Rozstrzygnięcie konkursu: Jakie danie wprowadza cię w dobry nastrój i dlaczego?

Ryż z jabłkami, pizza, kopytka, zupa ogórkowa, a nawet jajecznica! My już wiemy, jakie dania wprawiają Was w dobry nastrój.

Pani Anna M.

W każdy piątkowy wieczór tata ubierał mnie i zaprowadzał do babci. To było jak rytuał. Uwielbiałam tam bywać. Dom babci miał "duszę". Cały był w starych meblach, a moim ulubionym sprzętem był gramofon. Już na schodach było czuć zapach mleka. Wchodziłam do babci i pędem gnałam do kuchni bo tam czekało na mnie to, o czym śniłam przez kolejny tydzień. Moja babcia robiła dla mnie pyszne domowe sucharki zalane mlekiem z wanilią, cukrem i masłem. Tak, to najprostsze danie na świecie mogłoby się wydawać ale dla mnie ma wymiar metafizyczny. Ten smak był dla mnie największym rarytasem, a że jestem uczulona na czekoladę to zawsze była dla mnie największa słodycz i tylko babcia potrafiła zrobić ją tak wspaniale.
Kiedy jest mi źle, gdy chcę sobie poprawić humor lub po prostu kiedy mam ochotę na coś smakowitego robię właśnie sucharki z mlekiem. Wanilia roznosi się po całym domu. Pierwszy kęs zawsze przypomina mi babcię Marysię. Teraz kiedy mam córkę, siadamy często w kuchni i zajadamy sucharki, a ja zawsze jej wtedy mówię "Przysmak babci Marysi to niebo w gębie", a Ona robiąc znudzoną minę powtarza : "wiem, wiem, już to mówiłaś...ale masz rację".

Zobacz dlaczego Pan WItold M. zajada krążki cebulowe, a Pan Andrzej lubi jajecznicę. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Sałatki Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...

Odsłon: 325

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7