Ewa_Gotuje

Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki.

Fot. 123RF/Picsel

Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Witaminy i minerały

Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.

Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.

Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.

Dobre dla każdego

Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci.

Należy pamiętać, że kaloryczność potraw zależy również od sposobu ich przygotowania. Dietetycy już od lat przekonują, że produkty smażone są niezdrowe i powinny zostać zastąpione gotowaniem na parze lub pieczeniem. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które ułatwiają przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw, na przykład przy pomocy gorącego powietrza, i redukują zawartość tłuszczu w gotowych daniach. Dzięki nim od czasu do czasu bez problemu można pozwolić sobie na przyrządzenie nawet pysznej golonki.

Wypróbuj przepis na pyszną golonkę w kapuście. Kliknij!

Przepis na golonkę w kapuście na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Dodatki Sos pieczeniowy

Ciemny i gęsty sos pieczeniowy jest podstawą niemal każdego obiadu mięsnego....

Odsłon: 862

30 min
4
Desery Karmelowa panna cotta

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...

Odsłon: 810

30 min
4
Śniadania Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pasta kanapkowa z tuńczykiem – proste składniki i szybkie przygotowanie. Co p...

Odsłon: 787

15 min
3
Ciasta Babka piaskowa - cytrynowa

Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna...

Odsłon: 3078

30 min
13