Najlepsze przepisy na ogórki

Wiosenny grzyb, który smakuje jak młoda rzodkiewka. Co zrobić z czarki szkarłatnej?

Grzyby kojarzą nam się przede wszystkim z jesienią, jednak i wiosną w lasach można znaleźć ciekawe okazy. Dziś przyjrzymy się bliżej czarce szkarłatnej, która nie tylko przyciąga wzrok nietypowym kolorem i kształtem, ale i daje spore pole do kulinarnych popisów. Sprawdź, gdzie szukać czarki szkarłatnej oraz w jaki sposób ją przyrządzić.

Czarkę szkarłatną można znaleźć w lasach liściastych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiosenna wyprawa do lasu może również być okazją do grzybobrania. Do grzybów, które spotkać możemy wczesną wiosną, ale i zimą należy czarka szkarłatna. Okazuje się, że ten nietypowo wyglądający grzyb, z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania smakowitego obiadu. Sprawdź, gdzie szukać czarki szkarłatnej oraz po czym ją rozpoznać. 

Jak rozpoznać czarkę szkarłatną?

Czarkę szkarłatną bez trudu rozpoznasz w lesie. Jej kształt przypomina nieco małe miseczki lub jak mówi nazwa czarki, charakteryzuje się również intensywnie czerwonym kolorem. Kiedy robi się sucho może zmieniać kolor na pomarańczowy. Zewnętrzna część grzyba jest nieco jaśniejsza, wpada w biel. Grzyb ten osiąga średnicę oscylującą wokół pięciu centymetrów, posiada lekko zawinięty brzeg oraz krótki trzon, który mocno wrasta się w podłoże. Miąższ grzyba jest jędrny, ma biały kolor, jest raczej bezwonny. 

Gdzie szukać czarki szkarłatnej?

Jeżeli chcesz napotkać czarkę szkarłatną w lesie, musisz wypatrywać opadłych gałęzi, pni i zarośli. Grzyb ten w szczególności lubi towarzystwo drzew liściastych, takich jak olchy czy wierzby, można również spotkać je obok sosen. Jego wzrost umożliwia wilgotne środowisko, dlatego najczęściej można spotkać go w okolicy rzek, potoków czy strumieni. Czarka szkarłatna występuje często na glebach wapiennych. Świetne warunki do rozwoju daje mu także topniejący śnieg. Występuje od grudnia do maja, możesz spotkać się z pojedynczymi osobnikami lub z niewielkimi grupami. Do 2014 roku grzyb ten był objęty ochroną. 

Czarka szkarłatna – zastosowanie w kuchni

Grzyb ten charakteryzuje się ciekawym smakiem, koneserzy, którzy zdecydowali się zjeść go na surowo, twierdzą, że przypomina rzodkiewkę. Wystarczy oprószyć go jedynie odrobiną soli. Możesz również wyczarować z nich grzybowy sos, wystarczy dodać podsmażoną cebulkę, śmietankę i odrobinę sera, np. parmezanu.

Czarka szkarłatna, chociaż w większości składa się z wody, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i PP, oraz minerały: wapń, potas, żelazo, jod, cynk, mangan czy siarkę. 

Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 31

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 137

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 269

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26