Do góry

Newsy

Kokos i olej kokosy - czy jest zdrowy?

Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie.

Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe przemawiają za ich wykorzystaniem, ale czy na pewno są korzystne dla zdrowia?

Jakie tłuszcze skrywa kokos

W orzechu kokosowym oraz oleju kokosowym występują przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, głównie laurynowy, mirystynowy oraz palmitynowy. Te kwasy tłuszczowe wykazują niekorzystne oddziaływanie na poziom cholesterolu. Przyczyniają się do wzrostu złego cholesterolu frakcji LDL, który buduje blaszki miażdżycowe. Dieta dla serca jak i zdrowa dieta codzienna, powinna zawierać jak najmniejsze ilości tych kwasów tłuszczowych. Z tego względu produkty te należy wykorzystywać z umiarem.

Dla kogo tłuszcz z kokosa?

Ze względu na swoją budowę, kwasy tłuszczowe zawarte w oleju koksowym są klasyfikowane do średniołańcuchowych. Są to tłuszcze łatwo przyswajalne przez organizm, gdyż trafiają prosto do krwioobiegu, a organizm wykorzystuje je bezpośrednio jako źródło energii. Z tego względu jest to tłuszcz szczególnie polecany w chorobach, w których zaburzone jest wchłanianie tłuszczu m.in. niewydolności trzustki, zapaleniu trzustki czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Inne składniki zawarte w kokosach

Kokos i olej kokosowy zawierają niewielkie ilości steroli roślinnych , które obniżają poziom cholesterolu. U osób z wysokim cholesterolem, dieta dla serca powinna zwierać przynajmniej 2g tych składników. Pomocne mogą okazać się margaryny wzbogacone w sterole roślinne. Ponadto olej kokosowy zawiera niewielkie ilości żelaza, cynku, witaminy E oraz witaminy K . Więcej składników ma miąższ orzecha kokosowego. Jest cennym źródłem żelaza, cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B.

Zamienniki oleju kokosowego

Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te krótsze wykorzystywane są jedynie na cele energetyczne. Z tego względu dieta dla serca powinna zawierać oleje roślinne dostarczające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zalicza się do nich przede wszystkim olej rzepakowy, olej lniany i oliwę z oliwek.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grklon 25 marca 2018 Kto popełnił ten artykuł? Polecanie margaryny? To najbardziej szkodliwe i rakotwórcze ścierwo. A rzepak przed zbiorami jest intensywnie pryskany herbicydami aby wysechł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń