Do góry

Newsy

Jakie właściwości ma pasternak?

Warzywa korzeniowe w chwale powracają na nasze stoły. Coraz częściej zajadamy się marchewką, pietruszką lub topinamburem, odkrywając na nowo ich smak i właściwości. A co z nieco zapomnianym pasternakiem?

Fot.123RF/Picsel

Pasternak bardzo często bywa mylony z pietruszką - wyglądają podobnie, a i ich aromat jest do siebie zbliżony. Dawniej warzywo to było niezwykle popularne i bardzo często gościło na stołach naszych przodków. Niestety, z czasem pasternak został wyparty przez łatwiej dostępne ziemniaki i włoszczyznę, niemal całkowicie znikając z jadłospisu Polaków. Wiele wskazuje jednak, iż w ostatnim czasie na nowo odkrywamy właściwości tego zapomnianego warzywa.

Pasternak, podobnie jak marchewka, należy do rodziny warzyw selerowatych. Uprawia się go niemal w każdej szerokości geograficznej, a w Polsce występuje również jako roślina dzika, rosnąc zwykle na wilgotnych łąkach oraz w polnych rowach. Od pietruszki pasternak różni się przede wszystkim smakiem - jest zdecydowanie słodszy i delikatniejszy.

Pasternak - źródło witamin

Włączając pasternak do diety zyskujemy bogate źródło witaminy C, która jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy zaledwie 100 gramów tego warzywa, aby pokryć 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W jego składzie znajdziemy również bogactwo olejków eterycznych, magnezu i witamin z grupy B.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Warzywo dla odchudzających się

Ponadto, pasternak jest fantastycznym źródłem błonnika. Substancja ta odpowiada za prawidłową pracę jelit, pobudza nasz metabolizm oraz na dłużej utrzymuje uczucie sytości, co zabezpiecza nas przed napadami wilczego głodu. Substancje zawarte w tej roślinie zwiększają także produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu usprawniony zostaje proces trawienia. Cenną informacją dla osób na diecie może być również fakt, iż warzywo to jest bardzo niskokaloryczne - 100 gramów to zaledwie 75kcal.

Profilaktyka chorób serca

Spożywając pasternak dostarczymy do naszego organizmu sporą ilość potasu. Pierwiastek ten jest niezwykle cenny dla naszego organizmu, gdyż za jego sprawą możemy obniżyć ciśnienie krwi oraz poszerzyć naczynia krwionośne, a tym samym uniknąć wystąpienia zmian miażdżycowych oraz chorób serca.

Pobierz aplikację smaker

Na problemy skórne

Ziarna pasternaku są bardzo często wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, jako składnik kremów i maseczek, mających zagwarantować nam piękną i gładką cerę. Zawarta w nich ksantotoksyna i bergapten pobudzają produkcję melaniny, pozwalają walczyć z łuszczycą oraz pobudzają regenerację naskórka, czyniąc skórę gładką i pozbawioną niedoskonałości.

Wyciąg z nasion pasternaku pobudza również ukrwienie skóry głowy, dzięki czemu włosy rosną szybciej i są widocznie gęstsze.

Lekarstwo na wszelkie schorzenia

Nasi przodkowie wierzyli, iż pasternak posiada silne działanie odtruwające, będąc również doskonałym lekiem na szereg chorób. Z jego pomocą bardzo często leczono przeziębienia, przygotowując napar lub maść pasternakową. Ponadto, spożywanie tego warzywa zalecano w przypadku silnego zdenerwowania oraz problemów z zasypianiem.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń