Spis treści:
- Jak rozpoznać czarkę szkarłatną?
- Gdzie szukać czarki szkarłatnej?
- Czarka szkarłatna – zastosowanie w kuchni
Wiosenna wyprawa do lasu może również być okazją do grzybobrania. Do grzybów, które spotkać możemy wczesną wiosną, ale i zimą należy czarka szkarłatna. Okazuje się, że ten nietypowo wyglądający grzyb, z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania smakowitego obiadu. Sprawdź, gdzie szukać czarki szkarłatnej oraz po czym ją rozpoznać.
Jak rozpoznać czarkę szkarłatną?
Czarkę szkarłatną bez trudu rozpoznasz w lesie. Jej kształt przypomina nieco małe miseczki lub jak mówi nazwa czarki, charakteryzuje się również intensywnie czerwonym kolorem. Kiedy robi się sucho może zmieniać kolor na pomarańczowy. Zewnętrzna część grzyba jest nieco jaśniejsza, wpada w biel. Grzyb ten osiąga średnicę oscylującą wokół pięciu centymetrów, posiada lekko zawinięty brzeg oraz krótki trzon, który mocno wrasta się w podłoże. Miąższ grzyba jest jędrny, ma biały kolor, jest raczej bezwonny.
Gdzie szukać czarki szkarłatnej?
Jeżeli chcesz napotkać czarkę szkarłatną w lesie, musisz wypatrywać opadłych gałęzi, pni i zarośli. Grzyb ten w szczególności lubi towarzystwo drzew liściastych, takich jak olchy czy wierzby, można również spotkać je obok sosen. Jego wzrost umożliwia wilgotne środowisko, dlatego najczęściej można spotkać go w okolicy rzek, potoków czy strumieni. Czarka szkarłatna występuje często na glebach wapiennych. Świetne warunki do rozwoju daje mu także topniejący śnieg. Występuje od grudnia do maja, możesz spotkać się z pojedynczymi osobnikami lub z niewielkimi grupami. Do 2014 roku grzyb ten był objęty ochroną.
Czarka szkarłatna – zastosowanie w kuchni
Grzyb ten charakteryzuje się ciekawym smakiem, koneserzy, którzy zdecydowali się zjeść go na surowo, twierdzą, że przypomina rzodkiewkę. Wystarczy oprószyć go jedynie odrobiną soli. Możesz również wyczarować z nich grzybowy sos, wystarczy dodać podsmażoną cebulkę, śmietankę i odrobinę sera, np. parmezanu.
Czarka szkarłatna, chociaż w większości składa się z wody, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i PP, oraz minerały: wapń, potas, żelazo, jod, cynk, mangan czy siarkę.
Zobacz także:
Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »
Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »
Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »