Spis treści:
- Płatki ziemniaczane - najlepsza panierka do schabowych
- Czy płatki ziemniaczane są zdrowe?
- Do czego używać płatków ziemniaczanych?
- Co zrobić z płatków ziemniaczanych?
Płatki ziemniaczane to świetny zamiennik ziemniaka, pozwalający dodatkowo zaoszczędzić czas w kuchni. Posłużą do stworzenia wielu potraw, których przygotowanie wymaga zazwyczaj dużo wysiłku. Dowiedz się, do czego używać płatków ziemniaczanych, aby w pełni wykorzystać ich kulinarne możliwości.
Sprawdź także: Odchudzająca zupa, która osłabia apetyt. Wreszcie przestaniesz podjadać
Płatki ziemniaczane - najlepsza panierka do schabowych
Płatki robi się z ziemniaków, które najpierw ściera się lub mieli, a następnie suszy. Wyglądem przypominają drobne wiórki, w kolorze surowego kartofla. W przeciwieństwie do świeżych warzyw mają długi termin ważności. Służą więc przede wszystkim osobom, które dużo podróżują i często bywają poza domem. Choć płatki ziemniaczane najchętniej stosowane są do zrobienia błyskawicznego purée, to mogą posłużyć też do zagęszczenia zup, sosów czy przyrządzenia najlepszej panierki do schabowych.
Czy płatki ziemniaczane są zdrowe?
W ziemniakach kryją się liczne wartości odżywcze, takie jak potas, wapń, żelazo, a przede wszystkim witamina C i witaminy z grupy B. Odpowiednio przygotowane mogą korzystnie wpłynąć na stan zdrowia. Skoro kartofle są w stanie dostarczyć organizmowi cennych składników, to czy płatki ziemniaczane też są zdrowe?
Pozbawione wody płatki cechują się małą liczbą kalorii. Zawierają białko, węglowodany i błonnik pokarmowy. Znajdują się w nich także witaminy A, C, E, D, K i te z grupy B. Podobnie jak świeże ziemniaki, kryją też w sobie minerały. Są to m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód czy potas.
Do czego używać płatków ziemniaczanych?
Co zrobić z płatków ziemniaczanych? Sypkie wiórki posłużą do zrobienia ekspresowego purée ziemniaczanego, które wyjdzie idealnie kremowe. Wystarczy zalać je gorącą wodą i mlekiem, wymieszać, doprawić solą i odstawić do napęcznienia. Wysuszone płatki będą pomocne też podczas przyrządzania dań, do których zazwyczaj dodaje się klasyczne ziemniaki. Chcesz przygotować farsz do pierogów czy krokietów, a może kopytka, kotlety ziemniaczane lub kluski śląskie? Możesz w tym celu wykorzystać właśnie ten produkt.
Wielu piekarzy używa go również jako dodatku do pieczywa, który nadaje mu przyjemny posmak, niezwykłą miękkość i wydłuża termin przydatności do spożycia. Do czego jeszcze używać płatków ziemniaczanych? Na przykład do stworzenia pysznych domowych przekąsek, m.in. prażynek czy chipsów. Będą też rewelacyjnym zagęszczaczem do zup i sosów. Nie można też zapomnieć o panierce do mięs i ryb, którą wyczarujesz z płatków ziemniaczanych. Nada potrawie wyjątkowej lekkości i ciekawego smaku.
Co zrobić z płatków ziemniaczanych?
Szukasz przepisu na to, do czego używać płatków ziemniaczanych? Poniżej znajdziesz kilka przydatnych przepisów. Przydadzą się nie tylko podczas podróży, ale także w dni, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie.
Purée z płatków ziemniaczanych
Składniki
- 130 g płatków ziemniaczanych,
- 420 ml wody,
- 200 ml mleka,
- łyżeczka soli,
- ewentualnie przyprawy np. gałka muszkatołowa, suszona cebula, rozmaryn.
Płatki ziemniaczane przesyp do miski i zalej gorącą wodą i mlekiem. Wymieszaj krótko, dopraw solą do smaku i odstaw na chwilę do napęcznienia. Po kilku minutach dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Kotlety z płatków ziemniaczanych
Składniki
- 125 g płatków ziemniaczanych,
- 300 ml wody,
- 70 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól i pieprz,
- mała cebula,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do panierowania.
Płatki ziemniaczane przesyp do miski i zalej gorącą wodą. Wymieszaj i poczekaj chwilę, aż napęcznieją i stworzą masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę. Zarumienioną dodaj do masy ziemniaczanej. Dopraw całość solą, pieprzem, dosyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj do połączenia składników. Na stolnicy lub czystym blacie kuchennym uformuj wałek z ciasta i pokrój na równe kawałki, tworząc kotlety. Obtocz jeszcze w bułce tartej i smaż na oleju do zezłocenia.
Kluski śląskie z płatków ziemniaczanych
Składniki
- 125 g płatków ziemniaczanych,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 350 ml mleka lub wody,
- pół łyżeczki soli.
Płatki i mąkę ziemniaczaną wsyp do miski. Ciągle mieszając, dodawaj powoli ciepłe mleko lub wodę. Dopraw solą i wyrób na jednolite ciasto. Uformuj okrągłe kulki, a następnie spłaszcz je dłonią. W środku zrób charakterystyczne wgłębienie. Gotuj ok. dwóch minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Źródło: Smaker.pl, zdrowiebezlekow.pl, zielonaesencja.pl, promienieslonca.pl, stolon.eu
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »
Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »