Zacznijmy od mąki pszennej tortowej typ 450. Wbrew nazwie nie musimy wykorzystywać jej jedynie do wypieku tortów. Można ją wykorzystać do wypieku ciast drożdżowych i biszkoptów.
Typ 450 to również mąka krupczatka. W tym wypadku typ mąki nie odpowie na pytanie do czego można ją wykorzystać. Mąka krupczatka jest wyjątkowa. Przypomina nieco, drobną kaszkę. Świetnie sprawdza się w ciastach kruchych i półkruchych. Jest również dobrym składnikiem makaronów, a gdy użyjemy jej do panierowania mięs, skórka będzie złocista i chrupiąca.
Mąka poznańska typ 480 została specjalnie przygotowana do pierogów i ciast kruchych, w których można używać jej zamiennie z mąką krupczatką
Mąka luksusowa typ 550 to obowiązkowy składnik domowych pączków, faworków czy racuchów.
Bardziej zaawansowanie domowi kucharze powinni również zwracać uwagę na etykiety mąk. Na każdej z nich znajdziemy informację, ile białka zawiera dana mąka. Ilość tą można powiązać z ilością zawartego w niej glutenu, który ma kluczowe znaczenie dla konsystencji i elastyczności ciasta.
Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.