Ciasta na Boże Narodzenie

Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki.

Fot. 123RF/Picsel

Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Witaminy i minerały

Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.

Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.

Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.

Dobre dla każdego

Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci.

Należy pamiętać, że kaloryczność potraw zależy również od sposobu ich przygotowania. Dietetycy już od lat przekonują, że produkty smażone są niezdrowe i powinny zostać zastąpione gotowaniem na parze lub pieczeniem. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które ułatwiają przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw, na przykład przy pomocy gorącego powietrza, i redukują zawartość tłuszczu w gotowych daniach. Dzięki nim od czasu do czasu bez problemu można pozwolić sobie na przyrządzenie nawet pysznej golonki.

Wypróbuj przepis na pyszną golonkę w kapuście. Kliknij!

Przepis na golonkę w kapuście na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

0
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

1
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16