Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych. Fot. 123RF.COM/PICSEL
Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL do cholesterolu całkowitego się poprawił.
Jakie są rodzaje oliwy? Kliknij!
Korzystne działanie oliwy wynika nie tylko z tego, że zawiera ona dobre tłuszcze nienasycone, ale także antyoksydanty - a konkretnie polifenole. Im wyższa zawartość polifenoli w oliwie, tym lepsze wyniki mieli badani w powyższym eksperymencie.
Z badań opublikowanych w "Lancecie" (3) wynika, że antyoksydanty zawarte w oliwie z oliwek zmniejszają ryzyko raka piersi, skóry i okrężnicy, chorób serca, a także opóźniają procesy starzenia (dzięki zwalczaniu wolnych rodników).
Co jeszcze jeść, aby zachować młodość? Kliknij!
Warunkiem skuteczności oliwy w zapobieganiu chorobom serca jest to, że oliwa zastępuje podobną ilość tłuszczów nasyconych w diecie (np. stosujemy ją zamiast masła). Nie powinniśmy jej stosować jako dodatek do diety, tylko jako jej część. Zwiększona ilość kalorii dziennie nie odbije się korzystnie na zdrowiu - dwie łyżki oliwy to aż 239 kcal! Na układ krwionośny i poziom cholesterolu na pewno dobrze wpłynie zamiana części tłuszczów nasyconych na nienasycone.
Znasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!
Z badań nad zwierzętami wynika, że oliwa z oliwek jest korzystna, póki nie przyjmuje się nadmiernych ilości kalorii w spożywanym jedzeniu.
Jakie jeszcze właściwości ma oliwa? Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła:
1. Covas M.I. i in. "The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial" [w:] "Ann Intern Med" 2006.
2. María-Isabel Covas "Olive oil and the cardiovascular system" [w:] "Pharmacological Research", 2007.
3. Robert W. Owen, Attilio Giacosa, William E Hull, Roswitha Haubner, Gerd Würtele, Bertold Spiegelhalder, Helmut Bartsch "Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants" [w:] "The Lancet", 2000.
4. whfoods.org