Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę? Fot. 123RF.COM/PICSEL
Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę!
Zanim rozpoczniemy
Miejsce, w którym będziemy trzymać nasze przetwory powinno być suche i ciemne. Raz na jakiś czas należy sprawdzić, czy zawartość jakiegoś słoika nie zaczyna pleśnieć, wtedy należy od razu taki słoik wyrzucić.
Jeżeli nie mamy czasu lub miejsca na wyparzanie zakrętek, to należy je włożyć do piekarnika nagrzanego do około 130 stopni na 15 minut.
Aby przetwory ładnie się prezentowały i były dobrze opisane, polecamy naklejanie etykietek na swoje wytwory. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy dwa zestawy etykietek do wydrukowania!
Aby pobrać szablon wystarczy kliknąć button "Pobierz zestaw etykiet" i zapisać plik na dysku. Nasze etykietki mają format .pdf, więc po zapisaniu wystarczy je otworzyć i kliknąć "Drukuj"!
Jakie przetwory we wrześniu?
Wrześniowe owoce na przetwory | |
---|---|
Śliwki | Powidła, kompoty, soki |
Dynia | Powidła, marmolady, dżemy, |
Jabłka | Powidła, dżemy, kompoty, musy, |
Gruszki | Dżemy, marmolada, kompoty, zalewa |
Pigwa | Dżemy, kompoty, marmolady, powidła |
Winogrona | Dżemy, kompoty, soki, nalewki |
Wrześniowe warzywa na przetwory | |
---|---|
Buraki | Konserwowe, zalewa, kiszone, sałatka |
Marchew | Dżem, sałatka, zalewa |
Fasola szparagowa | Sałatka, kiszone |
Seler naciowy | Sałatka, zalewa, kiszone |
Kapusta | Kiszone, sałatka |
Ziemniaki | Sałatka, konserwowe |
W tabeli znajdują się tylko wybrane warzywa i owoce dostępne we wrześniu.
Powidła
Czym byłaby jesień bez powideł śliwkowych, jedzonych wprost ze słoiczka? Aby nie zastanawiać się zbyt długo nad takim scenariuszem, trzeba po prostu samemu zrobić pyszne konfitury.
Powidła śliwkowe można jeść z pieczywem, dodawać do słodkich naleśników i bułeczek, smarować nimi blaty tortowe i ozdabiać ciasta. Powidła będą wspaniale smakowały w tradycyjnym pierniku świątecznym.
Jak zrobić powidła?
Owoce przeznaczone na powidła (nie tylko śliwki -mogą być również jabłka, gruszki, dynia etc.) należy dokładnie umyć, pozbyć się ogonków, gniazd nasiennych i pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Owoce zalewamy niedużą ilością wody i zaczynamy gotować, co jakiś czas mieszając. Do owoców wsypujemy cukier i smażymy je przez około 2 do 3 godzin. Po tym czasie zdejmujemy je z palnika i odstawiamy w chłodne miejsce. Przez następne dwa dni powtarzamy smażenie śliwek przez około 2 godziny. Po tym czasie przekładamy powstałe powidła do słoików, zakręcamy, kładziemy do góry dnem i jeszcze gorące obkładamy poduszkami lub kocami. Można je również pasteryzować w wodzie przez około 10 minut.
Dżem
Pomysłów na dżem jest wiele, może być słodki i kwaśny, z dyni, marchewki, truskawek albo winogron. Choć te ostatnie bardziej kojarzą się z winem niż z konfiturami, są pysznym dodatkiem do kawy lub pysznego ciasta.
Jak zrobić dżem?
Winogrona ogrodowe należy dokładnie umyć, wypłukać, pozbyć się szypułek, lekko osuszyć i wsypać do garnka i dodać do nich cukier. Należy je przykryć i odstawić na około 2 do 3 godzin, aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie zaczynamy je dusić pod przykryciem. Po około 40 minutach, gdy skórki zaczną odchodzić od miąższu, należy je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek, które mogą nadać konfiturom niepotrzebnej goryczy. Zostały miąższ przełożyć do garnka i gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania, dla poprawy smaku można dodać sok z cytryny , odrobinę wanilii i orzechy włoskie pokrojone w bardzo małe kawałki. Tak powstały dżem przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Zalewa
Owoce lub warzywa w zalewie, to dobry pomysł na przechowywanie ich. Tak przygotowane produkty można zjeść bezpośrednio po wyjęciu ze słoiczka albo dodawać do ciast, sałatek lub mięs.
Jak zrobić zalewę?
Pomysłów na zrobienie zalew jest wiele. Można je przyrządzić na słodko lub ostro. Aby zrobić słodko-kwaśną zalewę dla gruszek, należy dodać do garnka czerwone wino, ocet winny i cukier, wymieszać i zagotować. Owoce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze części. Włożyć do słoika i zalać zalewą. Aby smak był bardziej wyrazisty, można dodać do słoika kilka ziaren gorczycy lub inne owoce np. kwaśne wiśnie. Owoce lub warzywa w zalewie należy pasteryzować przez około 10 minut.
Solone
Jesień nieodłącznie kojarzy się z grzybami. Aby móc później cieszyć się wspaniałym smakiem borowików, kurek albo podgrzybków można je zakonserwować. Jak? Za pomocą soli.
Jak zrobić solone grzyby?
Oczyszczone grzyby sortujemy według rozmiaru. Większe okazy należy pozbawić nóżki, ponieważ może być później zbyt twarda. Grzyby należy delikatnie opłukać i wrzucić na gorącą, osoloną wodę na około 10 minut. Odcedzamy grzyby i zalewamy je zimną wodą. Odsączamy je i układamy w słoiku lub w kamionkowym naczyniu. Na wierzch grzybów sypiemy sól - około 150 gramów na każdy 1 kilogram grzybów. Można również użyć roztworu solnego i nim zalać grzyby - 200 gram na każdy 1 litr wody. Grzyby zasypane solą przykrywamy lnianą ściereczką, dokładnie dociskamy i nakładamy przykrywkę. Po kilku dniach grzyby puszczą sok, można wtedy do słoików lub naczynka wsypać więcej grzybów. Tak przygotowane grzyby należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przez spożyciem należy je opłukać ze zbyt dużej ilości soli.
Więcej o przetworach (przez cały rok!) znajdziesz w naszej darmowej książce, którą możesz pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl