Dania jednogarnkowe

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym kraju serwuje się najlepszą pizzę.

Dwie polskie restauracje uznano za najlepsze w Europie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

„50 Top Pizza” to prestiżowy włoski przewodnik, który co roku publikuje ranking 50. najlepszych pizzerii w Europie. To świetna wskazówka dla turystów, którzy podczas wakacyjnych podróży lubią zajadać się pyszną pizzą. 

Najlepsze pizzerie w Europie

W 2024 roku na podium znalazły się restauracje z Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Austrii. Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja „Via Toledo Enopizzeria” z Wiednia, która już od wejścia zaprasza gości zapachem wydobywającym się z pieców do pizzy. Drugie miejsce przypadło lokalowi z Barcelony. „Sartoria Panatieri” oferuje nie tylko wyjątkowo włoską atmosferę, ale też specjały - oprócz pizzy, limoncello czy tiramisu.

Tytuł najlepszej pizzerii w Europie przypadł w 2024 roku londyńskiej „Napoli on the Road”. Można się w niej delektować autentycznymi smakami pizzy neapolitańskiej, we współczesnym wydaniu. Długo wyrabiane ciasto, wyrazista skórka, najwyższej jakości składniki - właśnie te elementy wyróżniono jako główne zalety pizzy serwowanej w restauracji.

Najlepsze pizzerie w Polsce

Według Włochów również dwie polskie restauracje zasługują na tytuł najlepszych pizzerii w Europie. Na 28 miejscu znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”. Lokal serwuje pizze od 2012 roku. Wyrabiane są z długo dojrzewającego ciasta i z importowanych włoskich składników. Pizzaiolo, czyli mistrz przygotowania pizzy, dba tu o zaskakujące połączenia smaków, mieszając pomidorowe pesto Trapanese z borowikami czy burratą. 

Na wyższej, 20 pozycji, znalazła się pizzeria „Zielona Górka” z Pabianic, zlokalizowanych niedaleko Łodzi. Założona w 2015 roku przez parę architektów restauracja specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy, pieczonej w tradycyjnym piecu. Niezawodność, uprzejmość obsługi, jakość surowców i przyjazne otoczenie - takie atuty lokalu zostały docenione wysokim miejscem w rankingu. 

Źródło: 50toppizza.it, smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 99

60 min
5
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 48

30 min
3
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 407

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

2
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5