Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać:
Panu Michałowi
"W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu sola i pieprzem i smarujemy z wierzchu miodem. Po upieczeniu rozdrabniamy mięso widelcem i mieszamy z uprzednio wczesniej skarmelizowanymi na patelnii orzechami na miodzie. Awokado faszerujemy łososiem i posypujemy orzechami i skrapiamy sokiem z cytryny..."
Pani Izabeli
"Wykonam przepyszne danie : łosoś marynowany w miodzie i soku z cytryny, następnie pieczony w folii aluminiowej, do którego idealnie pasuje prosta sałatka z awokado i orzechów laskowych. Najpierw należy przygotować marynatę: w miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, można dodać wg uznania ulubione przyprawy i zioła. Przygotowany filet z łososia zanurzyć w marynacie na pół godziny. Po tym czasie wyjąć łososia z marynaty i włożyć w folii aluminiowej do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z awokado - pokroić awokado na drobną kostkę, dodać posiekane orzechy laskowe. Całość skroić oliwą, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z grzankami skropionymi oliwą. Polecam to danie, jest szybkie, zdrowe i pyszne."
Pani Ewelinie
"Czytając składniki od razu na myśl mi przyszedł przepis na łososia którego sama robię marynacie miodowo cytrynowej lekko słodki ale przełamy kwaskowym smakiem skórki i soku z cytryny idealnie pasuje do tej ryby. Do tego orzechowa otoczka która nada wyrazistości i pasta z awokado dopełniająca całość która świetnie łączy się z orzechami ale i ryżem z którym podałabym to danie. Łosoś w cytrynowo miodowej marynacie z orzechami laskowymi i pasą z awokado
Mod wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny i solą morską do smaku. Natrzeć marynatą łososia. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach i piecz około 15 minut w temp. 200 stopni. Obrane awokado zmiksować na mus doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą. Pastę wyłożyć na upieczoną rybę. Podawać najlepiej z ryżem."
Pani Darii
"Mój pomysł na potrawę to tatr z łososia z awokado!
Przygotowanie:
Kawałek świeżego łososia marynuję w mieszance miodu z cytryną z dodatkiem odrobiny świeżego rozmarynu. Awokado kroję na kawałeczki, siekam orzechy laskowe bardzo drobno, oraz rybę siekam. Wszystko (awokado, rybę, orzechy) mieszam razem do połączenia składników. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Całość od ringu ukladam na tależu z odrobiną cytryny z boku i gałązką rozmarynu na wierzch do dekoracji.
Szybkie, smaczne i ekeftowne danie lub przystawka wprowst stworzone dla gwiazdy hollywood!"
Panu Pawłowi
"Miodowo -orzechowy łosoś na avokado.
Avokado obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny, ułożyć na całe powierzchni talerza. Pokroić orzechy laskowe w drobną kosteczkę , filet z łososia pokroić w grube na 1centymetr paski, następnie skropić je sokiem z drugiej połowy cytryny, posmarować miodem i następnie panierować w zmielonych orzechach. Tak przygotowane filety smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety podać na talerzu z pokrojonym avokado. Smacznego"