Ziemniaki w podwójnym mundurku - hitowy przepis z internetu, obejrzało go już ponad 3,5 mln osób

Ziemniaki w podwójnym mundurku nie są u nas popularne. Znamy frytki, purée, te gotowane, pieczone w piekarniku lub w ognisku. W Polsce to najpopularniejszy dodatek do obiadów i zup. A czy słyszeliście o przepisie na ziemniaki w podwójnym mundurku? W internecie robi furorę.

Ziemniaki w podwójnym mundurku - przepis, który zaskoczył internautów | Fot.123RF/Picsel // Fot. TikTok @poppycooks

Spis treści: 

Czy ziemniaki są zdrowe? 

Ziemniaki, choć owiane złą sławą „zapychacza”, są zdrowe. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób je przyrządzimy. W formie frytek będą miały dużo kalorii i mało właściwości zdrowotnych, które znikną podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Podobnie rzecz się ma z gotowanymi ziemniakami - większość ich cennych składników pozostaje w wodzie.  

Najzdrowsze są ziemniaki pieczone oraz gotowane w mundurkach. To dlatego, że skórka ochrania witaminy przed wydostaniem się na zewnątrz. Dla zdrowia warto spożywać je bez żadnych sosów.  

Jakie właściwości mają ziemniaki w mundurach? 

Ziemniaki w mundurkach, dzięki zawartości potasu i witaminy C, mają wiele właściwości zdrowotnych. Witamina C wzmacnia odporność, potas dobrze wpływa na serce i na nerki. Dzięki jego zawartości kartofle działają moczopędnie i pomagają rozpuszczać kamienie nerkowe.

Ziemniaki w mundurkach mają również właściwości kojące dla układu pokarmowego. Łagodzą objawy chorób wrzodowych i odbudowują śluzówkę żołądka i jelit. Działają przeciwwirusowo, hamują rozwój bakterii i grzybów. Osoby cierpiące na zgagę również powinny sięgnąć po ziemniaki w mundurkach.  

Ziemniaki w podwójnym mundurku - przepis  

Ziemniaki w podwójnym mundurku to nazwa na ziemniaki pieczone w panierce z soli i jajek. Piekąc kartofle, najczęściej owijamy je w folię aluminiową, a po pieczeniu i tak solimy. Panierka z soli sprawi, że upieką się równomiernie i nabiorą ciekawego smaku. Przepis na nie cieszy się ogromnym zainteresowaniem, odkąd pewna tiktokerka umieściła go na swoim kanale:  

 

Przepis na ziemniaki w podwójnym mundurku jest bardzo prosty. Oto potrzebne składniki:  

Składniki

  • kilka równej wielkości ziemniaków,
  • pół kilograma soli gruboziarnistej,
  • białko jajka.

Jak zrobić ziemniaki w podwójnym mundurku? Ziemniaki umyj i wysusz. Na dno naczynia do pieczenia wysyp trochę soli gruboziarnistej. Resztę soli zblenduj na nieco drobniejsze kawałki i wymieszaj z białkiem. Powstanie w ten sposób pasta. Obłóż nią ziemniaki, połóż na wysypanej w naczyniu do pieczenia soli. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Panierka powinna zbrązowieć. Po tym czasie ziemniaki w podwójnym mundurku są gotowe do podania.  

Wskazówka: oprócz soli do panierki możesz dodać odrobinę przypraw lub ziół. Sprawdzą się: papryka, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek i gałka muszkatołowa.  

Z czym podawać ziemniaki w podwójnym mundurku? 

Przed podaniem ziemniaki w podwójnym mundurku wyjmij z panierki. Nakrój je krzyżowo, a do środka włóż kawałek masła lub masła czosnkowego. Jeśli wolisz wersję light, do wewnątrz ziemniaka możesz nałożyć trochę twarożku z cebulką, rzodkiewką lub szczypiorkiem.  

Źródło: Smaker.pl, TikTok @poppycooks

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 116

>60 min
8
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 269

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326