Dania jednogarnkowe

Wiosenny grzyb, który smakuje jak młoda rzodkiewka. Co zrobić z czarki szkarłatnej?

Grzyby kojarzą nam się przede wszystkim z jesienią, jednak i wiosną w lasach można znaleźć ciekawe okazy. Dziś przyjrzymy się bliżej czarce szkarłatnej, która nie tylko przyciąga wzrok nietypowym kolorem i kształtem, ale i daje spore pole do kulinarnych popisów. Sprawdź, gdzie szukać czarki szkarłatnej oraz w jaki sposób ją przyrządzić.

Czarkę szkarłatną można znaleźć w lasach liściastych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiosenna wyprawa do lasu może również być okazją do grzybobrania. Do grzybów, które spotkać możemy wczesną wiosną, ale i zimą należy czarka szkarłatna. Okazuje się, że ten nietypowo wyglądający grzyb, z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania smakowitego obiadu. Sprawdź, gdzie szukać czarki szkarłatnej oraz po czym ją rozpoznać. 

Jak rozpoznać czarkę szkarłatną?

Czarkę szkarłatną bez trudu rozpoznasz w lesie. Jej kształt przypomina nieco małe miseczki lub jak mówi nazwa czarki, charakteryzuje się również intensywnie czerwonym kolorem. Kiedy robi się sucho może zmieniać kolor na pomarańczowy. Zewnętrzna część grzyba jest nieco jaśniejsza, wpada w biel. Grzyb ten osiąga średnicę oscylującą wokół pięciu centymetrów, posiada lekko zawinięty brzeg oraz krótki trzon, który mocno wrasta się w podłoże. Miąższ grzyba jest jędrny, ma biały kolor, jest raczej bezwonny. 

Gdzie szukać czarki szkarłatnej?

Jeżeli chcesz napotkać czarkę szkarłatną w lesie, musisz wypatrywać opadłych gałęzi, pni i zarośli. Grzyb ten w szczególności lubi towarzystwo drzew liściastych, takich jak olchy czy wierzby, można również spotkać je obok sosen. Jego wzrost umożliwia wilgotne środowisko, dlatego najczęściej można spotkać go w okolicy rzek, potoków czy strumieni. Czarka szkarłatna występuje często na glebach wapiennych. Świetne warunki do rozwoju daje mu także topniejący śnieg. Występuje od grudnia do maja, możesz spotkać się z pojedynczymi osobnikami lub z niewielkimi grupami. Do 2014 roku grzyb ten był objęty ochroną. 

Czarka szkarłatna – zastosowanie w kuchni

Grzyb ten charakteryzuje się ciekawym smakiem, koneserzy, którzy zdecydowali się zjeść go na surowo, twierdzą, że przypomina rzodkiewkę. Wystarczy oprószyć go jedynie odrobiną soli. Możesz również wyczarować z nich grzybowy sos, wystarczy dodać podsmażoną cebulkę, śmietankę i odrobinę sera, np. parmezanu.

Czarka szkarłatna, chociaż w większości składa się z wody, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i PP, oraz minerały: wapń, potas, żelazo, jod, cynk, mangan czy siarkę. 

Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 29

30 min
3
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 31

30 min
4
Ciasta Ciasto z serem i jabłkami

Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry...

Odsłon: 1444

30 min
4
Ciasta Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką to klasyka cukiernictwa, która kusi aromatem cynamonowych...

Odsłon: 942

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7