Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas propozycje na przepyszne dania z makaronem w roli głównej. Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.
Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Justyny W. z Poznania. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Marta R. z Wrocławia (zobacz przepis), Pani Katarzyna K. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Aneta P. ze Słupska (zobacz przepis) oraz Pan Sławomir S. z Bydgoszczy (zobacz przepis).
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!
Przepis Pani Justyny W. z Poznania: Jesienny makaron Barilla z gulaszem z podrobów drobiowych
Potrzebne będą:
300 g makaronu Barilla Casarecce Siciliane
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
majeranek
sól
pieprz
Marynata:
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
chili /płatki i mielone/
sól
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
2 ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę/
pieprz czarny
suszone pomidory (kruszone, suszone płatki)
Gulasz:
400 g żołądków drobiowych
400 g serc drobiowych
250 ml przecieru pomidorowego
250 ml soku jabłkowego lub cydru
1 cebula czerwona
1 papryka
1 jabłko
3 śliwki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Podroby dokładnie myję i oczyszczam. Mieszam składniki marynaty do połączenia. Dodaję podroby, mieszam do dokładnego pokrycia. Owijam miskę folią, wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny (można na noc).
2. Do garnka z grubym dnem nalewam sok jabłkowy i przecier pomidorowy. Przekładam zamarynowane mięso wraz z marynatą. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki dania.
3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam chwilę cebulę. Zasypuję cukrem brązowym i karmelizuję.
4. Paprykę myję i oczyszczam. Kroję w słupki średniej wielkości. Dodaję do cebuli i podsmażam. Dolewam wodę i duszę.
5. Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.
6. Owoce dodaję do warzyw na patelni. Duszę około 10 minut. Odstawiam na bok.
7. W dużym garnku zagotowuję wodę. Lekko ją solę. Wrzucam makaron Barilla Casarecce Siciliane. Gotuję 9 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam /pozostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do całkowitego schłodzenia.
8. Po upływie 1,5 godziny duszenia dodaję duszone na patelni owoce i warzywa. Duszę wszystko razem około 30-40 minut.
9. Pod koniec tego czasu rozgrzewam na patelni oliwę. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję pestki dyni i słonecznika. Podsmażam chwilę. Przekładam makaron. Mieszam dokładnie i podsmażam, do ugrzania makaronu. Podlewam delikatnie wodą z gotowania makaronu. Pod koniec smażenia przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
10 Na duży talerz nakładam porcję makaronu Barilla. Na środek wlewam jesienny gulasz. Ozdabiam kleksem jogurtu lub śmietany i nitkami chili.
Smacznego!
Zobacz zwycięski przepis Pani Marty R. z Wrocławia, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!