Ciasta na Wielkanoc

Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek

Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate.

Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!
W książce znajdziesz przepisy na:

  • Wegetariański tatar na komosie
  • Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu
  • Pizza z pesto z fioletowego jarmużu
  • Pieczone okrągłe kabaczki z farszem z kaszanki, czosnku, cebuli, jabłka i chorizo
  • Sałatka z arbuza, wiśni, czerwonej cebuli i pieczonego buraka z włoskim salami
  • Szaszłyki arbuzowe z krewetkami, oliwkami, serem halloumi i czerwoną bazylią
  • Tarta melonowa ze świeżą marakują
  • Śledzie marynowane w cukrze Muscovado z buraczanym melonem na ogórkach kiszonych
  • Buritto z łososiem, melonem, awokado, papryką, czarnymi oliwkami i sosem paprykowym
  • Ketchup pomidorowo-marchewkowy z dynią i rodzynkami
  • Sernik dyniowy z mascarpone oraz odrobiną pomarańczy
  • Zupa krem z białych warzyw korzennych z dynią, wędzonym łososiem, pestkami dyni i olejem dyniowym

 

Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ kg melona Dino
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 4 świeże owoce marakui
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE

1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne
25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.
8. Tartę po ostygnięciu pokroić i podawać każdy kawałek z łyżeczką
pestek marakui i listkiem melisy.

Tarta melonowa ze świeżą marakują

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ kg melona Dino
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 4 świeże owoce marakui
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE

1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne 25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1