Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Grill bez sosów? To jak lato bez słońca. Sos na grillu jest niezbędny. Choć dobrze przyprawione mięso czy warzywa bronią się same, to właśnie sosy dodają im charakteru i przenoszą smak na zupełnie inny poziom. Zwłaszcza te zimne – idealne na upalne dni, lekkie i pełne wyrazistości.

Sprawdź najlepsze przepisy na sosy do grilla | Fot.123RF/Picsel/xanthius

W tym zestawieniu znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów na zimne sosy do dań z grilla – od klasyki po bardziej oryginalne połączenia. Świetnie pasują do mięsa, warzyw, ryb czy wegetariańskich burgerów. Dzięki nim każde grillowanie będzie niezwykle udane.  

Sos na grilla - tajna broń grillującego 

Sos na grillu jest niezbędny. To nie tajemnica. Choć to grillowane mięsa, warzywa i sery grają pierwsze skrzypce, to właśnie sosy potrafią zmienić zwykłe danie w coś, co goście zapamiętają na długo. Są jak tajna broń grillującego – podkreślają smak, dodają soczystości i balansują przypieczoną skórkę. \

Zimny sos może odświeżyć pikantne żeberka, nadać kremowej konsystencji pieczonym warzywom albo dodać charakteru najprostszemu burgerowi. Dlatego warto mieć pod ręką chociaż jeden – a najlepiej kilka, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Oczywiście najlepiej smakują te wykonane własnoręcznie. To wcale nie takie trudne, jak może się wydawać. Sprawdź w dalszej części artykułu. 

Zimne sosy do dań z grilla - najlepsze przepisy 

Zimne sosy to świetny sposób, by dodać grillowanym daniom lekkości, świeżości i wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ryb, warzyw, a nawet pieczywa – podbijają smak, równoważą pikantność i świetnie komponują się z dymnym aromatem z rusztu. 

Poniżej znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów na zimne sosy, które zrobisz szybko i bez wysiłku. Każdy z nich pasuje do innych składników – wybierz swój ulubiony lub podaj kilka wersji, by zachwycić gości różnorodnością. 

Sos tzatziki - lekki, orzeźwiający i idealny do grillowanego mięsa 

Sos tzatziki to klasyka kuchni greckiej, która świetnie sprawdza się w sezonie grillowym. Na bazie jogurtu greckiego i świeżych ogórków, z dodatkiem czosnku i cytryny – ten sos nie tylko podkreśla smak dań z rusztu, ale też pasuje do diety keto. 

Sos tzatziki do mięsa na grilla

 Sos tzatziki do mięsa na grilla Zobacz przepis

Sos tzatziki na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos czosnkowy – klasyk, który pasuje do wszystkiego 

Czasem wystarczy prosty dodatek, by grillowane danie zyskało zupełnie nowy smak. Domowy sos czosnkowy to strzał w dziesiątkę – gęsty, kremowy i pełen aromatu. Świetny do mięs, warzyw, pieczonych ziemniaków czy nawet jako dip do bagietki z grilla. 

Sos czosnkowy

 Sos czosnkowy Zobacz przepis

Sos czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos berneński – klasyka francuskiej kuchni na twoim grillu 

Kremowy, ziołowy i pełen głębi smaku – sos berneński to elegancki dodatek, który idealnie pasuje do steków, grillowanego kurczaka, ryb i szparagów. Jego sekretem są żółtka, estragon i odrobina białego wina. Brzmi skomplikowanie? Spokojnie – z tym przepisem poradzisz sobie bez problemu. 

Sos berneński

 Sos berneński Zobacz przepis

Sos berneński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowy sos BBQ – smak lata bez konserwantów 

Słodko-dymny, lekko pikantny i pełen aromatu – taki powinien być prawdziwy sos barbecue. Zamiast sięgać po sklepowy gotowiec, przygotuj własny – z cebuli, pomidorów, miodu i przypraw. Idealny do żeberek, karkówki i warzyw z grilla. 

Sos BBQ

 Sos BBQ Zobacz przepis

Sos BBQ / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos tatarski – klasyka, która pasuje nie tylko do jajek 

Choć kojarzy się głównie ze świętami, sos tatarski to również świetny dodatek do grillowanych mięs, burgerów czy kanapek. Kremowy majonez, pikantna musztarda, ogórki, grzybki i zioła tworzą kompozycję, która zaostrzy apetyt każdego. 

Sos tatarski

 Sos tatarski Zobacz przepis

Sos tatarski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Pomagają na reumatyzm, trawienie i działają antybakteryjnie. Mylone z borówkami

Prosty patent na pozbycie się twardych włókien w szparagach. Będą idealnie chrupiące

To jedno z moich ulubionych połączeń. Sałatka z kurczakiem i granatem jest idealna na lunch do pracy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4552

>60 min
7
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113222

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11415

60 min
21
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 634

30 min
5
Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

Odsłon: 1102

15 min
8
30 min
5