Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
• biała kiełbasa JBB
• 3-4 kawałki
• 300 g wędzonego boczku JBB
• 1/2 l zakwasu na żur
• 1/2 szklanki słodkiej śmietany
• 5 ząbków czosnku
• 5 jajek
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• majeranek
• świeży koperek
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie mięso wyciągamy i studzimy. Następnie kroimy w dowolne kawałki. Do wywaru dodajemy zakwas, po wymieszaniu śmietanę i mięso. Na koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze chwilkę i serwujemy z ugotowanym i przekrojonym jajkiem oraz świeżym koperkiem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

Odsłon: 11435

>60 min
16

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 1336852

>60 min
4843
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 424419

60 min
1167