Dania jednogarnkowe

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ciast, ale równie często dodajemy ją do sosów, zup i bardzo popularnych dań mącznych takich jak pierogi, naleśniki, pyzy czy kluski. Oczywiście nie można zapominać o domowych makaronach. Pomaga w tym rozróżnienie poszczególnych typów mąk.

Interchemall Młyny Jelonki - mąka to nasza pasja a jakość to nasza tradycja / materiały promocyjne

Zacznijmy od mąki pszennej tortowej typ 450. Wbrew nazwie nie musimy wykorzystywać jej jedynie do wypieku tortów. Można ją wykorzystać do wypieku ciast drożdżowych i biszkoptów. 

Typ 450 to również mąka krupczatka. W tym wypadku typ mąki nie odpowie na pytanie do czego można ją wykorzystać. Mąka krupczatka jest wyjątkowa. Przypomina nieco, drobną kaszkę. Świetnie sprawdza się w ciastach kruchych i półkruchych. Jest również dobrym składnikiem makaronów, a gdy użyjemy jej do panierowania mięs, skórka będzie złocista i chrupiąca.

Mąka poznańska typ 480 została specjalnie przygotowana do pierogów i ciast kruchych, w których można używać jej zamiennie z mąką krupczatką

Mąka luksusowa typ 550 to obowiązkowy składnik domowych pączków, faworków czy racuchów.

Bardziej zaawansowanie domowi kucharze powinni również zwracać uwagę na etykiety mąk. Na każdej z nich znajdziemy informację, ile białka zawiera dana mąka. Ilość tą można powiązać z ilością zawartego w niej glutenu, który ma kluczowe znaczenie dla konsystencji i elastyczności ciasta.

Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.

Mąka to nasza pasja / materiały promocyjne

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 72

>60 min
2
15 min
18
Sałatki Sałatka z buraczków ekstra

Sałatka z buraczków na wyjątkowe okazje. Jest wyborna i do tego prezentuje si...

Odsłon: 208

15 min
5

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z mąki orkiszowej

Szarlotka orkiszowa. Użyłam jabłek champion. Bardzo je lubię. Nie mają za duż...

Odsłon: 182

60 min
22
Dania główne Rolada z kurczaka

Rolada z kurczaka wypełniona boczkiem, warzywami i przyprawami to idealne dan...

Odsłon: 970

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

3
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0
Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3