Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla".

Pani Karolina W.

"Chyba jak większość z Nas nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki drożdżowej. Ten puszysty wypiek w czasie Świąt podbija serca łasuchów, także i moje ;) Nic tak nie smakuje jak baba drożdżowa, a na dodatek „własnoręcznie" upieczona. Dlatego warto pamiętać o kilku wskazówkach, które pomogą nam cieszyć się smakiem własnego wypieku o niepowtarzalnym smaku. Baba drożdżowa jest dość pracochłonna, ale można ułatwić sobie jej przygotowywanie w łatwy sposób, otóż gdy zależy nam na szybkim wyrośnięciu ciasta możemy miskę z ciastem drożdżowym umieścić w ciepłej wodzie lub też w piekarniku nagrzanym na niską temperaturę (do 50 stopni), wtedy skrócimy czas w jakim ciasto podwaja objętość. Co więcej gdy chcemy przygotować ciasto musimy pamiętać, aby wszystkie płynne składniki wykorzystywane do zaczynu drożdżowego miały temperaturę ok. 30 stopni, pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ponadto najlepiej przesiać mąkę, którą wykorzystamy do ciasta, no i przede wszystkim składniki, których używamy do wypieku powinny być świeże. Najważniejszą zasadą, której powinniśmy się trzymać, aby świąteczna baba była puszysta to przede wszystkim długie i cierpliwe wyrabianie ciasta drożdżowego. Niestety trzeba przez to przejść, ale daję słowo warto, ponieważ pamiętajmy, że nagrodą jest przepyszny łakoć. Dzięki długiemu wyrabianiu uzyskamy odpowiednią jego konsystencję, a ponadto stanie się elastyczniejsze. Jeśli będziemy kierować się powyższymi wskazówkami to gwarantuję, że upieczona baba będzie idealnie puszysta ;)"

Pani Agata B.

"Moja babcia kiedyś powiedziała mi "dziecko do drożdżowej, wielkanocnej baby dodaj smalcu zamiast masła i zobaczysz jaka będzie pulchna!". Od tamtej pory stosuję się do rady babuni i moje baby są zawsze królowymi stołu :)"

Pani Martyna R.

"Delikatne ciasto babki bardzo łatwo je zepsuć, ale jestem superbohaterem i na to nie pozwolę! Dążąc do sukcesu:
-Zaczyn powinien dochodzić długo i w ciepłym miejscu. Zero ciągłego podglądania tylko cierpliwego czekania! Owinąć je lnianą szmatką.
- Powolne mieszanie składników
-Drożdże należy wymieszać z niewielką ilością cukru, bo ciasto może potem nie wyrosnąć.
-Zazwyczaj babkę piecze się w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem, -Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, żadnego podglądania!
= nasza babka będzie idealna, wystarczy cierpliwość i delikatność, a odwdzięczy się pięknym wyglądem i idealnym smakiem. Dlatego też ciasto nazywamy BABĄ- z kobietą też trzeba delikatnie i być cierpliwym."

Pani Katarzyna P.

"Moim trikiem na udaną babę drożdżową jest dodanie do ciasta trzech średniej wielkości ugotowanych ziemniaków przetartych przez drobne sito. Wówczas ciasto na dłużej zachowuje wilgotność i nie wysycha tak szybko."

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5468

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 115

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 49

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0