Zdrowie o kwaśnym smaku

Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów.


Ekologia z natury

Te warunki doskonale spełnia owocująca właśnie aronia. Jej krzewy są niezwykle wytrzymałe na ciężkie warunki glebowe, czy atmosferyczne - nie wymagają więc specjalnego nawożenia. Dodatkowo są odporne na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy - dlatego też bardzo rzadko opryskuje się je szkodliwymi dla naszego zdrowia pestycydami. Można zatem uznać, że aronia - ze swej natury - jest ekologiczna.


Młodość oraz zdrowie - duże i małe

Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ aronii w profilaktyce raka jelita grubego, raka piersi oraz łagodzenie przykrych skutków chemio- i radioterapii. Te właściwości zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy - antocyjanów, czyli ciemnych barwników. Ich stężenie jest tak wysokie, że nawet jeśli rozcieńczymy sok z aronii stokrotnie, zachowa on różowa barwę.

W owocach aronii znajdziemy moc witamin - C, B2, B6, E, PP i P. To dlatego sok z aronii, dodany do gorącej herbaty, jest skutecznym lekiem na przeziębienie. Dodatkowo w cierpkich owocach występują tzw. pierwiastki śladowe, czyli te, których w naszych organizmach jest niewiele, a których przyjmowanie jest dla nas istotne. Mowa tu o miedzi, kobalcie, borze, licie, czy manganie, które mają dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało, jak i nerwy.


Kwaśne, czyli dobre

Cierpkość i kwaskowatość aronia zawdzięcza taninom - procyjanidom. I mimo że często krzywimy się po wypiciu porcji soku z aronii, to jest to związek bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Dzięki niemu aronia skutecznie leczy biegunkę, zatrucia pokarmowe, a także choroby wrzodowe. Procyjanidy hamują także rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie i poziom tzw. złego cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Aronia tym samym polecana jest osobom w podeszłym wieku.

Najzdrowszym produktem jest czysty sok z aronii. Ze względu na jego wyrazisty smak, często rozcieńczamy go innymi sokami, np. jabłkowymi - na szczęście bez straty dla dobroczynnych właściwości. Równie zdrowe są rozmaite przetwory, dżemy, powidła, a nawet rozgrzewające nalewki. Także dodanie aronii do wypieków może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sięgnąć po aronię, zanim ptaki oskubią jej krzewy!


Więcej o zastosowaniu aronii w książce kucharskiej. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 85

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25