Wyjątkowa przyprawa z Hawełki

To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie...

Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka

Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra przekąsek, sałatek i ciast.

Bez ryby, barszczu, pieczonego mięsa i sernika można przeżyć święta. Jednak z pewnością będą dalekie od tradycji i mniej smakowite... A gdyby tak sobie i innym podarować najlepszy prezent pod choinkę - suto zastawiony stół potrawami z „przyprawą przypraw" Hawełki!

Tradycja i wyborny smak polskich potraw to atuty Restauracji Hawełka, której progi od niemal 140 lat przekroczyły miliony gości. Wśród nich jest najwierniejszy konsument - krakowski Lajkonik, który po całodziennych harcach kieruje się do Hawełki, aby obfitą kolacją uzupełnić stracone kalorie. W jego menu nigdy nie brakuje śledzika. Tego samego, który od lat przygotowywany jest zgodnie ze staropolską recepturą i którego także nie zabraknie na tegorocznym Bożonarodzeniowym Kiermaszu w Restauracji Hawełka.


Bożonarodzeniowy Kiermasz rozpocznie się 22 grudnia, a zakończy w wigilię o godzinie 12.00 w Rynku Głównym 34 w Krakowie. Na stołach pojawią się ryby, takie jak śledzie, karpie, łososie i szczupaki. Wtórować im będą pieczone indyki, kaczki i dziczyzna. Nie zabraknie ręcznie lepionych uszek oraz pierogów z grzybami i kapustą. Do tego sosy, pasztety, strudle oraz wigilijny barszcz i żur. Nie zabraknie też słodkości - od drożdżowego makowca i sernika w cieście orzechowym po miodownik krakowski i tort tetmajerowski. A wszystko wykonane ze świeżych produktów połączonych wedle dawnych receptur. Bo tradycja zobowiązuje! Wszak indyk w maladze, którym raczył się niegdyś w Hawełce Henryk Sienkiewicz, po wsze czasy smakować tak samo musi jego czytelnikom.

Ceny kiermaszowych produktów są przystępne dla oszczędnych krakowian oraz dla tych, którzy odwiedzą ich w święta. Za 15 zł. możemy mieć niemal pół kilograma gołąbków z ryżem i grzybami, a za ćwierć kilograma sałatki jarzynowej zapłacimy 9 zł. Prawie półtorakilogramową kaczkę z jabłkami dostaniemy za 62 zł., a porcję tymbalików z karpia za 9 zł.

Tak jak przed laty i dziś do królewskiego miasta przyjeżdżają Polacy z najdalszych ziem. Przed I wojną światową było w szczęśliwym Krakowie tak - jak twierdził Zygmunt Nowakowski - że co bogatszy rodak uważał za swój najświętszy obowiązek (...)zatrzymać się pod Wawelem, spłakać się u grobów królewskich, nawdychać się polszczyzny i popić u Hawełki. Pamiętając o tym, kutia oraz kulebiak z kapustą i grzybami także znalazły się w menu Kiermaszu Bożonarodzeniowego.

Bogata i różnorodna oferta kulinarna zadowoli niemal każdego. Do 20 grudnia można składać indywidualne zamówienia telefonicznie pod numer: 12 422 06 31 lub drogą elektroniczną www.hawelka.pl. Aby wśród świątecznych prezentów nie zabrakło dań z „przyprawą przypraw" warto pomyśleć o Restauracji Hawełka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4