Spis treści:
Jabłka to owoce, które świetnie nadają się do ciast. Oferując połączenie słodkości i kwasowości, idealnie równoważą one smak wypieku. Ponadto są one łatwo dostępne i bardzo proste w obróbce. Jako że istnieją ich różne odmiany, możesz łatwo dopasować je do swojego przepisu. Myśląc o jabłkach, automatycznie na myśl przychodzi ci szarlotka? Wiedz, nie jest ona jedynym przysmakiem, w którym możesz je uwzględnić. Do dyspozycji masz wiele innych ciekawych opcji, w tym te z dodatkiem kremu, czekolady czy galaretki. Na które z nich warto postawić? Poniżej znajdziesz kilka receptur na najlepsze ciasta z jabłkami, dzięki którym odkryjesz nowe, niebanalne smaki.
Jakie odmiany jabłek są najlepsze na ciasto?
Zastanawiasz się, jakie odmiany jabłek są najlepsze na ciasto? Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od tego, jakiego smaku i konsystencji poszukujesz. Jeśli chcesz, aby owoce były bardziej kremowe i nadawały twojemu wypiekowi lekko korzennego posmaku, możesz sięgnąć po odmianę ligol. Jeżeli twój przepis wymaga użycia soczystych i aromatycznych okazów, idealnym wyborem będzie champion. Zależy ci na tym, aby jabłka były kruche i delikatne? W takim razie zaopatrz się w papierówki. Nieco winny smak natomiast znajdziesz w szarej renecie.
Najlepsze ciasta z jabłkami – przepisy
Szukasz alternatywy dla szarlotki, ponieważ ta już dawno ci się znudziła? Poniżej znajdziesz przepisy na najlepsze ciasta z jabłkami, które z powodzeniem ci ją zastąpią.
Szybkie ciasto z jabłkami
Jeśli nie chcesz spędzić kilku godzin w kuchni, postaw na szybkie ciasto z jabłkami. Poza owocami do jego przyrządzenia potrzebujesz jajek, masła, cukru, proszku do pieczenia, mąki pszennej, mielonych migdałów, mleka, cukru wanilinowego, soli oraz cukru pudru.
Na początek obierz i pokrój jabłka. Przesiej mąkę i dodaj do niej zmielone migdały, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem białym i wanilinowym. Dodaj stopniowo jajka, cały czas mieszając. Wsyp mąkę z migdałami i wlej mleko. Dorzuć jabłka i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
Lekka pianka z jabłkami
Wśród przepisów na najlepsze ciasta z jabłkami nie może zabraknąć tego z lekką pianką w roli głównej. Poza owocami w skład tego przysmaku wchodzi galaretka ananasowa i pomarańczowa, cukier, mleko skondensowane, cynamon, herbatniki oraz sok z cytryny.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce, po czym wymieszaj je z sokiem z cytryny. Przełóż je do rondelka i zagotuj z wodą i cukrem. Zdejmij garnek z palnika i dodaj galaretkę ananasową – całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść galaretkę pomarańczową w gorącej wodzie i również odstaw ją do ostygnięcia. Wlej zimne skondensowane mleko do miski i ubij je za pomocą miksera. Dodaj do niego pomarańczową galaretkę, cały czas mieszając. Umieść połowę piany na dnie keksówki wyłożonej folią spożywczą. Rozłóż na niej herbatniki i połowę porcji jabłek, a następnie dołóż kolejną warstwę herbatników. Ponownie dodaj pianę, jabłka i herbatniki. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu wyjmij je z formy i postaw do góry dnem. Na koniec oprósz je cynamonem.
Kruche ciasto z jabłkami i dżemem
Kolejną propozycją pysznego wypieku jest kruche ciasto z jabłkami i dżemem. Powstaje ono z takich składników jak mąka, masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, gęsta śmietana, sól, papierówki, dżem morelowy, cytryna, płatki migdałowe oraz kruche ciastka, np. herbatniki.
Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj posiekane zimne masło, śmietanę oraz żółtka i zagnieć ciasto, po czym wstaw je na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu rozprowadź je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny. Na podpieczonym spodzie rozmieść pokruszone ciastka i kawałki jabłek. Posmaruj je podgrzanym w rondelku dżemem. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 30 minut. Po obróbce termicznej posyp ciasto cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Cynamonowe ciasto z jabłkami
Jeśli lubisz połączenie jabłek i cynamonu, koniecznie wypróbuj prostego cynamonowego ciasta z jabłkami. Aby je przygotować, poza dwoma wspomnianymi produktami na liście składników umieść cukier biały i wanilinowy, masło, sodę, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki, sok z pomarańczy, cukier puder oraz jajka.
Połącz mąkę z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Utrzyj mąkę z cukrem białym i wanilinowym, po czym dodaj do niej stopniowo jajka, cały czas mieszając. Wsyp mąkę, wlej sok z pomarańczy i całość ponownie wymieszaj. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, a następnie dodaj je do masy wraz z rodzynkami. Przełóż masę do formy natłuszczonej masłem i posypanej mąką. Piecz ją przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Ciasto z kremem i jabłkami
W zestawieniu pomysłów na najlepsze ciasta z jabłkami warto uwzględnić również to z dodatkiem kremu. Poza owocami do jego przyrządzenia przyda ci się mąka tortowa i ziemniaczana, proszek do pieczenia, jajka, cukier zwykły i wanilinowy, galaretka cytrynowa, mleko, aromat śmietankowy oraz masło.
Upiecz cienki biszkopt z mąki, jajek, proszku do pieczenia oraz cukru białego i wanilinowego. W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Podgotuj je na małym ogniu z wodą i cukrem. Zdejmij je z palnika, dodaj galaretkę cytrynową, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Zrób masę budyniową z mąki ziemniaczanej i tortowej, mleka, cukru, masła i aromatu śmietankowego. Umieść na biszkopcie masę jabłkową oraz krem budyniowy. W razie potrzeby możesz polać wierzch polewą czekoladową.
Ciasto z jabłkami i bananami
Lubisz niebanalne połączenia smakowe? W takim razie postaw na ciasto z jabłkami i bananami. W przepisie uwzględnij także masło, jajko, cukier, sodę, ekstrakt z wanilii, kakao, mąkę oraz sól.
Rozgnieć banana widelcem i dodaj do niego roztopione masło, sodę, sól, cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę i kakao, po czym dodaj pokrojone w kostkę jabłka – całość ponownie wymieszaj. Gotową masę umieść w formie do pieczenia i wstaw ją na godzinę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Na koniec możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Ciasto dyniowe z jabłkami
Ostatnią pozycją wśród przepisów na najlepsze ciasta z jabłkami jest to z dynią w roli głównej. Aby je wyczarować, sięgnij po cukier, masło, mąkę tortową, ekstrakt waniliowy, jajka, proszek do pieczenia, cynamon oraz sodę. Ponadto przyda ci się purée z dyni.
Przesiej do miski mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj masło z cynamonem, ekstraktem z wanilii, cukrem oraz purée z dyni, a następnie połącz je z sypkimi składnikami. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w niej kawałki jabłek i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »