Rozstrzygnięcie konkursu: Wygraj książkę kulinarną Sophii Loren: W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy...

Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood!

Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać:

Panu Michałowi

"W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu sola i pieprzem i smarujemy z wierzchu miodem. Po upieczeniu rozdrabniamy mięso widelcem i mieszamy z uprzednio wczesniej skarmelizowanymi na patelnii orzechami na miodzie. Awokado faszerujemy łososiem i posypujemy orzechami i skrapiamy sokiem z cytryny..."

Pani Izabeli

"Wykonam przepyszne danie : łosoś marynowany w miodzie i soku z cytryny, następnie pieczony w folii aluminiowej, do którego idealnie pasuje prosta sałatka z awokado i orzechów laskowych. Najpierw należy przygotować marynatę: w miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, można dodać wg uznania ulubione przyprawy i zioła. Przygotowany filet z łososia zanurzyć w marynacie na pół godziny. Po tym czasie wyjąć łososia z marynaty i włożyć w folii aluminiowej do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z awokado - pokroić awokado na drobną kostkę, dodać posiekane orzechy laskowe. Całość skroić oliwą, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z grzankami skropionymi oliwą. Polecam to danie, jest szybkie, zdrowe i pyszne."

Pani Ewelinie

"Czytając składniki od razu na myśl mi przyszedł przepis na łososia którego sama robię marynacie miodowo cytrynowej lekko słodki ale przełamy kwaskowym smakiem skórki i soku z cytryny idealnie pasuje do tej ryby. Do tego orzechowa otoczka która nada wyrazistości i pasta z awokado dopełniająca całość która świetnie łączy się z orzechami ale i ryżem z którym podałabym to danie. Łosoś w cytrynowo miodowej marynacie z orzechami laskowymi i pasą z awokado

Mod wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny i solą morską do smaku. Natrzeć marynatą łososia. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach i piecz około 15 minut w temp. 200 stopni. Obrane awokado zmiksować na mus doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą. Pastę wyłożyć na upieczoną rybę. Podawać najlepiej z ryżem."

Pani Darii

"Mój pomysł na potrawę to tatr z łososia z awokado!
Przygotowanie:
Kawałek świeżego łososia marynuję w mieszance miodu z cytryną z dodatkiem odrobiny świeżego rozmarynu. Awokado kroję na kawałeczki, siekam orzechy laskowe bardzo drobno, oraz rybę siekam. Wszystko (awokado, rybę, orzechy) mieszam razem do połączenia składników. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Całość od ringu ukladam na tależu z odrobiną cytryny z boku i gałązką rozmarynu na wierzch do dekoracji.
Szybkie, smaczne i ekeftowne danie lub przystawka wprowst stworzone dla gwiazdy hollywood!"

Panu Pawłowi

"Miodowo -orzechowy łosoś na avokado.
Avokado obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny, ułożyć na całe powierzchni talerza. Pokroić orzechy laskowe w drobną kosteczkę , filet z łososia pokroić w grube na 1centymetr paski, następnie skropić je sokiem z drugiej połowy cytryny, posmarować miodem i następnie panierować w zmielonych orzechach. Tak przygotowane filety smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety podać na talerzu z pokrojonym avokado. Smacznego"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 85

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25