Spis treści
Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne śniadanie niż owsianka – jest ona jednym z tych dań, które świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Nie każdy jednak wie, że poza owocami, warzywami czy orzechami można dodawać do niej przyprawy. Jedną z tych najcenniejszych jest kurkuma, która doskonale podkreśla smak potraw, a do tego dostarcza wielu składników odżywczych.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kto szczególnie powinien po nią sięgać? Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić ją do jadłospisu i jak najlepiej ją przyrządzić. Gdy już raz jej spróbujesz, zagości w twoim śniadaniowym repertuarze już na stałe.

Owsianka – dobry wybór na śniadanie
Owsianka to dobry wybór na śniadanie i to bynajmniej nie tylko ze względu na atrakcyjny smak. Jest ona idealną opcją na pierwszy posiłek dnia, ponieważ na długo zaspokaja głód i dostarcza energii na kolejne godziny. Jej dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika, witamin i minerałów oraz duża uniwersalność – można zrobić ją na wiele różnych sposobów, łącząc ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami, w tym owocami, warzywami, dżemem, orzechami, masłem orzechowym, gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz ziołami i przyprawami.
Ponadto jest ona szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego stanowi doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Rano zawsze brakuje ci czasu na zjedzenie jej w domu? W takim razie bierz ją ze sobą do pracy lub szkoły – na zimno smakuje równie pysznie.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit
Lubisz odkrywać nowe, ciekawe smaki? A może na co dzień dbasz o wartość odżywczą swoich dań? Zatem następnym razem koniecznie dodaj do swojej owsianki łyżeczkę kurkumy – i to niezależnie od tego, czy spożywasz ją na słodko, czy na słono. Dzięki temu podkreślisz jej smak i zasilisz swój organizm w solidną porcję cennych związków, zwłaszcza kurkuminę, która odpowiada za większość prozdrowotnych właściwości kurkumy.
Nie bez powodu kurkuma od lat cieszy się dużą popularnością w medycynie naturalnej. Jest ona stosowana m.in. w celu poprawy trawienia, co w połączeniu z płatkami owsianymi – skarbnicą błonnika – może zapewnić jeszcze lepsze wsparcie dla układu pokarmowego. Jednak owsianka z kurkumą to złoto nie tylko dla jelit. Może ona również wspomóc pracę serca, zmniejszyć stany zapalne w organizmie, a nawet poprawić nastrój i złagodzić stres.
Jak przygotować taką owsiankę? Możesz uwzględnić w niej zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki. Zdecydowanie warto dodać do niej odrobinę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy – i to aż o 2 000%. Jej biodostępność poprawisz także poprzez połączenie kurkumy z tłuszczami, np. olejem kokosowym, masłem orzechowym, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi, orzechami, nasionami chia lub awokado.
Kto powinien unikać kurkumy?
Choć kurkuma jest wartościowym składnikiem diety, nie jest wskazana dla każdego – a to dotyczy to głównie jej sproszkowanej formy. Kto powinien unikać kurkumy? Głównym przeciwwskazaniem do jej spożywania jest niedrożność dróg żółciowych. Ponadto jej nadmierne ilości mogą przyczynić się do wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, np. mdłości, bólu brzucha i podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Sięgając po kurkumę, należy wziąć pod uwagę jej potencjalne interakcje z lekami, w tym betablokerami, środkami przeciwdepresyjnymi, przeciwzakrzepowymi i przeciwcukrzycowymi oraz antybiotykami i chemioterapeutykami. Warto podkreślić, że ostrożność przy stosowaniu tej przyprawy powinny zachować także kobiety w ciąży.
Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zrób sok, dżem, możesz też ususzyć jego owoce. Budują odporność, poprawiają krążenie i pracę mózgu
Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową
Piję codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał