Sezon na dynię

Doskonała przekąska na świąteczny stół

Składniki:
• 8 białych kiełbasek JBB
• opakowanie ciasta francuskiego
• cebule
• majeranek
• 1 jajko
• masło do podsmażenia
• sól, pieprz
• 1 łyżka cukru
Składniki na sos:
• 150 ml słodkiej śmietanki
• 3 łyżki chrzanu
• sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka

Smaczna, aromatyczna- lekko cynamonowa, prosta w wykonaniu- czego chcieć wię...

Odsłon: 59845

30 min
84
Pieczywo Domowy chleb drożdżowy jak z piekarni

Proponuję przepis na pyszny domowy chleb drożdżowy, ale nie taki typowy jak z...

Odsłon: 2259

>60 min
10

Przepis dnia

Ciasta ciasteczka ze smalcem - najlepsze!!!

ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...

Odsłon: 54334

15 min
116
30 min
2