Pani Karolina W.
"Chyba jak większość z Nas nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki drożdżowej. Ten puszysty wypiek w czasie Świąt podbija serca łasuchów, także i moje ;) Nic tak nie smakuje jak baba drożdżowa, a na dodatek „własnoręcznie" upieczona. Dlatego warto pamiętać o kilku wskazówkach, które pomogą nam cieszyć się smakiem własnego wypieku o niepowtarzalnym smaku. Baba drożdżowa jest dość pracochłonna, ale można ułatwić sobie jej przygotowywanie w łatwy sposób, otóż gdy zależy nam na szybkim wyrośnięciu ciasta możemy miskę z ciastem drożdżowym umieścić w ciepłej wodzie lub też w piekarniku nagrzanym na niską temperaturę (do 50 stopni), wtedy skrócimy czas w jakim ciasto podwaja objętość. Co więcej gdy chcemy przygotować ciasto musimy pamiętać, aby wszystkie płynne składniki wykorzystywane do zaczynu drożdżowego miały temperaturę ok. 30 stopni, pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ponadto najlepiej przesiać mąkę, którą wykorzystamy do ciasta, no i przede wszystkim składniki, których używamy do wypieku powinny być świeże. Najważniejszą zasadą, której powinniśmy się trzymać, aby świąteczna baba była puszysta to przede wszystkim długie i cierpliwe wyrabianie ciasta drożdżowego. Niestety trzeba przez to przejść, ale daję słowo warto, ponieważ pamiętajmy, że nagrodą jest przepyszny łakoć. Dzięki długiemu wyrabianiu uzyskamy odpowiednią jego konsystencję, a ponadto stanie się elastyczniejsze. Jeśli będziemy kierować się powyższymi wskazówkami to gwarantuję, że upieczona baba będzie idealnie puszysta ;)"
Pani Agata B.
"Moja babcia kiedyś powiedziała mi "dziecko do drożdżowej, wielkanocnej baby dodaj smalcu zamiast masła i zobaczysz jaka będzie pulchna!". Od tamtej pory stosuję się do rady babuni i moje baby są zawsze królowymi stołu :)"
Pani Martyna R.
"Delikatne ciasto babki bardzo łatwo je zepsuć, ale jestem superbohaterem i na to nie pozwolę! Dążąc do sukcesu:
-Zaczyn powinien dochodzić długo i w ciepłym miejscu. Zero ciągłego podglądania tylko cierpliwego czekania! Owinąć je lnianą szmatką.
- Powolne mieszanie składników
-Drożdże należy wymieszać z niewielką ilością cukru, bo ciasto może potem nie wyrosnąć.
-Zazwyczaj babkę piecze się w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem, -Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, żadnego podglądania!
= nasza babka będzie idealna, wystarczy cierpliwość i delikatność, a odwdzięczy się pięknym wyglądem i idealnym smakiem. Dlatego też ciasto nazywamy BABĄ- z kobietą też trzeba delikatnie i być cierpliwym."
Pani Katarzyna P.
"Moim trikiem na udaną babę drożdżową jest dodanie do ciasta trzech średniej wielkości ugotowanych ziemniaków przetartych przez drobne sito. Wówczas ciasto na dłużej zachowuje wilgotność i nie wysycha tak szybko."