Najlepsze przepisy na ogórki

Wilgotna babka wielkanocna ze skórką pomarańczową

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne wypieki. Jednym z nich jest wilgotna babka wielkanocna ze skórką pomarańczową. Babka to tradycyjne polskie ciasto, które zawsze pojawia się na świątecznym stole obok jajek, cukrowego baranka i żurku. Jej charakterystyczny kształt, delikatna konsystencja i słodki smak cieszą podniebienia domowników i gości.

Wielkanocna babka powinna być jednocześnie wilgotna i krucha /fot. Martyna Taras Filmsee

Artykuł z ekspozycją partnera

Ciekawą propozycją jest babka z dodatkiem oliwy z oliwek. Dobrym wyborem będzie Gallo Clássico, oliwa o doskonale zbalansowanej kompozycji smaków i aromatów, która idealnie podkreśla harmonię i wyrazistość potraw. W szczególności jej owocowy i delikatnie słodki charakter doskonale pasuje do smaku i aromatu ciast, dodając niepowtarzalnej głębi. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek babka nabierze również wilgotnej i chrupiącej konsystencji.

Składniki na babkę wielkanocną z oliwą

Przejdźmy zatem do przepisu. Jakie produkty muszą znaleźć się w naszym koszyku podczas przedświątecznych zakupów, byśmy mogli przygotować wilgotną babkę wielkanocną?

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak przygotować babkę wielkanocną?

Tajemnicę idealnej konsystencji wypieku stanowi wysokiej jakości oliwa z oliwek /fot. Martyna Taras Filmsee



Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski i mieszamy. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej mleko, oliwę z oliwek Gallo Clássico, otartą skórkę pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszając je łyżką, by dobrze się połączyły. Następnie wlewamy ciasto do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnijmy się, że ciasto wypełnia ją równomiernie. W końcu umieszczamy formę z ciastem w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy wierzch babki będzie złotobrązowy i sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, aby ostygła. Następnie ostrożnie wyjmujemy ją z formy i studzimy na kratce. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1711

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 101

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 259

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26