Najlepsze przepisy na dania z dyni

Wyłoniliśmy laureatów I tygodnia konkursu!

Zakończyliśmy pierwszy tydzień konkursu na zdjęcie, którego królem jest makaron Barilla!

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas propozycje na przepyszne dania z makaronem w roli głównej. Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Justyny W. z Poznania. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Marta R. z Wrocławia (zobacz przepis), Pani Katarzyna K. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Aneta P. ze Słupska (zobacz przepis) oraz Pan Sławomir S. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!


Przepis Pani Justyny W. z Poznania: Jesienny makaron Barilla z gulaszem z podrobów drobiowych

Potrzebne będą:

300 g makaronu Barilla Casarecce Siciliane
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
majeranek
sól
pieprz

Marynata:

2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
chili /płatki i mielone/
sól
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
2 ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę/
pieprz czarny
suszone pomidory (kruszone, suszone płatki)

Gulasz:

400 g żołądków drobiowych
400 g serc drobiowych
250 ml przecieru pomidorowego
250 ml soku jabłkowego lub cydru
1 cebula czerwona
1 papryka
1 jabłko
3 śliwki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Podroby dokładnie myję i oczyszczam. Mieszam składniki marynaty do połączenia. Dodaję podroby, mieszam do dokładnego pokrycia. Owijam miskę folią, wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny (można na noc).

2. Do garnka z grubym dnem nalewam sok jabłkowy i przecier pomidorowy. Przekładam zamarynowane mięso wraz z marynatą. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki dania.

3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam chwilę cebulę. Zasypuję cukrem brązowym i karmelizuję.

4. Paprykę myję i oczyszczam. Kroję w słupki średniej wielkości. Dodaję do cebuli i podsmażam. Dolewam wodę i duszę.

5. Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.

6. Owoce dodaję do warzyw na patelni. Duszę około 10 minut. Odstawiam na bok.

7. W dużym garnku zagotowuję wodę. Lekko ją solę. Wrzucam makaron Barilla Casarecce Siciliane. Gotuję 9 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam /pozostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do całkowitego schłodzenia.

8. Po upływie 1,5 godziny duszenia dodaję duszone na patelni owoce i warzywa. Duszę wszystko razem około 30-40 minut.

9. Pod koniec tego czasu rozgrzewam na patelni oliwę. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję pestki dyni i słonecznika. Podsmażam chwilę. Przekładam makaron. Mieszam dokładnie i podsmażam, do ugrzania makaronu. Podlewam delikatnie wodą z gotowania makaronu. Pod koniec smażenia przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

10 Na duży talerz nakładam porcję makaronu Barilla. Na środek wlewam jesienny gulasz. Ozdabiam kleksem jogurtu lub śmietany i nitkami chili.

Smacznego!


Zobacz zwycięski przepis Pani Marty R. z Wrocławia, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kanapka śledziowa

Dzisiejsza propozycja na śniadanie, to śledź na kanapce. Ryba ta jest bardzo...

Odsłon: 148

30 min
5
Przetwory Kiszone pomidory

Kiszone pomidory sa bardzo smaczne. Ja lubię z nich przyrządzić kiszone gazpa...

Odsłon: 21

15 min
2
Zupy Krem z borowików

Krem z borowików z aromatyzowaną oliwą. Ta zupa jest wyborna:)

Odsłon: 37

15 min
3
60 min
6
Przetwory maślaki marynowane

Jesień w pełni, więc pora przygotować marynowane maślaki.

Odsłon: 37

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2