Dania jednogarnkowe

Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla".

Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej.

Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po wielogodzinnych i wnikliwych analizach zgłoszeń udało nam się wytypować zwycięzców. Oto oni:

Pani Milena S.

"Zdecydowanie cierpliwość:) Moje drożdże podczas wyrastania mają spokój przez długi czas. A nie rosną nigdzie lepiej jak na... podgrzewanej podłodze- są tak szczęśliwe od tego ciepełka, że aż radośnie podskakują pod same jej brzegi:) Zawsze wkładam ciasto do ogrzanej wcześniej blaszki,by nagle ciasto nie opadło od zimna blachy. I najważniejsze- tylko świeże jajka prosto z kurnika :) Nic nie daje tak pięknego słonecznego koloru jak naturalnie żółciutkie żółtka ( a nie pomarańczowe od
sztucznych pasz z barwnikiem). Babka jest najbardziej udana wtedy, gdy czekają na jej zjedzenie kochający się ludzie-towarzystwo podczas jej wsuwania jest fundamentem jej smaku:)"

Pani Asia B.

"Lubię piec babki drożdżowe. Z pudrem, lukrem, rodzynkami... Ciasto drożdżowe potrzebuje sporo uwagi. Mąkę zawszę przesiewam. Używam zawsze świeżutkich drożdży, z których robię zaczyn. Do drożdży dodaję łyżkę mąki i cukru, i dolewam letniego mleka tyle, aby dobrze rozmieszać. Odstawiam do wyrośnięcia, zazwyczaj na stary piecyk gazowy (mi prawie ucieka z garnuszka :) ). Żółtka mieszam z cukrem, aby się dobrze rozpuścił. Resztę potrzebnego mleka wlewam do ciasta. Ja daję mleko na oko. Tak, aby ciasto było dość luźne i dobrze się wyrabiało. Zawsze ciasto wyrabiam ręcznie i to dość dłuuugo. Wtedy, po upieczeniu, powstają piękne pęcherzyki, a ciasto jest mięciutkie. Bardzo często, w zimie, ciasto stoi blisko grzejnika, wtedy ładnie wyrasta. Oczywiście przykryte ściereczką. A w lecie, koło kuchenki, na blacie. Zawsze mówię mu: Wyrośnij ładnie ;). Po wyrośnięciu, ponownie wyrabiam, ale chwilkę, ciasto będzie gładziutkie i puchate. Po włożeniu do formy klepię go delikatnie, aby się ładnie ułożyło i zostawiam, by chwilkę podrosło. Piekę na oko. Aż baba będzie złota i pięknie wyrośnięta. Do tego czasu nie otwieram drzwiczek! Mój główny sekret to dobre nastawienie, dużo ciepła (dosłownie i w przenośni) i długie wyrabianie ciasta!!! To tylko same wskazówki, bo nie o przepis chodzi :) Życzę wszystkim łasuchom powodzenia!"

Pani Edyta D.

"Najważniejsze przy wypieku baby drożdżowej jest ciepło i cierpliwość :-) Wszystkie składniki powinny być ciepłe i należy cierpliwie czekać aż zaczyn, a później wyrobione ciasto dobrze wyrośnie. Najlepsze wypieki wychodzą oczywiście jak ktoś ma ciepłe "serduszko" do wypieków, czyli kocha piec ciasta :-) Przepisów sprawdzonych jest wiele ale trikiem jest ciepło w każdej postaci :-) Tak na wszelki wypadek, pilnuję sposobu prababci i babci, czyli nie pozwalam tupać ani biegać dzieciakom gdy baba jest pieczona :-) Pozdrawiam"

Pani Edyta K.

"podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miseczkę z wodą ciasto nie będzie suche, natomiast jeśli upieczone już ciasto zbyt wyschło należy posmarować je mlekiem i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika"

 

Zobacz inne zwycięskie odpowiedzi. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 74

30 min
2
15 min
2
30 min
5
Sałatki Torcik sałatkowy

Torcik sałatkowy to połączenie prostych składników ze spektakularnym podaniem...

Odsłon: 663

30 min
2
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 104

15 min
3
Śniadania Kanapki z pastą z brokułu

Dzisiaj proste ale smaczne i pożywne kanapki z pastą brokułową. Kanapki wysz...

Odsłon: 74

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5