Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!
W książce znajdziesz przepisy na:
- Wegetariański tatar na komosie
- Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu
- Pizza z pesto z fioletowego jarmużu
- Pieczone okrągłe kabaczki z farszem z kaszanki, czosnku, cebuli, jabłka i chorizo
- Sałatka z arbuza, wiśni, czerwonej cebuli i pieczonego buraka z włoskim salami
- Szaszłyki arbuzowe z krewetkami, oliwkami, serem halloumi i czerwoną bazylią
- Tarta melonowa ze świeżą marakują
- Śledzie marynowane w cukrze Muscovado z buraczanym melonem na ogórkach kiszonych
- Buritto z łososiem, melonem, awokado, papryką, czarnymi oliwkami i sosem paprykowym
- Ketchup pomidorowo-marchewkowy z dynią i rodzynkami
- Sernik dyniowy z mascarpone oraz odrobiną pomarańczy
- Zupa krem z białych warzyw korzennych z dynią, wędzonym łososiem, pestkami dyni i olejem dyniowym
Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
- 2 łyżki drobnego białego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ kg melona Dino
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- ½ szklanki białego cukru
- 4 świeże owoce marakui
- kilka listków świeżej melisy
PRZYGOTOWANIE
1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne
25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.
8. Tartę po ostygnięciu pokroić i podawać każdy kawałek z łyżeczką
pestek marakui i listkiem melisy.
Tarta melonowa ze świeżą marakują
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
- 2 łyżki drobnego białego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ kg melona Dino
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- ½ szklanki białego cukru
- 4 świeże owoce marakui
- kilka listków świeżej melisy
PRZYGOTOWANIE
1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne 25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.
Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie