Sprawdzone przepisy na karnawał

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym kraju serwuje się najlepszą pizzę.

Dwie polskie restauracje uznano za najlepsze w Europie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

„50 Top Pizza” to prestiżowy włoski przewodnik, który co roku publikuje ranking 50. najlepszych pizzerii w Europie. To świetna wskazówka dla turystów, którzy podczas wakacyjnych podróży lubią zajadać się pyszną pizzą. 

Najlepsze pizzerie w Europie

W 2024 roku na podium znalazły się restauracje z Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Austrii. Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja „Via Toledo Enopizzeria” z Wiednia, która już od wejścia zaprasza gości zapachem wydobywającym się z pieców do pizzy. Drugie miejsce przypadło lokalowi z Barcelony. „Sartoria Panatieri” oferuje nie tylko wyjątkowo włoską atmosferę, ale też specjały - oprócz pizzy, limoncello czy tiramisu.

Tytuł najlepszej pizzerii w Europie przypadł w 2024 roku londyńskiej „Napoli on the Road”. Można się w niej delektować autentycznymi smakami pizzy neapolitańskiej, we współczesnym wydaniu. Długo wyrabiane ciasto, wyrazista skórka, najwyższej jakości składniki - właśnie te elementy wyróżniono jako główne zalety pizzy serwowanej w restauracji.

Najlepsze pizzerie w Polsce

Według Włochów również dwie polskie restauracje zasługują na tytuł najlepszych pizzerii w Europie. Na 28 miejscu znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”. Lokal serwuje pizze od 2012 roku. Wyrabiane są z długo dojrzewającego ciasta i z importowanych włoskich składników. Pizzaiolo, czyli mistrz przygotowania pizzy, dba tu o zaskakujące połączenia smaków, mieszając pomidorowe pesto Trapanese z borowikami czy burratą. 

Na wyższej, 20 pozycji, znalazła się pizzeria „Zielona Górka” z Pabianic, zlokalizowanych niedaleko Łodzi. Założona w 2015 roku przez parę architektów restauracja specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy, pieczonej w tradycyjnym piecu. Niezawodność, uprzejmość obsługi, jakość surowców i przyjazne otoczenie - takie atuty lokalu zostały docenione wysokim miejscem w rankingu. 

Źródło: 50toppizza.it, smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Puszyste placuszki na kefirze

Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...

Odsłon: 3497

30 min
5
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...

Odsłon: 2970

15 min
8
Ciasta Biszkopt czekoladowy

Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....

Odsłon: 172

30 min
2
Ciasta Delikatny krem z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...

Odsłon: 135

15 min
2
Ciasta Ciasto Pancho

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem z mascarpone, bitą śmietanką i...

Odsłon: 2874

60 min
7