Dania jednogarnkowe

Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood!

Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać:

Panu Michałowi

"W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu sola i pieprzem i smarujemy z wierzchu miodem. Po upieczeniu rozdrabniamy mięso widelcem i mieszamy z uprzednio wczesniej skarmelizowanymi na patelnii orzechami na miodzie. Awokado faszerujemy łososiem i posypujemy orzechami i skrapiamy sokiem z cytryny..."

Pani Izabeli

"Wykonam przepyszne danie : łosoś marynowany w miodzie i soku z cytryny, następnie pieczony w folii aluminiowej, do którego idealnie pasuje prosta sałatka z awokado i orzechów laskowych. Najpierw należy przygotować marynatę: w miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, można dodać wg uznania ulubione przyprawy i zioła. Przygotowany filet z łososia zanurzyć w marynacie na pół godziny. Po tym czasie wyjąć łososia z marynaty i włożyć w folii aluminiowej do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z awokado - pokroić awokado na drobną kostkę, dodać posiekane orzechy laskowe. Całość skroić oliwą, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z grzankami skropionymi oliwą. Polecam to danie, jest szybkie, zdrowe i pyszne."

Pani Ewelinie

"Czytając składniki od razu na myśl mi przyszedł przepis na łososia którego sama robię marynacie miodowo cytrynowej lekko słodki ale przełamy kwaskowym smakiem skórki i soku z cytryny idealnie pasuje do tej ryby. Do tego orzechowa otoczka która nada wyrazistości i pasta z awokado dopełniająca całość która świetnie łączy się z orzechami ale i ryżem z którym podałabym to danie. Łosoś w cytrynowo miodowej marynacie z orzechami laskowymi i pasą z awokado

Mod wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny i solą morską do smaku. Natrzeć marynatą łososia. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach i piecz około 15 minut w temp. 200 stopni. Obrane awokado zmiksować na mus doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą. Pastę wyłożyć na upieczoną rybę. Podawać najlepiej z ryżem."

Pani Darii

"Mój pomysł na potrawę to tatr z łososia z awokado!
Przygotowanie:
Kawałek świeżego łososia marynuję w mieszance miodu z cytryną z dodatkiem odrobiny świeżego rozmarynu. Awokado kroję na kawałeczki, siekam orzechy laskowe bardzo drobno, oraz rybę siekam. Wszystko (awokado, rybę, orzechy) mieszam razem do połączenia składników. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Całość od ringu ukladam na tależu z odrobiną cytryny z boku i gałązką rozmarynu na wierzch do dekoracji.
Szybkie, smaczne i ekeftowne danie lub przystawka wprowst stworzone dla gwiazdy hollywood!"

Panu Pawłowi

"Miodowo -orzechowy łosoś na avokado.
Avokado obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny, ułożyć na całe powierzchni talerza. Pokroić orzechy laskowe w drobną kosteczkę , filet z łososia pokroić w grube na 1centymetr paski, następnie skropić je sokiem z drugiej połowy cytryny, posmarować miodem i następnie panierować w zmielonych orzechach. Tak przygotowane filety smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety podać na talerzu z pokrojonym avokado. Smacznego"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 501

30 min
7

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 9221

60 min
23
Zupy Zupa z mięsem mielonym

Ta zupa z mielonym mięsem to prawdziwy hit dla całej rodziny – sycąca, aromat...

Odsłon: 1127

30 min
1
30 min
27
Ciasta Noc w Paryżu

Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie prze...

Odsłon: 16261

60 min
22
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0