Jak zdrowo grillować kiełbasę?

Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad.

Fot. 123RF/Picsel
Grillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille.

Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma przygotowywania posiłków. Specjaliści są zdania, iż samo grillowanie nie jest procesem niezdrowym, jednak tylko pod pewnymi warunkami. By aromatycznie pachnący grill nie przeistoczył się w niezdrowy posiłek, należy pamiętać o prostych, ale bardzo ważnych regułach.

Chude mięso lepsze niż tradycyjna kiełbaska

Grillowanie tłustych mięs i kiełbas sprawia, iż na ich powierzchni powstają szkodliwe związki chemiczne nazywane nitrozoaminami. Badania potwierdziły, że nadmierne spożycie nitrozwiązków może prowadzić do rozwoju nowotworów jelita grubego i żołądka. Przygotowując dania z grilla, zamiast karkówki i kiełbasy lepiej jest wybrać kurczaka, chudą wołowinę, ryby i sery. Tego rodzaju mięso grillujemy krótko, by było miękkie, soczyste i nie straciło wszystkich wartości odżywczych. Uważajmy też, aby nic się nie przypaliło. W czasie krótkiego grillowania nitrozwiązki albo się nie wytwarzają, albo będzie ich na tyle niewiele, że nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Unikaj grilla węglowego

Użycie tradycyjnego grilla węglowego sprawia, że nasze jedzenie ma ciągły kontakt z ogniem i dymem. Wskutek tego na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje ( m.in. benzopiren, heterocykliczne aminy aromatyczne oraz akryloamid, które są obecne choćby w spalinach samochodowych i smole pogazowej). Przyswajanie ich w większych ilościach ma zgubny wpływa na nasz organizm.

Alternatywą dla grilli węglowych są grille gazowe oraz elektryczne, które możemy wykorzystywać także wewnątrz domu. W czasie pieczenia mięsa na grillach elektrycznych i gazowych nie wytwarzają się substancje rakotwórcze, więc te formy obróbki termicznej uznaje się za zdrowsze.

Dobry grill to czysty grill

Myśląc o grillowej uczcie, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie grilla. Trzeba dokładnie zmyć resztki jedzenia z rusztu, zatroszczyć się o dobrą podpałkę, a także nie zapominać o ochronnych tackach. Za najlepszą podpałkę uznaje się węgiel drzewny i drewno z drzew liściastych. Zalecane jest unikanie drewna z drzew iglastych, ponieważ zawiera ono żywicę, która pod wpływem wysokich temperatur może strzelać, przez co staje się niebezpieczna.

Pamiętaj o dodatkach

Gdy serwujemy dania z grilla, w naszym menu powinny zagościć także surówki i ciemne pieczywo. Są one wyjątkowo zdrowe i zawierają wiele witamin, których spożycie zmniejsza negatywny wpływ toksycznych substancji na nasz organizm. Nie skupiajmy się też wyłącznie na grillowaniu mięs, gdyż wytapiający się z nich tłuszcz pod wpływem temperatury staje się szkodliwy.

Ciekawą alternatywą dla mięs będą owoce i warzywa z rusztu. W ten sposób zyskujemy posiłek bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek ciała i zapobiegają licznym chorobom. W roli zdrowego dodatku sprawdzi się też owocowy deser jako przeciwwaga dla grillowanych mięs.

Przyprawy źródłem sukcesu

Jak się okazuje, marynata do mięs może stać się bronią w walce z rakotwórczymi substancjami, wytwarzającymi się na powierzchni mięs. Bardzo dobrym pomysłem jest marynowanie ich w piwie - w badaniach udowodniono, że marynata piwna jest w stanie zmniejszyć występowanie substancji rakotwórczych nawet o ponad 50 %! Unikaj też dużych ilości soli, ponieważ jej smak można łatwo zastąpić ziołami, a sama sól nadmiernie obciąża nerki.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 866

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1