Spis treści:
- Woda cynamonowa z jabłkiem i cytryną – przepis i zastosowanie
- Na co pomaga picie wody cynamonowej z jabłkiem?
Wśród zaleceń dietetyków znajduje się picie odpowiedniej ilości wody, zazwyczaj mowa jest o ośmiu szklanka, co jest odpowiednikiem około dwóch litrów. Woda nie tylko gasi pragnienie, między innymi odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zapewnia transport substancji, zapewnia odpowiednią temperaturę organizmu, wpływa na prawidłowe trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Aby wzmocnić prozdrowotne działanie, warto dodać do niej kilka składników, które dodatkowo poprawią jej smak. Sprawdź, na co pomaga picie wody cynamonowej z jabłkiem.

Sprawdź także: Pij rano zamiast kawy. Senność szybko mija, woda w organizmie się nie zbiera
Woda cynamonowa z jabłkiem i cytryną – przepis i zastosowanie
Do przygotowania wody cynamonowej, będziesz potrzebować: litr niegazowanej wody, jedno jabłko, cytrynę, dwie łyżeczki cynamonu, sześciu goździków, spory kawałek korzenia imbiru, kilka plastrów do dekoracji, oraz opcjonalnie łyżka miodu do smaku.
Zacznij od pokrojenia jabłka w plastry, następnie wrzuć je do dzbanka, dodaj cynamon, goździki, kawałki obranego imbiru i całość zalej wrzątkiem. Poczekaj, aż wystygnie. Cytrynę umyj, połówkę wyciśnij i dolej do przestudzonego napoju, resztę pokrój w plastry i również dorzuć. Na koniec napój możesz dosłodzić do smaku łyżką miodu. Napój przelej do szklanki podawaj z plastrem cytryny oraz korą cynamonu.
Na co pomaga picie wody cynamonowej z jabłkiem?
Picie cynamonowej wody z dodatkiem jabłka i cytryny ma korzystny wpływ na wiele zdrowotnych aspektów. Przede wszystkim świetnie cię nawodni, poprawi przemianę materii i trawienie, co korzystnie wpłynie na proces odchudzania. Ponadto dodatek cynamonu ma działanie rozgrzewające, co również przyczynia się do utraty wagi oraz wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. Ma on także właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu wspiera zwalczanie infekcji, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Cynamon to także znany od lat sposób na zadbanie o układ pokarmowy, pomaga radzić sobie z niestrawnością oraz pozbyć się gazów. Polecany jest także osobom, które chcą zadbać o prawidłowy stan układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz zwalcza stany zapalne.
W napoju znajduje się również cytryna, która nie tylko jest świetnym źródłem witaminy C, wspiera odporność organizmu, ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w walce organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz ma właściwości antynowotworowe.
Jabłka są dobrym źródłem witamin (A, te z grupy B, C i K) oraz substancji mineralnych (m.in.: magnezu, potasu, krzemu, cynku i miedzi). Obecny jest tu także błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, a także pomaga obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ponadto jabłka mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są odpowiednie dla osób borykających się z cukrzycą oraz insulinoopornością, oraz tym które są na diecie redukcyjnej.
W napoju znajduje się także imbir, który chroni organizm przed infekcjami, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, ma właściwości przeciwutleniające, poprawia trawienie, działa przeciwwymiotnie, pomaga na wzdęcia, rozgrzewa i przyspiesza metabolizm. Natomiast goździki pomagają w przypadku przeziębienia i grypy, zapewniają prawidłowe trawienie, mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwbólowe, a także pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
Źródło: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »