Rozstrzygnięcie konkursu: Jakim polskim daniem ugościłbyś Włocha?

Polskie tradycyjne potrawy to wasza najczęstsza odpowiedź na postawione pytanie. Jesteście dumni z naszej rodzimej kuchni i właśnie tym najchętniej poczęstowalibyście przyjaciela Włocha. Zobaczcie, które odpowiedzi nas urzekły i zdobyły nagrody.

Dziękujemy za wszystkie nadesłane odpowiedzi. Wasze pomysły były naprawdę inspirujące, niestety nagrodzić mogliśmy jedynie trzy osoby.  Książki "Kuchnia toskańska" Piotra Adamczewskiego  wędrują do:

 

Pani Michalina

Moja propozycja na danie dla Włocha.
1. Jako przystawkę przygotowałabym sałatkę śledziową z czerwonymi burakami i jabłkiem, z niewielką ilością majonezu zmieszanego ze śmietaną. Sałatkę podałabym na krążku z pumpernikla.
2. Potem na stole pojawiłby się czerwony barszczyk na bulionie z perliczki. Barszczyk według receptury mojej mamy przyprawiony goździkiem, octem malinowym własnej roboty i miodem. Do barszczyku paszteciki z kruchego ciasta z farszem z mięsa perliczki.
3. Następnie kaczka pieczona w całości wcześniej zamarynowana w aromatycznych ziołach (tymianku, majeranku, cząbrze, jałowcu), wypełniona jabłkami i czerwonym wytrawnym winem. Kaczka upieczona w piekarniku na bardzo miękko. Do kaczki również z piekarnika szatkowana czerwona kapusta z dodatkiem przypraw, jabłek i konfitury z czarnej porzeczki. Dla lepszego trawienia polskie czerwone wytrawne wino.
4. Chciałabym też by moi goście posmakowali przygotowanego dania z młodej koźliny. Ta upieczona byłaby na masełku z dodatkiem tylko soli i pieprzu - by nie zakłócić delikatnego smaku tego mięsa. Na jego bazie sos ze śmietanką, do tego maleńkie śląskie kluski i surówka z pora z jabłkiem z dodatkiem soku z cytryny.
5. Na deser podałabym letnią szarlotkę na cienkim, kruchym cieście z kwaskowatych polskich renet z dodatkiem odrobiny cynamonu. A do szarlotki - gałka najlepszych polskich lodów waniliowych. O zaparzenie kawy poprosiłabym mojego gościa Włocha. Oni są przecież największymi znawcami tej profesji.
Większość składników potraw, które wymieniłam pochodzą z regionu, w którym mieszkam - Południowej Wielkopolski. Świeże warzywa, sprawdzone źródła przygotowanych mięs, regionalne przepisy. To będą ważne atrybuty do przekonania mojego gościa do polskiej kuchni.
Pragnę wyrazić żal z powodu śmierci Pana Piotra Adamczewskiego, autora nagrody. Smutno jest pisać na okładce książki jego autorstwa tej daty, wtedy uświadamiamy sobie, że nie powstaną nowe ciekawe gawędy i interpretacje przepisów kulinarnych.


Pani Anna

Kartacze byłyby idealnym specjałem dla Włocha. Mieszkam na Podlasiu myślę, że warto pokazać tę tradycyjną, polską regionalną potrawę wszystkim gościom spoza Polski. Jestem przekonana, że Włoch byłby zachwycony kulkami z masy ziemniaczanej z niespodzianką z mięsa mielonego w środku. Przygotowałabym dwie wersje farszu. Gość mógłby posmakować dwóch wersji: z mięsem mielonym i polską kapustą kiszoną. Potem zapakowałabym pojemnik z kartaczami i wręczyła Włochowi, żeby poczęstował nimi swoich rodaków. Skuszeni kartaczami pewnie z chęcią odwiedziliby Polskę.


Pani Roksana

Jako ślązaczka ugościłabym Włocha typowym śląskim obiadem. Podałabym roladę wołową nadziewaną ogórkiem kiszonym i boczkiem, do tego typowe kluski śląskie z dziurką w środku, a jako warzywny dodatek surówka z czerwonej kapusty. Mięso i kluski polałabym sosem. Po takim obiedzie na deser zaserwowałabym szpajzę lub kołocz śląski. Prawdziwy polski tradycyjny obiad, któremu nie oparłby się nawet najbardziej zagorzały miłośnik makaronu i pizzy.

 

Zwycięzcom gratulujemy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 140

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 101

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22721

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1