Jak wybrać najlepsze truskawki?

Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas setki tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, ale czy wiemy, w jaki sposób wybrać te najlepsze?

Fot. 123RF/Picsel

Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety poziomka chilijska, bo taką wówczas hodowali Francuzi, była niezwykle trudna w uprawie. Na ratunek przyszedł pewien botanik, który skrzyżował dwa gatunki poziomki - chilijską i wirginijską, pochodzącą z Ameryki Południowej. Eksperymentalne krzaczki obrodziły w duże, czerwone i uwielbiane przez nas dziś owoce.

Jak rozpoznać najsmaczniejsze truskawki

Truskawka to owoc i kapryśny, i leniwy. Nie lubi zimna i nie lubi deszczu, uwielbia za to wylegiwanie się na słońcu, czemu zawdzięcza swój kolor, smak, słodycz i aromat. Jak więc rozpoznać te najlepsze owoce? W tym wypadku warto zwrócić uwagę na ich kształt i kolor. Dorodne, przypominające swym kształtem diamenty truskawki to klasa extra. Jeśli takie truskawki są równomiernie ubarwione i połyskują w słońcu to możemy mieć pewność, że stoimy przed najlepszymi owocami na targu.

Nieregularne kształty, wybrzuszenia, fantazyjne kształty to efekt błędów przy zapylaniu. Bez obaw, jeśli takie truskawki maja ładny kolor - to i w smaku będą dobre. Problem pojawia się przy przebarwieniach - bladych lub zielonych częściach. To znak, że truskawka nie leżakowała odpowiednio długo na słońcu i może być niedojrzała oraz kwaśna. Musimy też uważać na wgniecenia, czy obicia, bowiem są to miejsca, w których może zalęgnąć się pleśń.

Niestety, transport w nieprzepuszczającej powietrza siatce foliowej spowoduje, że owoce puszczą sok, pogniotą się, a w dalszej kolejności mogą pokryć się pleśnią. Najlepiej zatem jest kupić truskawki razem z łubianką. Truskawek nie powinniśmy przechowywać dłużej niż jeden dzień. Nadwyżkę owoców warto przerobić na koktajle, musy lub zostawić w całości, a następnie zamrozić.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Dlaczego polskie truskawki smakują najlepiej?

Polskie truskawki są jednym z naszych towarów eksportowych. Ich jakość i smak docenia się nawet w odległych zakątkach globu. Co bardzo istotne, polskie owoce są nawożone mniejszą ilością substancji chemicznych i uprawia się je w korzystniejszych warunkach. Na ich smak wpływa także to, że pokonują zdecydowanie krótszą drogę, aby trafić na nasze stoły.

Jak rozpoznać krajowe truskawki?

Niestety, zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy jako polskie truskawki sprzedają owoce sprowadzane z Hiszpanii, Grecji i Węgier. Importowane owoce są dużo tańsze, a ich cena nie przekracza 12 zł za kilogram. Jako "polskie" mogą być sprzedane nawet za dwukrotność tej ceny. Piękna pogoda sprawia, iż łatwiej jest nam uwierzyć w historie o nad wyraz wczesnym owocowaniu krzaczków. Nie pokrywa się to jednak z opiniami plantatorów.

Jak więc uchronić się przed zakupową wpadką? Choć najlepiej zrobią to eksperci, stojąc w sklepie, można spróbować rozpoznać rodzime truskawki. Co wyróżnia owoce rosnące w Polsce?

Kolor - polskie są odrobinę jaśniejsze, importowane są ciemniejsze, a ich kolor może być nawet bordowy.

Wielkość - nasze są trochę mniejsze.
Twardość - owoce rosnące w Polsce są odrobinę bardziej jędrne i twarde.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 93

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1