Spis treści:
- Jak rozpoznać świeży brokuł?
- Jak gotować brokuły – szybka instrukcja
- Sałatki z brokułem – przepisy dla każdego
Zarówno sałatki z samych warzyw dla miłośników lekkich przekąsek, jak i trochę cięższe dla tych, którzy nie tylko chcą zadbać o witaminy, ale również o białko i tłuszcze. Każdy znajdzie dla siebie coś dobrego.
Jak rozpoznać świeży brokuł?
Żeby zrobić pyszną sałatkę z brokułem, będziecie potrzebowali świeżego warzywa w doskonałym stanie. Nauczymy was, jak rozpoznać świeży brokuł, żebyście zawsze byli w stanie to zrobić.
Żeby rozpoznać świeży brokuł, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jak zawsze warto sugerować się zapachem, ale czasem wystarczy spojrzeć na brokuł, żeby wiedzieć, że to nie jest coś, co powinniśmy pakować do wózka. Przede wszystkim świeży brokuł ma intensywny, ciemnozielony kolor. Żółte czy brązowe plamy oznaczają, że warzywo zaczyna się psuć. Delikatny, ziemisty aromat wskazuje na dobrą jakość, natomiast ostry, nieprzyjemny zapach sugeruje, że brokuł nie nadaje się do spożycia. Kwiatostany powinny być jędrne i zwarte, a łodyga twarda. Jeśli łodyga jest miękka i wiotka, brokuł ma już za sobą trochę życia i traci swoją świeżość.
Sprawdź także: Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać
Jak gotować brokuły – szybka instrukcja
Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić pyszną sałatkę, musimy opanować sztukę gotowania brokułów. Może wydawać się to łatwe, jednak nie każdy wie, jak gotować brokuły.
Brokuł to jedno z tych warzyw, w których możemy znaleźć robaki w kwiecie warzywa. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie warzywa. Rozpocznijcie od jego dokładnego oczyszczenia. Podzielcie warzywo na mniejsze różyczki i zanurzcie je w wodzie na kilka minut. Dodajcie łyżkę octu, która pomoże usunąć ewentualne zanieczyszczenia oraz wcześniej wspomniane owady ukryte w brokułach. Po krótkim moczeniu przepłuczcie różyczki pod bieżącą wodą.
Teraz gdy brokuły są już czyste, możemy przejść do gotowania. Zacznijcie od zagotowania wody, po czym dodajcie łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru na każde 3 litry wody. Jeżeli chcecie zachować jak najładniejszy kolor, możecie dodać odrobinę soku z cytryny, który w tym pomoże. Delikatnie dodajcie różyczki brokułu do wrzącej wody. Gotujcie je przez trzy do czterech minut. Po ugotowaniu natychmiast zanurzcie brokuły w bardzo zimnej wodzie. Ten zabieg zatrzyma proces gotowania, dzięki czemu brokuły zachowają idealną konsystencję, a na talerzu pozostaną świeże i apetyczne, nie tracąc na jakości.
Sałatki z brokułem – przepisy dla każdego
Wiecie już, jak gotować brokuły, więc przejdziemy do tego, jak w ciekawy sposób je wykorzystać. Sałatki z brokułem są nie tylko bardzo zdrowe, ale i przepyszne. Na pewno chociaż jeden z przygotowanych przez nas przepisów przypadnie wam do gustu.
Sałatka brokułowa z kukurydzą i pomidorkami cherry
Zacznijcie od dokładnego umycia większego brokułu pod zimną, bieżącą wodą. Odetnijcie różyczki, a głąb wyrzućcie – powinno zostać około 500 g warzywa. Następnie weźcie 200 g małych pomidorków cherry, umyjcie je i pokrójcie na pół. Teraz przygotujcie sos czosnkowy. W miseczce wymieszajcie 1 łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, dodajcie przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. Na talerzu rozłóżcie brokuły, na nie wyłóżcie 100 g kukurydzy z puszki i pokrojone pomidorki. Całość polejcie przygotowanym sosem czosnkowym. Sałatkę udekorujcie garścią posiekanej natki pietruszki, a na koniec posypcie sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. To idealny dodatek do obiadu.
