Ewa_Gotuje

Jak zrobić ser w domu

Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją!

Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz się, jak zrobić panir czy mozzarellę, rozkoszuj się smakiem ricotty czy szampana z serwatki.

Zrób sobie ser i zobacz, jakie to łatwe!

W książce znajdziecie między innymi słowniczek serowara, spis niezbędnego sprzętu do wyrobu serów a także informacje na temat rodzajów mleka, z jakiego robi się sery (i dlaczego ważne jest to, co jedzą krowy!). Autorka poprowadzi Was przez zawiłości procesów chemicznych i biologicznych, które zachodzą podczas wytwarzania sera - wytłumaczy w sposób niezwykle przystępny co się dzieje podczas powstawania skrzepu i etapu dojrzewania sera. Następnie pokaże jak zacząć robić sery - jak tworzy się skrzep, jak go osuszać i dlaczego nie można pominąć żadnego z etapów. Kiedy podstawy serowarstwa będziecie mieć już (przynajmniej w teorii) opanowane - czas na działanie! Autorka podaje przepisy na sery - zarówno dobrze nam znane, polskie - jak i najsławniejsze europejskie. Czy nie wspaniale byłoby zrobić domowy ser typu parmezan? Albo swoją własną mozzarellę czy oscypek? Z tą książką naprawdę nabierzecie apetytu na domowe sery!

W tej książce chciałabym pokazać cały proces krok po kroku, by każdy nauczył się „rozumieć ser". Mam nadzieję, że po lekturze sery nie będą mieć przed Wami tajemnic.

Joanna Włodarska - dziennikarka kulinarna i reporterka, szefowa kuchni. Założycielka Akademii Siedliska pod Lipami - pierwszej i największej szkoły serowarskiej w Polsce. Prowadzi szkolenia i warsztaty serowarskie, których uczestnicy zgłębiają tajemnice warzenia sera.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 204

30 min
5
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 105

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3