku podczas przedświątecznych zakupów, byśmy mogli przygotować wilgotną babkę wielkanocną?

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak przygotować babkę wielkanocną?

Tajemnicę idealnej konsystencji wypieku stanowi wysokiej jakości oliwa z oliwek /fot. Martyna Taras Filmsee



Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski i mieszamy. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej mleko, oliwę z oliwek Gallo Clássico, otartą skórkę pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszając je łyżką, by dobrze się połączyły. Następnie wlewamy ciasto do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnijmy się, że ciasto wypełnia ją równomiernie. W końcu umieszczamy formę z ciastem w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy wierzch babki będzie złotobrązowy i sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, aby ostygła. Następnie ostrożnie wyjmujemy ją z formy i studzimy na kratce. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 418

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 237

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0