Dania jednogarnkowe

Seler to warzywo, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedno jest pewne – odpowiednio przyrządzony, potrafi wręcz zachwycić swoim smakiem i wprowadzić powiew świeżości do jadłospisu. Poznaj nietypowe przepisy na selera, dzięki którym odkryjesz jego nowe, smaczne oblicze.

Pomysły na potrawy z selera | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To warzywo, które ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego zup, koktajli, surówek i sałatek, inni natomiast krzywią się na samą myśl o jego spożyciu. Nie ulega jednak wątpliwości, że – odpowiednio przygotowany – potrafi wręcz zachwycić swoim smakiem. Nie wiesz, jak wykorzystać go w swoich daniach? Poniżej znajdziesz nietypowe przepisy na selera, które łatwo zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni. 

Sprawdź także: Zrobisz z niego skuteczny sok na odchudzanie i kotlety. Niebanalne przepisy na karczocha

Dlaczego warto jeść selera 

Nie bez powodu seler uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Od zawsze zastanawiasz się, dlaczego warto jeść selera? Przede wszystkim ze względu na zawarte w nim cenne związki. Warzywo to stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy K, która pozytywnie wpływa na zdrowie kości, oraz potasu, który pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto można znaleźć w nim fosfor, mangan, witaminę C, witaminę B6 oraz polifenole, takie jak katechiny, kwercetyna oraz kwas kawowy, galusowy i syringowy.  

Ogromnym atutem selera jest nie tylko jego wysoka wartość odżywcza, ale również duża uniwersalność. Warzywo to można spożywać na surowo, np. w sałatkach, surówkach i koktajlach, oraz w wersji gotowanej, pieczonej i duszonej – świetnie nadaje się on do przyrządzania zup, purée, frytek, chipsów i wege kotletów. Dla wielu osób dodatkową korzyścią może być jego niska kaloryczność – spożywając 100 g tego warzywa, dostarczysz sobie tylko ok. 40 kcal. Na uwagę zasługuje także fakt, że seler charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.  

Nietypowe przepisy na selera 

W kuchni zalegają ci spore ilości selera i nie wiesz, co z nimi zrobić? A może dotąd unikałeś tego warzywa i chciałbyś je nieco odczarować? Poniżej znajdziesz nietypowe przepisy na selera, dzięki którym odkryjesz go na nowo.  

Seler pod beszamelem 

W pierwszej kolejności możesz przygotować seler pod beszamelem w wersji wegańskiej. Poza warzywem potrzebujesz do tego oleju i mleczka kokosowego, mąki ryżowej, płatków drożdżowych, zielonego pesto oraz soli i pieprzu.

Na początek umyj i obierz seler, po czym ugotuj go do miękkości. Roztop w rondelku olej kokosowy i dodaj do niego mąkę ryżową – mieszaj całość do momentu, aż powstanie zasmażka. Wlej wodę i mleczko kokosowe. Kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając. Dodaj płatki drożdżowe oraz sól i pieprz. Pokrój seler w plastry i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj je pesto i zalej beszamelem. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.  

Krem z selera i białej fasoli  

Masz ochotę na pyszną i sycącą zupę krem? W takim razie zrób ją z selera i białej fasoli. Pozostałe składniki, które przydadzą ci się do przyrządzenia tego dania, to olej rzepakowy, oliwa z oliwek, natka pietruszki, bulion warzywny, mleczko kokosowe oraz sól.

Zmiksuj natkę pietruszki z olejem rzepakowym i oliwą, a następnie przecedź płyn przez sitko. Pokrój seler w kostkę i smaż go do momentu, aż stanie się miękki. Zblenduj go z gotowaną białą fasolą, bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Gotowy krem dopraw solą i skrop wcześniej przygotowaną oliwą pietruszkową.  

Smażony seler w nori  

Wśród nietypowych przepisów na selera nie może zabraknąć również tego na smażony seler w nori. Aby wyczarować tę potrawę, na liście niezbędnych składników – poza selerem i nori – umieść bulion warzywny, mąkę pszenną, dowolny napój roślinny, olej do smażenia oraz sól i pieprz.

Oczyść i obierz seler, a następnie pokrój go na plastry i wrzuć do garnka. Wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Od tego momentu kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut, po czym dodaj dwa arkusze nori. Gotuj całość pod przykryciem przez pięć minut – po tym czasie wyjmij nori i odstaw je na sitku do ostygnięcia. Przekrój plastry selera na pół, dopraw je solą oraz pieprzem i owiń paskiem nori. Zanurz je kolejno w mleczku kokosowym i obtocz w mące. Usmaż je równomiernie na złocisty kolor. Przed podaniem odciśnij z nich nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i skrop sokiem z cytryny.  

Pieczone kotlety z selera 

Seler to warzywo, z którego można zrobić pyszne i pożywne wege kotlety. Powstają one z takich produktów jak seler korzeniowy, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, słodka papryka oraz sól i pieprz.

Umyj i obierz seler, a następnie zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Wymieszaj go z jajkiem, bułką tartą, olejem oraz przyprawami. Z powstałej masy uformuj kotlety i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.  

Frytki z selera 

Jesteś fanem frytek, ale te klasyczne już ci się znudziły? Zatem postaw na te z selera. Poza warzywem do ich przygotowania potrzebujesz jedynie oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, mielonego czosnku, ostrej papryki oraz soli i pieprzu.

Realizację przepisu rozpocznij od opłukania i obrania selera. Pokrój go na kształt frytek i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i przyprawami. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotowe frytki możesz podać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzą się one również jako dodatek do obiadu.  

Smażony seler z boczkiem i płatkami migdałów 

Przeglądając nietypowe przepisy na selera, możesz natknąć się także na wersję z pieczonym selerem, boczkiem i płatkami migdałów. Aby wyczarować to dane, sięgnij dodatkowo po pasternak, ziemniaki, cebulę, natkę pietruszki, masło, oliwę z oliwek, mieloną gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.

Pokrój ziemniaki oraz pasternak w kostkę i ugotuj je w osolonej wodzie. Obierz seler, pokrój go na plastry i podsmaż z obydwu stron na oliwie z oliwek. Oprósz plastry solą i po kilku minutach przełóż je na talerz. Pokrój boczek na kawałki, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem na oliwie z oliwek pozostałej po smażeniu selera. Dorzuć płatki migdałów i kontynuuj obróbkę termiczną przez dwie minuty. Posyp zawartość patelni posiekaną natką pietruszki. Odcedź pasternak i ziemniaki, po czym rozgnieć je z dodatkiem masła. Dopraw je gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Podaj purée z usmażonym selerem oraz boczkiem i cebulą.  

Chipsy z selera naciowego  

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe chipsy? Wiedz, że seler idealnie nadaje się do ich przyrządzenia. Wystarczy, że pokroisz go na cienkie plasterki, podsmażysz na oleju, a na koniec odsączysz z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Przed podaniem możesz posypać chipsy solą lub swoimi ulubionymi przyprawami.  

 

Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także: 

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »

Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 168

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 198

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 103

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2445

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7