Fot. 123RF/Picsel
Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Witaminy i minerały
Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.
Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).
Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.
Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.
Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.
Dobre dla każdego
Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci.
Należy pamiętać, że kaloryczność potraw zależy również od sposobu ich przygotowania. Dietetycy już od lat przekonują, że produkty smażone są niezdrowe i powinny zostać zastąpione gotowaniem na parze lub pieczeniem. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które ułatwiają przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw, na przykład przy pomocy gorącego powietrza, i redukują zawartość tłuszczu w gotowych daniach. Dzięki nim od czasu do czasu bez problemu można pozwolić sobie na przyrządzenie nawet pysznej golonki.