Zasada 5 sekund to prawda? Można jeść z podłogi?!

Są ludzie, którzy nie zjedzą niczego, co upadło im na podłogę. Inni wyznają „zasadę 5 sekund” i jeśli coś podniosą szybko (zanim minie 5 sekund), to nie mają oporów, by to zjeść. Kto ma rację?

Fot. 123RF.COM/PICSEL


Badania nad regułą 5 sekund przeprowadzili studenci ostatniego roku biologii z Aston University pod opieką profesora mikrobiologii Anthony'ego Hiltona. Badali oni ilość bakterii na różnych produktach spożywczych po tym, jak upadły na podłogę. Spradzano przechodzenie często spotykanych bakterii E. coli i gronkowca złocistego (mogą wywołać różnego rodzaju infekcje, także groźne dla życia) z różnych rodzajów podłoża i na różne produkty. Wzięto pod uwagę dywany, laminaty i płytki oraz kanapki, makaron, ciastka i lepkie słodycze. Wyniki były odmienne od tych otrzymanych w 2003 przez Jillian Clarke z Uniwersytetu Illinois, która za swoje badania otrzymała Antynobla (te badania obalały regułę 5 sekund).


Najzdrowiej jeść z dywanu

Z badań wynika, że podnoszenie żywności z podłogi jak najszybciej nie musi być wcale nieprawdziwym, absurdalnym przesądem jakim się wydaje. Im dłużej jedzenie leżało na podłodze, tym więcej było na nim bakterii. Ilość mikrobów zależała też od rodzaju jedzenia i podłoża na które upadło. Najgorzej pod względem zanieczyszczenia bakteriami wypały wilgotne produkty, które wylądowały na laminatach i płytkach i które leżały na nich dłużej niż 5 sekund. Najzdrowiej jeść z dywanu, gdyż bakterie przenoszą się z niego zdecydowanie słabiej.


Zobacz, czym NASA karmi astronautów. Kliknij!

komosa ryżowa, quinoa w misce z fasolą


Czy można jeść z podłogi? Profesor Hilton nie mówi ani tak ani nie. Ale przypomina, że wiele zależy od tego, jakie bakterie są obecne na podłodze. Przypomina też, że zawsze ryzyko infekcji bateriami istnieje, nawet jeśli bakterii jest mniej i produkt leżał na ziemi krócej niż 5 sekund.

Badaniom towarzyszyła ankieta dotycząca jedzenia z podłogi. 87 proc. ankietowanych przyznało, że gdyby coś upadłoby im na podłogę, zjedliby to lub już kiedyś to zrobili. Większość z nich stanowiły kobiety. Ponad 80 proc. z tych osób stosowało zasadę 5 sekund.

No cóż, nie możemy polecić jedzenia z podłogi jako zdrowego. Jednak ciekawie było się dowiedzieć, że znany wielu osobom mit może być prawdziwy. Badania czekają na ocenę środowiska naukowego.


Zobacz też 10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

szokujące fakty o jedzeniu

Zobacz też: Groźne bakterie w lodówce mogą wywołać sepsę, Pleśń w pojemnikach na chleb może wywołać białaczkęJak pozbyć się bakterii z deski do krojenia?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło: aston.ac.uk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1007

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 26

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 33

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 101

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21601

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320