Spis treści:
„50 Top Pizza” to prestiżowy włoski przewodnik, który co roku publikuje ranking 50. najlepszych pizzerii w Europie. To świetna wskazówka dla turystów, którzy podczas wakacyjnych podróży lubią zajadać się pyszną pizzą.
Najlepsze pizzerie w Europie
W 2024 roku na podium znalazły się restauracje z Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Austrii. Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja „Via Toledo Enopizzeria” z Wiednia, która już od wejścia zaprasza gości zapachem wydobywającym się z pieców do pizzy. Drugie miejsce przypadło lokalowi z Barcelony. „Sartoria Panatieri” oferuje nie tylko wyjątkowo włoską atmosferę, ale też specjały - oprócz pizzy, limoncello czy tiramisu.
Tytuł najlepszej pizzerii w Europie przypadł w 2024 roku londyńskiej „Napoli on the Road”. Można się w niej delektować autentycznymi smakami pizzy neapolitańskiej, we współczesnym wydaniu. Długo wyrabiane ciasto, wyrazista skórka, najwyższej jakości składniki - właśnie te elementy wyróżniono jako główne zalety pizzy serwowanej w restauracji.
Najlepsze pizzerie w Polsce
Według Włochów również dwie polskie restauracje zasługują na tytuł najlepszych pizzerii w Europie. Na 28 miejscu znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”. Lokal serwuje pizze od 2012 roku. Wyrabiane są z długo dojrzewającego ciasta i z importowanych włoskich składników. Pizzaiolo, czyli mistrz przygotowania pizzy, dba tu o zaskakujące połączenia smaków, mieszając pomidorowe pesto Trapanese z borowikami czy burratą.
Na wyższej, 20 pozycji, znalazła się pizzeria „Zielona Górka” z Pabianic, zlokalizowanych niedaleko Łodzi. Założona w 2015 roku przez parę architektów restauracja specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy, pieczonej w tradycyjnym piecu. Niezawodność, uprzejmość obsługi, jakość surowców i przyjazne otoczenie - takie atuty lokalu zostały docenione wysokim miejscem w rankingu.
Źródło: 50toppizza.it, smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »
Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »