Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Zrób selera pod beszamelem lub chrupiące kotlety. Przepisy, które odczarują to niepozorne warzywo

Seler to warzywo, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedno jest pewne – odpowiednio przyrządzony, potrafi wręcz zachwycić swoim smakiem i wprowadzić powiew świeżości do jadłospisu. Poznaj nietypowe przepisy na selera, dzięki którym odkryjesz jego nowe, smaczne oblicze.

Pomysły na potrawy z selera | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To warzywo, które ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego zup, koktajli, surówek i sałatek, inni natomiast krzywią się na samą myśl o jego spożyciu. Nie ulega jednak wątpliwości, że – odpowiednio przygotowany – potrafi wręcz zachwycić swoim smakiem. Nie wiesz, jak wykorzystać go w swoich daniach? Poniżej znajdziesz nietypowe przepisy na selera, które łatwo zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni. 

Sprawdź także: Zrobisz z niego skuteczny sok na odchudzanie i kotlety. Niebanalne przepisy na karczocha

Dlaczego warto jeść selera 

Nie bez powodu seler uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Od zawsze zastanawiasz się, dlaczego warto jeść selera? Przede wszystkim ze względu na zawarte w nim cenne związki. Warzywo to stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy K, która pozytywnie wpływa na zdrowie kości, oraz potasu, który pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto można znaleźć w nim fosfor, mangan, witaminę C, witaminę B6 oraz polifenole, takie jak katechiny, kwercetyna oraz kwas kawowy, galusowy i syringowy.  

Ogromnym atutem selera jest nie tylko jego wysoka wartość odżywcza, ale również duża uniwersalność. Warzywo to można spożywać na surowo, np. w sałatkach, surówkach i koktajlach, oraz w wersji gotowanej, pieczonej i duszonej – świetnie nadaje się on do przyrządzania zup, purée, frytek, chipsów i wege kotletów. Dla wielu osób dodatkową korzyścią może być jego niska kaloryczność – spożywając 100 g tego warzywa, dostarczysz sobie tylko ok. 40 kcal. Na uwagę zasługuje także fakt, że seler charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.  

Nietypowe przepisy na selera 

W kuchni zalegają ci spore ilości selera i nie wiesz, co z nimi zrobić? A może dotąd unikałeś tego warzywa i chciałbyś je nieco odczarować? Poniżej znajdziesz nietypowe przepisy na selera, dzięki którym odkryjesz go na nowo.  

Seler pod beszamelem 

W pierwszej kolejności możesz przygotować seler pod beszamelem w wersji wegańskiej. Poza warzywem potrzebujesz do tego oleju i mleczka kokosowego, mąki ryżowej, płatków drożdżowych, zielonego pesto oraz soli i pieprzu.

Na początek umyj i obierz seler, po czym ugotuj go do miękkości. Roztop w rondelku olej kokosowy i dodaj do niego mąkę ryżową – mieszaj całość do momentu, aż powstanie zasmażka. Wlej wodę i mleczko kokosowe. Kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając. Dodaj płatki drożdżowe oraz sól i pieprz. Pokrój seler w plastry i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj je pesto i zalej beszamelem. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.  

Krem z selera i białej fasoli  

Masz ochotę na pyszną i sycącą zupę krem? W takim razie zrób ją z selera i białej fasoli. Pozostałe składniki, które przydadzą ci się do przyrządzenia tego dania, to olej rzepakowy, oliwa z oliwek, natka pietruszki, bulion warzywny, mleczko kokosowe oraz sól.

Zmiksuj natkę pietruszki z olejem rzepakowym i oliwą, a następnie przecedź płyn przez sitko. Pokrój seler w kostkę i smaż go do momentu, aż stanie się miękki. Zblenduj go z gotowaną białą fasolą, bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Gotowy krem dopraw solą i skrop wcześniej przygotowaną oliwą pietruszkową.  

Smażony seler w nori  

Wśród nietypowych przepisów na selera nie może zabraknąć również tego na smażony seler w nori. Aby wyczarować tę potrawę, na liście niezbędnych składników – poza selerem i nori – umieść bulion warzywny, mąkę pszenną, dowolny napój roślinny, olej do smażenia oraz sól i pieprz.

Oczyść i obierz seler, a następnie pokrój go na plastry i wrzuć do garnka. Wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Od tego momentu kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut, po czym dodaj dwa arkusze nori. Gotuj całość pod przykryciem przez pięć minut – po tym czasie wyjmij nori i odstaw je na sitku do ostygnięcia. Przekrój plastry selera na pół, dopraw je solą oraz pieprzem i owiń paskiem nori. Zanurz je kolejno w mleczku kokosowym i obtocz w mące. Usmaż je równomiernie na złocisty kolor. Przed podaniem odciśnij z nich nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i skrop sokiem z cytryny.  

Pieczone kotlety z selera 

Seler to warzywo, z którego można zrobić pyszne i pożywne wege kotlety. Powstają one z takich produktów jak seler korzeniowy, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, słodka papryka oraz sól i pieprz.

Umyj i obierz seler, a następnie zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Wymieszaj go z jajkiem, bułką tartą, olejem oraz przyprawami. Z powstałej masy uformuj kotlety i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.  

Frytki z selera 

Jesteś fanem frytek, ale te klasyczne już ci się znudziły? Zatem postaw na te z selera. Poza warzywem do ich przygotowania potrzebujesz jedynie oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, mielonego czosnku, ostrej papryki oraz soli i pieprzu.

Realizację przepisu rozpocznij od opłukania i obrania selera. Pokrój go na kształt frytek i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i przyprawami. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotowe frytki możesz podać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzą się one również jako dodatek do obiadu.  

Smażony seler z boczkiem i płatkami migdałów 

Przeglądając nietypowe przepisy na selera, możesz natknąć się także na wersję z pieczonym selerem, boczkiem i płatkami migdałów. Aby wyczarować to dane, sięgnij dodatkowo po pasternak, ziemniaki, cebulę, natkę pietruszki, masło, oliwę z oliwek, mieloną gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.

Pokrój ziemniaki oraz pasternak w kostkę i ugotuj je w osolonej wodzie. Obierz seler, pokrój go na plastry i podsmaż z obydwu stron na oliwie z oliwek. Oprósz plastry solą i po kilku minutach przełóż je na talerz. Pokrój boczek na kawałki, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem na oliwie z oliwek pozostałej po smażeniu selera. Dorzuć płatki migdałów i kontynuuj obróbkę termiczną przez dwie minuty. Posyp zawartość patelni posiekaną natką pietruszki. Odcedź pasternak i ziemniaki, po czym rozgnieć je z dodatkiem masła. Dopraw je gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Podaj purée z usmażonym selerem oraz boczkiem i cebulą.  

Chipsy z selera naciowego  

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe chipsy? Wiedz, że seler idealnie nadaje się do ich przyrządzenia. Wystarczy, że pokroisz go na cienkie plasterki, podsmażysz na oleju, a na koniec odsączysz z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Przed podaniem możesz posypać chipsy solą lub swoimi ulubionymi przyprawami.  

 

Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także: 

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »

Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Przetwory Syrop z pigwowca japońskiego do herbaty.

Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....

Odsłon: 145

30 min
2
Dania główne Klops z pieczarkami

Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...

Odsłon: 410

30 min
2
Ciasta Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami to świetna propozycja na jesień. Orzechowo-maślany spód skr...

Odsłon: 205

15 min
3
15 min
3
60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Buraczki na zimę. Najlepsze przepisy z buraków i z dodatkiem innych warzyw

Buraki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Idealnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, baza do...

2
Informacje Ryby – zdrowy wybór na talerzu

Ryby to nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy element diety. Bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy, stanowią doskonałe źr...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Minestrone, kurczak w stylu caprese, sernik a’la straciatella

Wiele osób pytanych o ulubioną kuchnię świata oczywiście wskaże na tę włoską. Jeśli również należysz do miłośników smaków słonecznej Italii, koniec...

0
Informacje Jak przygotować idealne żebra wołowe za pomocą techniki BBQ? Praktyczny poradnik!

Technika barbecue to jeden z najlepszych sposobów przygotowania soczystych i rozpływających się w ustach żeber wołowych. Jak jednak przyrządzić je...

0