Sałatka z brokułem i kurczakiem
Zacznijcie od umycia średniej wielkości brokułu pod zimną wodą. Pokrójcie go na mniejsze różyczki, a głąb wyrzućcie. Ugotujcie brokuł, uważając, by nie był rozgotowany, ale też nie za twardy. Po ugotowaniu przełóżcie go do durszlaka i zalejcie zimną wodą, a następnie odstawcie do przestudzenia.
Teraz ugotujcie 2 jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obierzcie je i pokrójcie w grubszą kostkę. Weźcie 200 g piersi z kurczaka, pokrójcie ją w małą kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia posypcie mięso szczyptą przyprawy do gyrosa.
W miseczce przygotujcie sos, mieszając 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżkę gęstego jogurtu greckiego, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu. W dużej misce połączcie ugotowany i odcedzony brokuł, dodajcie połowę puszki kukurydzy, usmażonego kurczaka, pokrojone jajka oraz 2 łyżki łuskanego słonecznika. Na koniec całość polejcie przygotowanym sosem czosnkowym i delikatnie wymieszajcie.
Sałatka z brokułem i serem feta
Zacznijcie od dokładnego umycia 700 g brokułu pod zimną, bieżącą wodą. Odetnijcie różyczki, a głąb usuńcie. Ugotujcie brokuł, a następnie od razu przełóżcie go na durszlak, a potem do salaterki, aby mógł przestygnąć.
W międzyczasie przygotujcie szybki i prosty sos ziołowy. W miseczce wymieszajcie 50 g majonezu, 100 g jogurtu naturalnego, szczyptę oregano i bazylii oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Doprawcie szczyptą pieprzu.
Gdy brokuł przestygnie, rozłóżcie ugotowane i odsączone różyczki na szerokim półmisku. Polejcie je przygotowanym sosem ziołowym, a następnie dodajcie 200 g fety pokrojonej w małą kostkę. Dodajcie czarne oliwki pokrojone na pół oraz orzechy włoskie – posiekane. Oprószcie sałatkę świeżo mielonym pieprzem i podawajcie.
Sałatka z brokułem i jajkiem
Zacznijcie od podzielenia brokułu na kilka mniejszych kawałków. Gotujcie go na parze przez około 5-7 minut, a następnie krótko przepłuczcie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W międzyczasie zagotujcie wodę i włóżcie do niej 5 jajek. Gotujcie je przez 7 minut, a następnie przestudźcie i obierzcie ze skorupek. Pokrójcie jajka na ćwiartki. Odsączcie 100 g groszku z puszki. Weźcie pół główki sałaty rzymskiej, opłuczcie ją, posiekajcie i przełóżcie do salaterki lub do pojedynczych miseczek. Doprawcie sałatę szczyptą soli i pieprzu, a następnie delikatnie przemieszkajcie.
Teraz przygotujcie sos cezar. W miseczce wymieszajcie 5 łyżek majonezu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego oraz przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku. Doprawcie szczyptą soli i pieprzu, a następnie zmiksujcie całość blenderem, aż uzyskacie gładki sos. Do sałatki dodajcie ugotowane brokuły, odsączony groszek oraz pokrojone jajka. Całość doprawcie solą, pieprzem i polejcie przygotowanym sosem. Na koniec posypcie sałatkę tartym parmezanem.
Sałatka makaronowa z brokułem
Na początek, oprócz brokułu, ugotujcie jeszcze 200 g ulubionego makaronu. Gdy makaron będzie gotowy, odcedźcie go i odstawcie na bok. Następnie weźcie 500 g brokułu, podzielcie go na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu również go odcedźcie i odstawcie do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotujcie sos czosnkowy. W miseczce wymieszajcie 200 g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu oraz przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Na koniec doprawcie sos szczyptą soli i pieprzu. W dużej misce połączcie ugotowany makaron z brokułem. Dodajcie odcedzoną puszkę zielonego groszku oraz 200 g startego żółtego sera. Całość dokładnie wymieszajcie. Na koniec wlejcie przygotowany sos czosnkowy i ponownie wszystko wymieszajcie.
Jeżeli żadna z wyżej wymienionych sałatek nie przypadła wam do gustu, możecie jeszcze sprawdzić prostą sałatkę z brokułem z kilku składników. Jeśli jednak wolicie coś bardziej skomplikowanego, gdzie łączy się więcej smaków, polecamy wam spróbować sałatki brokułowej z żurawiną i orzechami.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Koktajl na wzmocnienie odporności. Sekretem jest pyłek pszczeli >>