Konkurs: Jakie jest twoje ulubione jesienne danie?

Odpowiedz na konkursowe pytanie i wygraj jedną z trzech książek Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza pt. "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek".

Pieczone dynie, pizza z pesto z fioletowego jarmużu, a może esencjonalny bulion z warzyw? Jakie jest twoje ulubione jesienne danie? Podziel się pomysłem i zgarnij fantastyczną książkę „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek", która zawiera, aż 107 przepisów na przepyszne dania z warzyw dyniowatych. Więcej o książce przeczytasz tutaj.

Konkurs zakończony. Poniżej lista nagrodzonych osób.

Pani Monika

"Jestem łasuchem i za słodkie dałabym się pokroić w kostkę niczym ogórek na sałatkę warzywną :) Jesień kocham za jabłka, za szarlotki, jabłeczniki i wszystko co jabłkowe! Kocham ten zapach unoszący się po domu...zapach cynamonu, prażonych jabłek, wanilii, oraz zapach ciasta...no dla mnie bez jabłek nie ma jesieni, no nie ma i już! Żadne tam dynie, kabaczki i inne cuda nie zastąpią mi szarlotki!!!"

PatiGotuje

"Moje ulubione jesienne danie to prażonki. W moim regionie nazywane również kociołkiem. Jako, że pogoda w jesieni bywa różna i na grilla jest już niekiedy za zimno, wraz z rodziną wieczorem siadamy przy ognisku na którym stawiamy żeliwny kociołek. Wypełniamy go najczęściej kapustą, ziemniakami, dobrze doprawionym mięsem (najczęściej karkówką i nóżkami z kurczaka) i boczkiem. Może nie są to typowo jesienne smaki, ale to danie rozgrzewa, jest sycące i łączy rodzinę. Dla mnie właśnie ten smak i zapach kojarzy się z jesienią."

Pani Daria

"Moim ulubionym jesiennym daniem jest zupa z soczewicy. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotować ją przez cały rok, ale to właśnie jesienią smakuje wyjątkowo. Kroję warzywa w kostkę i w słupki, aby nic się nie zmarnowało. Dodaję soczewicę i sporo pomidorów, żeby w smaku zupy było coś przywodzącego na myśl końcówkę lata. Najważniejszym elementem są jednak przyprawy! Solidnie przyprawiam m.in. majerankiem, ostrą papryką, imbirem, odrobiną kminu rzymskiego i wszystkim o czym mi się zamarzy. Staram się, aby zupa była aromatyczna i rozgrzewająca. Poza tym jest pożywna i sycąca. Nie ma nic, co w jesienne pluchy tak bardzo podnosiło mnie na duchu jak miseczka gorącej zupy z soczewicy."


Pełny regulamin konkursu znajdziesz na następnej stronie. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 22

15 min
1
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 41

30 min
2
30 min
2
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 73

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25